9 specii de animale cu diferențe surprinzătoare intre masculi si femele

Te-ai întrebat vreodată de ce masculii și femelele anumitor specii de animale arată radical diferit? Acest lucru se întâmplă datorită fenomenului numit dimorfism sexual, care – în general – este declanșat de procesul de selecție prin împerechere competitivă.

Dimorfismul sexual se poate manifesta în moduri fascinante: prin mărime, culoare, comportament și în prezența caracteristicilor sexuale secundare, precum penajul cozii, mamelele sau coarnele.

1

Mandrilul este cel mai bun exemplu de dimorfism sexual

Dimorfism sexual 01
Foto: Pinterest

Specia cu cel mai evident dimorfism sexual este mandrilul (un tip de pavian). În imaginile de mai sus se află un mascul și o femelă din această specie. Unul dintre primele lucruri pe care ai să le observi este că masculul are o coloratură mai vie pe față și pe spate.

Însă diferența cea mai mare dintre cele două sexe constă în mărimea animalului. O femelă obișnuită de mandril cântărește aproximativ 12 kilograme, în timp ce unii masculi pot ajunge la 37 de kilograme!

2

Peștele-undițar: femela-gigant și masculul pitic

Dimorfism sexual 02
Foto: ZME Science

Un alt exemplu spectaculos de animale cu dimorfism sexual este dracul de mare. Trăind în ocean, la 2.000 de metri adâncime, dracul de mare (cunoscut și drept peștele-undițar) reprezintă, probabil, cea mai bizară manifestare a dimorfismului sexual.

După cum se vede în imaginea de mai sus, femela are lungimea de aproximativ 30 de centimetri, în timp ce masculii abia dacă ating 1.3 centimetri. Această diferență substanțială de mărime este cauzată în mare parte de practicile parazitare de împerechere ale acestui animal.

Peștele-undițar mascul este foarte mic și în cele mai multe cazuri nici măcar nu se poate hrăni singur. De aceea, trebuie să găsească repede o femelă de care să se atașeze sau va muri în scurt timp.

După atașare, sistemul său circulator se unește cu cel al femelei și aceasta îi asigură supraviețuirea, în timp ce el o fecundează.

3

Fazanii

Dimorfism sexual 03
Foto: TreeHugger

Pe lângă faptul că sunt mai mari, masculii fazanului se caracterizează prin penajul lor decorativ și viu colorat, prin moțul ornamental și cozile foarte lungi. Prin contrast, femelele fazan au un aspect destul de „minimalist”.

4

Focile-elefant

Dimorfism sexual 04
Foto: Pinterest

Acestea sunt botezate după trompa mare a masculului, care seamănă oarecum cu trompa unui elefant. Motivul pentru care animalul a dezvoltat această protuberanță bulboasă nu este legat de aspect, ci de faptul că trompa poate să emită niște sunete foarte intense în timpul sezonului de împerechere.

Practic, masculul are propria sa „goarnă de carne”.

5

Fluturele portocaliu

Dimorfism sexual 05
Foto: Pinterest

Acești fluturi sunt numiți după un element de dimorfism sexual care le este specific: vârfurile portocalii ale aripilor masculilor.

6

Leii

Dimorfism sexual 06
Foto: Pinterest

Iată unul dintre cele mai cunoscute exemple de dimorfism sexual. Coamele monumentale ale leilor sunt puternic legate de procesul de selecție sexuală. Studiile au arătat că este mai probabil ca femelele să aleagă un mascul cu coama mare, de culoare închisă.

7

Cazuri de dimorfism sexual - Rațele mandarin

Dimorfism sexual 07
Foto: Medium

Atât masculii, cât și femelele acestei specii au un penaj frumos. Totuși, masculii ies în evidență prin crestele roșii și pronunțate și prin penele lor divers colorate.

8

Urangutanii

Dimorfism sexual 08
Foto: GlobalWildlife.org

Când ajung la vârsta propice pentru împerechere, masculii urangutan încep să dezvolte niște obraji proeminenți, care au rolul de a sublinia dominația. Când într-o familie se află mai mult de un mascul, masculul dominant va avea cei mai proeminenți obraji.

9

Păunii

Dimorfism sexual 09
Foto: Pinterest

Păunii sunt printre cele mai cunoscute – și, în același timp, superbe – exemple de dimorfism sexual. Masculii au o „trenă” formată din penele din coadă, cu niște culori de-a dreptul fascinante.

Masculii își expun cu mândrie penajul, în timp ce femelele au un aspect mult mai potolit.


Distribuie:

Citește în continuare

>