Escadrila dispărută: Soarta necunoscută a piloților Zborului 19

La 5 decembrie 1945, puțin după ora 14:00, o formație compusă din cinci avioane militare TBM Avenger, cu 14 aviatori la bord, a decolat de la baza militară de la Fort Lauderdale, SUA, într-o misiune de instruire.

Avioanele aveau combustibil suficient, iar starea lor tehnică era bună. Conducătorul escadrilei, locotenentul Charles Taylor, era un pilot cu experiență.

Echipa completa de piloti TBM Avengers
Echipa completă de piloți TBM Avengers de la Fort Lauderdale. Foto: History

Nimeni nu avea vreun motiv să creadă că zborul urma să fie altceva decât exercițiu de rutină. Însă cele cinci avioane și piloții lor urmau să devină protagoniștii unuia dintre cele mai mari mistere ale secolului XX.

„Nu știu unde suntem”

La ora 15:40, după aproximativ 90 de minute de zbor, antrenamentul era aproape de final. Însă, chiar în momentul în care avioanele au virat pentru a se întoarce la bază, s-a întâmplat ceva teribil.

Aflat la sol, Robert Cox, un instructor de zbor, tocmai își regla aparatul radio când a recepționat un mesaj ciudat transmis între avioanele care luau parte la Zborul 19, așa cum a fost denumit exercițiul.

Charles Taylor
Charles Taylor, cel care conducea escadronul. Foto: NAS Fort Lauderdale Museum

Cox l-a auzit pe unul dintre căpitani, Edward Powers, spunând pe un ton nedumerit:

„Nu știu unde suntem. Probabil că ne-am pierdut după ultimul viraj.”

Mult mai târziu, la aproximativ 18:20, s-a auzit un hârâit, iar apoi încă două replici ale piloților:

„Totul arată ciudat, chiar și oceanul”, a afirmat unul dintre căpitani. „Suntem complet pierduți”, a afirmat un alt pilot.

După această ultimă transmisiune s-a așternut liniștea. Cele cinci avioane ale Zborului 19 și aviatorii de la bordul lor au dispărut fără urmă și nu au mai fost văzuți niciodată.

Ce anume se întâmplase în timpul Zborului 19?

O serie de factori nefaști

Nu a durat mult până când în presă au început să apară teorii ale conspirației. Faptul că dispariția a avut loc în Triunghiul Bermudelor, unde anterior dispăruseră numeroase alte aeronave și vapoare, a alimentat sentimentul că avioanele fuseseră deturnate de o forță misterioasă.

Dar dovezile adunate de-a lungul timpului par să indice o explicație mai logică (deși la fel de neliniștitoare). Deși acest lucru nu a fost confirmat oficial niciodată, este posibil ca dispariția să fi avut loc din cauza unui cumul de factori nefaști.

Robert Cox
Avionul pilotului Robert Cox, la 5 decembrie 1945. În fața avionului se află câțiva piloți de la baza aviatică din Fort Lauderdale. Foto: The Quester Files

Primul lucru care ar fi putut contribui la dezastru au fost condițiile meteo. Deși cerul era senin atunci când avioanele au decolat, vremea s-a deteriorat pe parcursul după-amiezii. Norii adunați pe cer ar fi putut contribui la dezorientarea piloților.

Triunghiul Bermudelor ar fi putut juca, și el, un rol în acest sens, deoarece în acea zonă a oceanului se înregistrează variații mari ale câmpului magnetic al Pământului, care dereglează aparatura de navigație.

Locotenentul Taylor, cel care dirija escadrila, a fost auzit plângându-se că busolele de la bord nu păreau să funcționeze corect, astfel că, cel mai probabil, piloții au fost nevoiți să se orienteze fără ele.

Zborul 19 02
Aviatorii dispăruți. Foto: Pinterest

Deși cele cinci avioane ale Zborului 19 au pierdut contactul cu turnul de control, operatorii radio de la sol le-au putut asculta conversațiile. Aceștia și-au dat seama rapid că Taylor se rătăcise.

Un al treilea factor care a intrat mai târziu în atenția anchetatorilor a fost faptul că acesta era primul zbor al lui Taylor din Fort Lauderdale. Deși era un pilot extrem de experimentat, locotenentul Taylor nu era familiarizat cu topografia zonei.

„Sunt sigur că sunt în Florida Keys, dar nu știu cât de jos și nu știu cum să ajung la Fort Lauderdale”, a fost auzit acesta spunându-le camarazilor săi.

Ulterior, anchetatorii au stabilit că locotenentul se uita de fapt spre Bahamas, nu spre Florida Keys. Fără să știe că s-a îndepărtat mult de la curs, Taylor a luat decizia de a direcționa avioanele spre nord-est, fără să știe că se îndreptau, de fapt, spre largul Oceanului Atlantic.

Ancheta a fost neconcludentă

Avengers
O formație de cinci avioane TBM Avengers. Foto: NAS Florida Museum

Ce s-a întâmplat apoi este și astăzi un mister. S-a speculat că piloții au amerizat, în speranța că vor putea menține avioanele plutind până la sosirea navelor de salvare.

Însă aeronavele TBM Avenger amerizează greu și sunt și mai greu de menținut pe linia de plutire, astfel că este foarte probabil ca avioanele și piloții să se fi scufundat.

În următoarele cinci zile, paza de coastă și Marina americană au inspectat amănunțit 700.000 de kilometri pătrați din Oceanul Atlantic, dar nu au găsit resturi de avion sau vreo pată de combustibil la suprafața apei.

Raportul final al comisiei de anchetă a Marinei americane a fost neconcludent, iar soarta piloților nu va fi cunoscută, probabil, niciodată.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu