Dimka, „pisica degerată” dotată cu patru proteze din titan

Surprinsă de gerul din Siberia, pisica Dimka s-a ales cu ambele urechi, coada și toate labele amputate. Este a doua felină din lume dotată cu patru proteze din titan.

În cele mai grave cazuri, leziunile provocate de degerături necesită amputarea. Dar, spre deosebire de majoritatea victimelor înghețului, pisica Dimka are proteze din titan care o ajută să meargă. Dimka a devenit a doua pisică din lume dotată cu proteze la toate cele patru labe.

În octombrie 2018, la medicul veterinar rus Serghei Gorșkov, care conduce o clinică din orașul Novokuznetsk, a ajuns o femeie care a găsit pe stradă o pisică rătăcită.

Felina și-a revenit complet după intervenția chirurgicală din 2019. Foto: Kirill Kukhmer / TASS

Pisica era într-o stare deplorabilă: rămăsese expusă la gerul siberian prea mult timp și, în consecință, suferise degerături severe în mai multe părți ale corpului. Doctorii s-au văzut nevoiți să-i amputeze coada, ambele urechi și toate cele patru labe.

„Există două scenarii posibile: fie a fugit, fie a căzut de la fereastră. Din păcate, degerăturile la animale sunt o problemă serioasă în Siberia”, a spus Gorșkov.

Pe timp de iarnă, medicii veterinari de la clinica din Novosibirsk tratează de obicei cinci până la șapte pisici cu degerături. În cazurile cele mai grave, rănile cauzate de îngheț impun amputarea.

Însă, un an mai târziu, pisica Dimka țopăie fericită cu ajutorul unor proteze de titan nou implantate. După cum a relatat The Moscow Times, pisica gri, botezată ulterior Dimka („ceață”, în limba rusă), a avut norocul să fi aterizat la clinica lui Gorșkov.

Veterinarul a colaborat cu o echipă cu ingineri și cercetători de la Universitatea Politehnică din Tomsk (TPU) pentru a crea proteze speciale pe bază de titan pentru toate cele patru labe ale feline.

Echipa a folosit tomografii computerizate și scanări ale picioarelor pisicii pentru a crea un model fizic care a fost realizat cu ajutorul unei imprimante 3D. Astfel, i-au fost create membre din titan personalizate.

Pentru a preveni infecția și a evita ca organismul felinei să respingă protezele, au aplicat fosfat de calciu la capetele implanturilor de titan, ceea ce a facilitat inserarea cu ușurință în oasele picioarelor printr-un proces numit micro-arc oxidare.

Părțile implanturilor care constituie „labele” au fost concepute astfel încât să semene cu forma labelor naturale, fiind confecționate dintr-un material flexibil cu talpă texturată, care îi permite pisicii să meargă și să sară confortabil.

Foto: Kirill Kukhmer / TASS

Conform unui comunicat de presă emis de TPU, procedura prin care a trecut Dimka a fost realizată în două faze. Pisica a primit primul set de proteze pentru picioarele din față și ulterior a primit și protezele pentru membrele posterioare.

Labele artificiale i-au fost atașate pisicii printr-o procedură chirurgicală efectuată în iulie 2019. Până în decembrie, Dimka și-a revenit după operație și s-a adaptat complet la ele.

Progresele incredibile ale pisicii au fost documentate într-un videoclip publicat de clinica lui Gorșkov, care arată cât de bine s-a adaptat Dimka la noile sale implanturi.

Poate fi văzută plimbându-se prin clinică, jucându-se pe covor și chiar întinzându-se – așa cum face orice pisică atunci când este cald și bine.

Dimka și Rijik sunt singurele pisici din lume cu patru labe cu proteze. Foto: Clinica Vetreinară BEST

În mod incredibil, Dimka nu este prima pisică care a primit proteze pentru toate cele patru labe. În 2016, clinica veterinară din Novosibirsk a efectuat o operație similară pe un motan numit Rijik.

La fel ca Dimka, Rijik suferise degerături severe la toate cele patru labe, necesitând amputări. Cele două pisici s-au adaptat bine la noile lor membre de titan și trăiesc fericite alături de proprietarii lor. De fapt, Dimka a fost adoptată tocmai de femeia care a salvat-o din gerul aspru.

Însă nu toate pisicile sunt vulnerabile la frigul Siberiei. Câteva pisici trăiesc confortabil pe câmpiile înzăpezite de la o fermă din Prigorodnîi, Siberia, de exemplu.

Terenul este deținut Alla Lebedeva, care susține că are sute de pisici la fermă. În cotețul găinilor, femeia a amenajat trei „dormitoare”, unde pisicile pot dormi dacă vor, deși se adună afară în cea mai mare parte.

Dar pisicile siberiene sunt o rasă specială. Blana lor lungă, groasă și corpurile puternice le permit să reziste la temperaturile de îngheț, în timp ce agilitatea lor îi face vânători pricepuți.

În ferma Allei Lebedeva, pisicile siberiene „pun umărul” pentru a ține sub control populația de șoareci și alte rozătoare care ar putea perturba ecosistemul fermei. Și, cu noile ei labe, Dimka ar putea face cu siguranță față unei asemenea sarcini, dacă ar fi nevoită.

Ca să știi mai mult, citește „Super pisici. Poveștile adevărate ale unor feline extraordinare”

Emily, felina care a supraviețuit unei călătorii pe Atlantic, din America în Franța, închisă într-un container de marfă. Scarlett, mama curajoasă care a intrat de cinci ori într-o clădire în flăcări pentru a-și salva pisoii. Oscar, care prezice când urmează să moară un om, aducându-i consolare în ultimele ore.

Fie că testează limitele celor nouă vieți sau că demonstrează talente neobișnuite, pisicile sunt întotdeauna pline de surprize. În „Super pisici”, pregătește-te să faci cunoștință cu cele mai surprinzătoare mâțe observate vreodată.

Pe lângă cazurile reale pe care le are la bază, cartea include și alte informații și curiozități captivante și frapante despre viața acestor animale aparte, precum: al șaselea simț al pisicii și forța de prezicere a viitorului, mitul pisicilor negre, instinctele materne, mieunatul pisicii, aterizarea in picioare, vindecarea prin terapie cu pisici, inteligența felină vs. inteligența canină, moduri eficiente de a-ți stăpâni pisica și alte subiecte interesante.

„Super pisici. Poveștile adevărate ale unor feline extraordinare” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Dimka, „pisica degerată” dotată cu patru proteze din titan”

  1. Ma bucur intotdeauna cand citesc povesti cu final fericit. Dimka a fost norocoasa ca a dat peste un veterinar priceput si iubitor de animale. majoritatea n-ar fi facut eforturi ca sa salveze pisica. Multumesc pentru articol!

    Răspunde

Lasă un comentariu