Țestoasa-gigant care și-a salvat specia de la dispariție a ieșit la „pensie”

Diego, o țestoasă de Galapagos care și-a salvat specia de la dispariție, s-a întors, în sfârșit, pe insula sa natală din arhipelagul Galapagos.

Țestoasa a petrecut 44 de ani în captivitate, pe insula Santa Cruz, parte din Parcul Național Galapagos, în cadrul unui program de reproducere.

Diego si compania
Foto: Paul Proano Andrade via Twitter

În tot acest timp, Diego a fost foarte activ sexual, devenind tatăl a cel puțin 800 de pui.

Pe 15 iunie 2020, masculul a ieșit la „pensie” și a fost transportat, alături de alte 14 țestoase reproducătoare, pe insula nelocuită Española.

Contribuția lui Diego la programul de salvare a speciei a fost esențială, țestoasa-gigant fiind tatăl a 40% dintre cele 2.000 de țestoase de Galapagos care există astăzi.

„Încheiem un capitol important în administrarea Parcului Național Galapagos. 15 țestoase de Galapagos, printre care și Diego, se întorc acasă după zeci de ani de reproducere în captivitate pentru a-și salva specia de la dispariție. Insula le întâmpină cu brațele deschise”, a scris pe Twitter ministrul Mediului din Ecuador, Paulo Proano Andrade.

Diego are aproximativ 100 de ani

Diego
Diego este un adevărat gigant: are 1.5 metri înălțime și cântărește 80 de kilograme. Foto: CNN

Înainte de fi transportate pe insula Española, Diego și celelalte broaște țestoase au petrecut o perioadă în carantină.

Astfel, biologii s-au asigurat că animalele nu transportă involuntar semințe de plante care nu cresc pe insulă, pentru a nu perturba ecosistemul.

Diego are vârsta de aproximativ 100 de ani și este un adevărat gigant: cântărește 80 de kilograme, are lungimea de 1.5 metri și înălțimea de 90 de centimetri.

Acum 50 de ani, pe insula Española mai existau doar doi masculi și 12 femele din specia lui Diego, însă trăiau la distanțe prea mari unele de altele pentru a se putea reproduce.

Diego si compania 02
Foto: Paulo Proano Andrade via Twitter

De aceea a fost nevoie de un program special de reproducere, care s-a desfășurat într-un centru de pe insula Santa Cruz. Diego a ajuns în centru în anul 1976, fiind adus de la grădina zoologică din San Diego, SUA.

Administratorii Parcului Național cred că Diego a ajuns în SUA la începutul secolului XX, după ce a fost luat din habitatul său natural din insulele Galapagos.


În continuare, află povestea lui Jonathan, țestoasa de 188 de ani care este cel mai bătrân animal terestru din lume.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu