Ce caută un dinte de rechin în gâtul unui dinozaur zburător din Cretacic?

Un studiu recent arată că reptila înaripată a căzut pradă unui prădător înfometat care stătea la pândă în apă. Scena s-a petrecut în urmă cu câteva zeci de milioane de ani.

În 1965, arheologii care munceau în regiunea Smoky Hill Chalk din Kansas au descoperit fosila unui pteranodon mare, un pterozaur (sau dinozaur zburător) care trăia în timpul perioadei Cretacicului târziu.

Săgeata roșie indică locul în care dintele de rechin preistoric a rămas înfipt în gâtul pterozaurului. Foto: Dinosaur Institute, Natural History Museum of Los Angeles County

Fosilele de pteranodon sunt destul de comune. Au fost găsite peste 1.100 de specimene, mai mult decât în cazul oricărei alte reptile preistorice cu aripi. Însă acest specimen avea ceva deosebit: un dinte ascuțit înfipt în vertebrele de la gât.

După cum relatează Live Science, cercetătorii s-au uitat mai îndeaproape la fosilă, pentru a determina felul în care a rămas înfipt dintele. Rezultatele studiului, publicate în Peer J, sugerează că acest mare prădător zburător a căzut victimă unui mare prădător marin.

Zona în care a fost descoperită fosila de pteranodon este un depozit marin creat de Marea Interioară Occidentală, o mare uriașă, care se întindea cândva de la Golful Mexic până în Canada.

După ce a fost excavată, fosila a fost dusă la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles, unde este expusă permanent, cu tot cu dintele de rechin.

Era o creatură mare, cu o anvergură a aripilor de peste 4.8 metri și care cântărea aproximativ 50 de kilograme. La fel ca alți membri ai speciei, avea o creastă pe cap și se hrănea cu peștii pe care îi prindea în fălcile sale de pelican.

Dinozaurul zburător a fost înhățat de un rechin de 2.4 metri

Dintele de rechin, potrivit autorilor studiului, aparținea speciei Cretoxyrhina mantelli, un prădător mare și feroce care stătea la pândă în apele din Cretacicul târziu.

Acești rechini puteau atinge șapte metri, însă proprietarul dintelui pierdut avea numai cam 2.4 metri, dacă judecăm după mărimea dintelui.

Mulaj al unui schelet de Pteranodon longiceps. Foto: Muzeul American de Istorie Naturală, New York

Se știe că și alte specii de rechin se hrăneau cu pterozauri. Recent, mai multe urme de mușcături aparținându-i rechinului preistoric Squalicorax au fost descoperite într-un os al aripii unui pteranodon.

Cercetătorii cred că rechinul Cretoxyrhina mantelli a mușcat din pteranodon și și-a pierdut astfel un dinte. Este posibil ca rechinul să fi mușcat dintr-un cadavru de pteranodon, dar se poate și ca pteranodonul să fi fost vânat de rechin.

Rechinii din zilele noastre  fac salturi din apă uimitoare atunci când urmăresc prada, însă în acest caz cercetătorii cred că rechinul preistoric nu a fost nevoit să iasă din apă ca să prindă pteranodonul în zbor.

Se crede că pteranodonul intra în apă după pește sau că prindea peștii stând la suprafața apei. Deci, obiceiurile de hrănire ale pteranodonului l-au expus la atacul rechinului înfometat.

Potrivit autorilor studiului, un pteranodon nu ar fi putut să facă față nici măcar unui rechin de mărime medie.

Este imposibil să găsim o variantă definitivă a poveștii felului în care a fost ucis pteranodonul, însă implicațiile ipotezei sunt importante pentru studiul acestor specii. Rareori găsim semne de la prădători pe scheletele de pteranodon.

Numai șapte dintre cele peste 1.100 de specimene cunoscute au pe ele semne că ar fi fost vânate. Studiul arată și niște paralele între obiceiurile de vânătoare ale rechinilor de azi, despre care se știe că vânează păsări marine, și cele ale rechinilor preistorici.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu