Unic în lume: Arată ca o statuie, dar este dinozaurul perfect conservat

Vizitatorii Muzeului Regal de Paleontologie Tyrell, din Canada, au șansa să vadă ceva unic în lume. Trecând pe lângă corpul perfect conservat al unui dinozaur, unii ar putea crede că au în față o sculptură.

Dar lucrurile nu stau deloc așa: sunt rămășițele unei ființe care a dispărut acum 110 milioane de ani. Chiar dacă majoritatea dinozaurilor pe care-i vedem în muzee sunt reproduceri sau reconstrucții bazate pe fragmente, specimenul din muzeul canadian este unul păstrat impecabil.

Se numește nodozaur și este cea mai importantă descoperire de fosile făcută vreodată. El este singurul exemplar care le permite oamenilor de știință să înțeleagă cum arătau cu adevărat dinozaurii din cretacic.

Descoperit din greșeală

Fosila incredibilă a fost descoperită de Shawn Funk, miner, în 2011. Descoperirea a avut loc la mina Milennium din Alberta, Canada.

În primăvara acelui an, cupa excavatorului a lovit ceva mult mai tare decât materialele cu care era obișnuit. Funk mai întâlnise bucăți de lemn petrificat, dar niciuna nu avea o asemenea duritate.

Funk și supraveghetorul său, Mike Gratton, au analizat pietrele ciudate de culoare gri și maro. Au crezut că erau nervuri sau un trunchi de copac pietrificat.

Scos la lumină cu freze de mărimea unui ac

Dinozaur Canada
Foto: Lindsey Fitzharris / Twitter

Mai târziu, cei doi au aflat că dăduseră peste rămășițele unui dinozaur de 5.4 metri și 1.360 de kilograme. Cercetătorii cred că specimenul a fost fosilizat în întregime, dar au reușit să recupereze doar jumătatea din față a trunchiului animalului.

Tehnicienii de la Muzeul Regal Tyrell au reușit să îndepărteze piatra care acoperea fața fosilei. Astfel, chipul solzos al specimenului a putut fi prezentat lumii întregi.

Procesul a durat șase ani. În acest timp, tehnicienii au folosit freze de mărimea unui ac pentru a pregăti fosila pentru expunere și studiu. Nu este vorba despre un schelet sau despre o recreare a felului în care oamenii de știință cred că ar fi putut arăta acest dinozaur.

Vorbim despre felul în care dinozaurul arăta în realitate. Pe lângă cap, umeri și coapsă, mai este vizibilă și o labă a specimenului. Iar animalul e atât de bine conservat, încât îi poți număra solzii.

Un exemplar perfect conservat

Dinozaur 3 D
Reproducerea 3D a unui nodozaur. Foto: Wikimedia

Fosile de dinozaur care să conțină urme de țesuturi moi au mai fost descoperite, dar toate au fost puternic degradate de condițiile de mediu.

Dinozaurii cu pene din China fuseseră striviți, iar dinozaurii cu cioc de rață mumificați din America de Nord s-au micșorat și s-au uscat de-a lungul milioanelor de ani.

Și corpul nodozaurului era ușor strivit, dar se pare că armura sa puternică l-a ajutat să reziste și să nu se deformeze timp de 110 milioane de ani.

Acest dinozaur reprezintă o specie nouă de nodozaur. El este diferit de „vărul” său mai celebru, care avea o coadă ca un ciomag. Această creatură se apăra de prădători folosindu-se de țepii pe care-i avea pe spate.

Cum a murit?

Muzeul Tyrell
Imagine din Muzeul Regal Tyrell. Foto: CBS

În general, oamenii sunt surprinși să audă că dinozaurii au putut trăi în ținuturile înzăpezite ale Canadei de astăzi. Dar, pe vremea nodozaurului, în această zonă clima era caldă și umedă.

Experții presupun că specimenul se afla pe țărmul oceanului când a fost luat pe sus de o inundație. După ce a murit, el a fost dus de torenți în ocean.

În cele din urmă, a pleznit după ce s-a umflat de gaze și s-a scufundat pe fundul oceanului, unde a fost acoperit de noroi. Și așa a stat, neatins, până în 2011, când a fost redescoperit.

Uimitor este că, dacă dinozaurul perfect conservat ar fi plutit câțiva metri în plus în ocean, în zilele noastre s-ar fi aflat în afara proprietății companiei de minerit. Probabil că nu ar fi fost descoperit niciodată.


În continuare, citește și:


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>