Dispozitivul care îți „citește gândurile” și le traduce în propoziții audibile

Ai avut vreodată parte de un monolog interior atât de captivant, încât să îți exprimi cu voce tare gândurile? Pentru cei mai mulți dintre noi, ideea de a ne expune „vocea minții” în public este îngrozitoare.

Conversațiile pe care le avem cu noi înșine sunt adesea presărate cu sentimente secrete sau lucruri inacceptabile din punct de vedere social. Însă acum, o tehnologie revoluționară dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) amenință să ne transforme pe toți în niște paranoici în ceea ce privește gândurile noastre private.

Foto: Captură YouTube

Este vorba despre un implant care citește gândurile, capabil să traducă activitatea creierului tău în vorbire sintetică. Dispozitivul este șocant de precis, relatează MedicalXpress.com.

Această tehnologie transformă gândurile în vorbire audibilă, iar vocea sintetică generată operează cu o coardă vocală virtuală care poate imita inclusiv maniera de a vorbi a persoanei în cauză. Așa că semnificația conținută de inflexiunile și accentuările sale – cum ar fi exprimarea sarcasmului, de exemplu – va fi și ea transmisă.

Acuratețea acestei tehnologii este destul de înspăimântătoare. Poți urmări câteva exemple în filmarea de mai jos, oferită de UCSF (sunetul începe la secunda 10).

„Pentru prima dată, acest studiu demonstrează că putem genera propoziții întregi pe baza activității cerebrale a unui individ”, a spus Edward Chang, profesor de neurochirurgie și membru al Institutului pentru Neuroștiință al UCSF.

Desigur, scopul tehnologiei nu este să spioneze gândurile secrete ale oamenilor, deși ar putea fi folosit și astfel. Însă tehnologia are avantaje medicale clare pentru cei care și-au pierdut abilitatea de a vorbi, cum ar fi persoanele care suferă de boli cum ar fi „sindromul locked-in” (sau pseudocoma, în care persoana este perfect conștientă, dar nu își poate mișca voluntar niciun mușchi, cu excepția celor oculari; adică poate doar să clipească), ALS sau paralizie.

„Aceasta este o dovadă că putem folosi o tehnologie la care deja avem acces pentru a construi un dispozitiv care este viabil din punct de vedere clinic pentru pacienții care și-au pierdut abilitatea de a vorbi”, spune Chang.

Tractul vocal virtual este cheia

Acuratețea alarmantă a dispozitivului se datorează dezvoltării tractului vocal virtual, care este o simulare computerizată detaliată din punct de vedere anatomic și care include buzele, maxilarul, limba și laringele. Cercetătorii și-au dat seama că mare parte din ceea ce creierul nostru codifică atunci când vorbim cu voce tare sunt instrucțiuni care coordonează mișcările gurii și ale traheei în timpul vorbirii.

Cercetările anterioare au încercat să reprezinte în mod direct proprietățile acustice ale vorbirii din activitatea cerebrală, ceea ce s-a dovedit a fi imposibil. Creierul uman nu operează la acel nivel.

Matrice de electrozi EEG plasată direct pe creier, procedură chirurgicală care se folosește inclusiv pentru cazuri grave de epilepsie, pentru monitorizarea activității zonelor în care se declanșează crizele. Foto: MNEpilepsy.org

Creierul direcționează mișcările musculare și acestea (cele mai multe au loc în gura și traheea noastră) produc vorbirea acustică.

„Relația dintre mișcările tractului vocal și sunetele vorbirii produse este foarte complicată. Ne-am gândit că, dacă aceste centre ale vorbirii din creier codifică mișcări, și nu sunete, ar trebui să facem același lucru ca să decodăm acele semnale”, a spus Gopala Anumanchipalli, care a condus echipa de cercetare.

Tractul virtual vocal a fost perfecționat prin modelarea lui pe subiecți care încă puteau vorbi. Însă cercetătorii au descoperit că codul neuronal pentru mișcări vocale se suprapunea parțial la toți indivizii, astfel încât simularea tractului vocal al unui subiect ar putea fi adaptată ca să răspundă la instrucțiunile neuronale înregistrate din creierul altui subiect.

Cu alte cuvinte, se poate crea un algoritm generalizat, astfel încât vorbirea să poată fi transformată din monolog interior în vorbire chiar și în cazul pacienților pentru care dispozitivul nu a fost proiectat. Desigur, nu este o mașină perfectă de citit gândurile.

Gopala Anumanchipalli ține în mână o matrice de senzori intracranieni de tipul celor folosiți în desfășurarea studiului. Foto: UCSF via physicsworld.com

Poate să traducă în sunet numai gândurile care sunt codificate în scopul vorbirii. Așa că funcționează doar în cazul monologului interior, și nu în cazul tuturor gândurilor, dintre care multe sunt poate doar imagini mintale, reprezentări sau sentimente nonlingvistice.

Totuși, imaginează-ți câte dintre monologurile din mintea ta ar putea traduce acest dispozitiv!

„Sunt mândru că am reușit să unim eforturile experților din neuroștiință, lingvistică și procesul de învățare al mașinilor în vederea acestui proiect extrem de important, care are scopul de a ajuta pacienții cu dizabilități neurologice”, a spus Anumanchipalli.

Ca să știi mai mult, citește „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul”

Pornind de la analiza scanărilor RMN asupra creierelor unor pacienți cu probleme de memorie și ale unor persoane care practică meditația, neurologul Andrew Newberg și terapeutul Mark Robert Waldman au ajuns la concluzia că credința spirituală activă și pozitivă schimbă creierul în bine. Mai mult, credința nu este întotdeauna necesară: ateii care meditează la imagini pozitive pot obține beneficii neurologice similare. Scrisă într-un stil accesibil – cu ilustrații care subliniază modul în care experiențele spirituale afectează mintea – cartea prezintă pe larg următoarele descoperiri:

  • Rugăciunea și practica spirituală nu numai că reduc stresul și anxietatea, ci chiar încetinesc procesul de îmbătrânire prin practicarea a 12 minute de meditație în fiecare zi;
  • Contemplarea unui Dumnezeu iubitor mai degrabă decât a unui Dumnezeu răzbunător reduce anxietatea, depresia și stresul și crește sentimentele de siguranță, compasiune și dragoste;
  • În sine, fundamentalismul este benign și poate fi benefic personal, dar furia și prejudecățile generate de credințe extreme ne pot afecta permanent creierul;
  • Rugăciunea intensă și meditația schimbă permanent numeroase structuri și funcții în creier, modificând modul în care percepem realitatea.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” este atât o revelație a științei moderne, cât și un ghid practic prin care cititorii își pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională, evitând declinul mental. Newberg și Waldman arată care sunt cele mai bune modalități de a face exerciții pentru creier, derivate dintr-o varietate de practici spirituale orientale și occidentale care îmbunătățesc conștientizarea personală și empatia. De exemplu, explică de ce căscatul stimulează relaxarea și arată ce este „comunicarea prin compasiune”, o nouă tehnică de meditație care întărește relațiile cu familia și cu prietenii după mai puțin de 15 minute de practică.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” se găsește cu reducere pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „Dispozitivul care îți „citește gândurile” și le traduce în propoziții audibile”

Lasă un comentariu