Diavolul târâtor, cactusul care se „plimbă” prin deșert

În Peninsula Baja California Sur, situată pe coasta de vest a Mexicului, trăiește o specie unică de cactus, cunoscută drept „diavolul târâtor” (Stenocereus eruca).

În loc să stea drept, ca alte specii din familia sa, diavolul târâtor crește lungit pe pământ, cu vârful puțin ridicat. Și, spre deosebire de orice plantă, are un talent specific animalelor: se poate deplasa.

Se deplasează și își mănâncă propriul corp

Cactusi
Diavolul târâtor se înmulțește prin clonare. Foto: Pamla J. Eisenberg/Flickr

Diavolul târâtor stă în poziție orizontală deoarece are abilitatea rară de a se târî. Face acest lucru crescând spre vârf și renunțând, simultan, la partea din spate.

Pe capătul care crește apar rădăcini noi, care ancorează planta și o ajută să se hrănească.

În același timp, capătul din spate moare și se descompune în sol, transformându-se în substanțe nutritive, care se întorc în plantă prin rădăcini.

Așadar, diavolul târâtor renunță la o parte din el însuși pentru a se mișca și își canibalizează capătul mort pentru a supraviețui.

Diavolul tarator 02
Foto: Christian Defferrard via Flickr

Rata de creștere și de deplasare a acestei plante depinde de climatul în care crește. În zona sa de baștină, unde climatul este umed, avansează 60 de centimetri pe an.

Însă, când specimenele ajung în medii fierbinți și aride, rata de creștere și, implicit, de deplasare scade semnificativ, cu 90%.

De ce se deplasează acest cactus? Biologii nu au găsit încă un răspuns, dar cred că această abilitate este strâns legată de supraviețuirea speciei.

Diavolul târâtor crește, de obicei, în pustietate, unde nu există creaturi care să îi răspândească polenul.

Astfel, cactușii au „învățat” să se reproducă asexuat sau prin clonare, proces în cadrul căruia unele părți ale cactusului se separă de bază, care moare, și cresc independent, ca o plantă nouă.


Te pasionează plantele? Descoperă și 17 plante comestibile care cresc în feluri interesante și neașteptate. Apoi, intră în lumea ucigașilor din lumea plantelor: 10 plante carnivore surprinse la ora mesei.


Distribuie:

Citește în continuare

>