fbpx

Diavolul târâtor, cactusul care se plimbă prin deșert

În Peninsula Baja California Sur, situată pe coasta de vest a Mexicului, trăiește o specie unică de cactus, cunoscută ca „diavolul târâtor” (Stenocereus eruca). În loc să stea drept, ca alte specii din familia sa, diavolul târâtor crește lungit pe pământ, cu vârful puțin ridicat. Și, spre deosebire de orice plantă, are un talent specific animalelor: se poate deplasa.

Se deplasează și își mănâncă propriul corp

Diavolul târâtor are poziția orizontală deoarece are abilitatea rară de a se târî. Face acest lucru crescând spre vârf și renunțând, simultan, la partea din spate. Pe partea inferioară a capătului care crește apar rădăcini noi, care ancorează planta și o ajută să se hrănească.

Cactusi
Diavolul târâtor se înmulțește prin clonare. Foto: Pamla J. Eisenberg/Flickr

În același timp, capătul din spate moare și se descompune în sol, transformându-se în substanțe nutritive, care se întorc în plantă prin rădăcini. Așadar, diavolul târâtor renunță la o parte din el însuși pentru a se mișca și își canibalizează capătul mort pentru a supraviețui.

Rata de creștere și de deplasare a acestei plante depinde de climatul în care crește. În zona sa de baștină, unde climatul este umed, avansează 60 de centimetri pe an. Însă, când specimenele ajung în medii fierbinți și aride, creșterea este mai lentă, iar rata de deplasare scade cu 90%.

De ce se deplasează acest cactus? Biologii nu au găsit încă un răspuns. Cel mai probabil, această abilitate este strâns legată de supraviețuirea speciei.

Diavolul târâtor crește, de obicei, în pustietate, unde nu există creaturi care să îi răspândească polenul. Astfel, cactușii au evoluat pentru a se reproduce asexuat sau prin clonare, proces în cadrul căruia unele părți ale cactusului se separă de bază, care moare, și cresc independent, ca o plantă nouă.


Te pasionează plantele? Descoperă și 17 plante comestibile care cresc în feluri interesante și neașteptate. Apoi, intră în lumea ucigașilor din lumea plantelor: 10 plante carnivore surprinse la ora mesei.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

>