Iată ce se întâmplă în corpul uman după doar 14 zile de „dietă americană”

Cu toții știm că o dietă foarte bogată în mâncăruri procesate este dăunătoare. Un studiu recent ne arată cât de repede declanșează schimbări biologice alimentele de tip fast-food, care compun mare parte din așa-numita dietă americană.

În cadrul studiului, cercetătorii au schimbat dietele a 20 de americani iubitori de fast-food cu meniurile a 20 de oameni care trăiesc în zone rurale din Africa de Sud. Au descoperit că, în doar două săptămâni, africanii au înregistrat schimbări remarcabile ale indicatorilor biologici care arată creșterea riscului de cancer la colon.

Pe scurt, corpurile lor au început să semnalizeze pericolul iminent al alimentației proaste.

Un experiment cu rezultate uimitoare

Dieta americana 01

În schimb, vestea bună a fost că, în cazul americanilor, acești markeri biologici s-au redus cu mult, mulțumită noii diete.

„În numai două săptămâni, schimbarea dietei occidentale cu o dietă africană tradițională bogată în fibre și cu conținut scăzut de grăsimi a dus la reducerea riscului de cancer.

Așadar, nu e niciodată prea târziu să modifici riscul de apariție a cancerului la colon”, a declarat pentru publicația The Age cercetătorul Stephen O’Keefe, de la Universitatea Pittsburgh.

Cercetătorii știau deja că diferența era probabil rezultatul faptului că dieta americană avea un conținut scăzut de fibre și bogat în grăsimi procesate. Însă ei nu știau cât de repede poate afecta schimbarea dietei riscul de apariție a cancerului la colon.

Dieta americană, extrem de dăunătoare

Dieta americana 02

Pentru a afla asta, cercetătorii au recrutat 20 de voluntari de vârstă mijlocie din fiecare comunitate. Le-au inversat dietele, ținându-i sub supraveghere timp de două săptămâni.

În această perioadă, americanii au ținut o dietă săracă în grăsimi și bogată în fibre. Sudafricanii au ținut o dietă săracă în fibre, bogată în grăsimi, bazată – deloc surprinzător – pe hamburgeri și cartofi prăjiți.

Înainte și după experiment, cercetătorii au măsurat markerii biologici importanți care indică riscul de apariție a cancerului la colon. Rezultatele renunțării la dieta americană, publicate în revista Nature, s-au văzut surprinzător de rapid.

Evident, acesta este un studiu restrâns, așa că nu putem extrapola rezultatele. Însă ele confirmă cercetări existente care leagă dietele nesănătoase (printre care dieta americană) de apariția bolilor grave.

E nevoie de foarte puțin timp

Dieta americana 03

Cercetătorii estimează că o treime dintre cancerele intestinale ar putea fi evitate prin schimbărea dietei. Un alt studiu publicat anul acesta a arătat că cinci zile de dietă bogată în grăsimi pot schimba modul în care corpul uman procesează mâncarea.

La șobolani, e nevoie de doar două săptămâni de dietă nesănătoasă pentru modificarea comportamentului alimentar.

„E foarte încurajator faptul că doar două săptămâni de dietă sănătoasă pot determina schimbări ale markerilor de sănătate”, a declarat Amanda Salis, expert în nutriție de la Universitatea Sydney.


În continuare, descoperă 10 secrete pe care restaurantele fast-food nu vor să le știi, apoi află cum ne otrăvim cu mâncare.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>