Dezertorii americani transformați în actori în Coreea de Nord (Unul a „primit” o soție româncă)

Cei patru soldați americani care au dezertat în Republica Populară Coreea în anii ’60, traversând zona demilitarizată, habar n-aveau că urmau să devină staruri de cinema în noua lor țară.

Sergentul Charles Robert Jenkins a băut prea multe beri și a trecut pe jos granița dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord într-o noapte friguroasă din ianuarie 1965. Jenkins, pe atunci în vârstă de 24 de ani, se temea că avea să fie trimis să lupte în Războiul din Vietnam și credea că, în urma actului său de sfidare, urma să fie deportat în America.

James Dresnok (dreapta) și colegul dezertor Charles Jenkins, în iunie 2004. Dresnok a „primit” o soție româncă, Doina Bumbea, pe care serviciile secrete nord-coreene au răpit-o în 1978. Foto: AFP/Getty Images

Se înșela. Autoritățile nord-coreene aveau să-l țină în custodie timp de aproape patru decenii. Jenkins s-a alăturat altor trei soldați americani – James Dresnok, Larry Allen Abshier și Jerry Wayne Parrish – care și-au părăsit posturile din Coreea de Sud și au străbătut zona demilitarizată.

Cei patru au stat într-o singură cameră, fiind monitorizați mereu de guvernul nord-coreean. În cartea „Comunist fără voie”, Jenkins își aduce aminte cât de disperați erau el și camarazii săi.

„De multe ori, simțeam că suntem deja morți”, a scris Jenkins în autobiografie, potrivit BBC.

Dresnok, care a murit în noiembrie 2016, apare în această imagine în fața unui poster de propagandă nord-coreean expus în Phenian, capitala țării. Foto: AFP/Getty Images

Toți patru au cerut azil ambasadei sovietice, însă rușii i-au predat nord-coreenilor. Jenkins și camarazii săi au predat limba engleză, au făcut muncă de traducere și petreceau 11 ore pe zi studiind învățăturile liderului de atunci, Kim Ir-sen.

Au fost abuzați fizic și psihic, însă cicatricile nu erau vizibile. Era necesar să pară sănătoși și fericiți în materialul de propagandă trimis în Coreea de Sud. În cele din urmă, au devenit staruri de cinema.

Dresnok avea doar 21 de ani când a fugit în Coreea de Nord. Pentru el, ca tânăr care se înrolase la vârsta de 17 ani, viața în armată era grea. Dezamăgit de familia sa și de alte probleme, a recurs la un gest impulsiv și a fugit în Coreea de Nord.

Aici, a devenit cunoscut drept „tovarășul Joe”. Vocea sa a fost difuzată peste zona demilitarizată în încercarea de a ispiti soldații americani să dezerteze în Coreea de Nord, unde le erau promise femei atrăgătoare, mâncare mai bună și o viață utopică.

Dresnok juca rolul americanului malefic în filmele de propagandă. El și ceilalți dezertori erau adeseori recunoscuți pe stradă, fiind transformați în celebrități.

Cei patru transfugi au fost distribuiți într-un serial de 20 de episoad numit „Eroii necântați”, care se concentra pe Războiul din Coreea. Dezertorii jucau roluri de personaje străine malefice.

Jenkins juca rolul unui american care instiga la război pentru ca fabricanții americani de arme să obțină profit. Dresnok era conducătorul unui lagăr de prizonieri de război, Abshier era subordonatul a doi americani malefici și Parrish era un ofițer nord-irlandez care îi ura pe britanici pentru că îi ocupaseră țara.

Dresnok și familia sa (foto medalion): soția Doina și fiii Ted și James. Foto: AFP/Getty Images

Personajul lui Parrish, Lewis, sfârșea prin a deveni comunist. Când a apărut în public, Parrish a fost salutat ca erou. Cei patru americani au devenit embleme ale cinematografiei nord-coreene.

Partidul le-a iertat trecutul, iar nord-coreenii au încetat să-i mai urască. Jenkins își amintește că oamenii îl strigau pe numele personajului său și îi cereau autografe. Până în anul 2000, a apărut în zeci de filme.

Ultimul lui film, „Pueblo”, spunea povestea vasului american cu același nume, pe care Coreea de Nord l-a capturat în 1968 și care acum se află expus într-un muzeu din Phenian.

Pictorița Doina Bumbea a emigrat în Italia în 1970. Foto: AFP/Getty Images

Pe lângă faptul că au apărut pe marele ecran, cei patru dezertori l-au ajutat pe Kim Jong-il transcriind dialoguri din filme, care erau apoi transformate în subtitluri pentru colecția privată de filme a dictatorului.

Abshier a murit la 40 de ani din cauza unui infarct, în Phenian, în anul 1983. Parrish a murit în anii ’90 de insuficiență renală.

Dresnok s-a însurat cu românca Doina Bumbea, o pictoriță răpită de agenții de la Phenian în 1978 şi care a murit de cancer în 1997. Dezertorul american și pictorița din România au avut doi copii, Ted şi James, care au ajuns, și ei, să joace în filme de propagandă nord-coreene.

Îmbrăcați în uniformele armatei nord-coreene, fiii dezertorului american James Dresnok au vorbit împotriva „imperialismului american” la puțin timp după moartea tatălui lor. Foto: captură YouTube

În 1970, Doina Bumbea părăsea România, căsătorindu-se cu un cetățean italian. În Italia, pictorița avea să locuiască opt ani, încercând să își clădească o carieră în complicata lume artistică italiană.

În 1978, Doina Bumbea pornește cu un avion spre Japonia, unde fusese ademenită cu promisiunea că i se va organiza o expoziție grandioasă la Tokio. Acesta este momentul în care destinul artistei ia o turnură întunecată.

După cum notează Digi24, informațiile apărute ulterior, puse cap la cap, indică faptul că, în drumul ei spre Țara Soarelui Răsare, Doina Bumbea urma să facă escale la Moscova și apoi la Phenian. În acest punct, filmul vieții pictoriței se destramă și Doina Bumbea ajunge în detenția serviciilor secrete nord-coreene.

După moartea soției lui românce, Dresnok s-a însurat pentru a treia oară, cu fiica unei coreene și a unui diplomat african. Dresnok a rămas în Coreea de Nord și a murit în 2016, considerând că Phenianul a fost casa lui.

În 2008, a declarat pentru The Guardian următoarele:

„Consider Coreea de Nord țara mea, fiindcă sunt aici de 46 de ani. Viața mea este aici.”

În filmul de mai jos, fiii Doinei Bumbea și ai lui James Dresnok denunță „încercările SUA de a cuceri lumea”.

În privința carierei de cinema, Dresnok a adăugat:

„Tremuram tot. Nu m-am gândit niciodată că aș putea deveni actor.”

Jenkins s-a însurat cu o japoneză, pe care nord-coreeni o răpiseră pentru a-i învăța japoneză pe spionii lor. Cuplul s-a mutat în Japonia în 2000, după ce Coreea de Nord a semnat un acord privind returnarea mai multor japonezi răpiți.

Jenkins, care a fost judecat în SUA ca dezertor și dat afară din armată, își amintește cum un doctor i-a tăiat tatuajul cu „Armata SUA” pe care îl avea pe braț și cum a fost amenințat cu moartea în mai multe ocazii.

Considerând decizia de a dezerta în Coreea de Nord drept „cea mai mare greșeală a vieții”, Jenkins a continuat să trăiască în Japonia alături de soție și cele două fiice ale lor până în 2017, când a murit, la vârsta de 77 de ani.

Datele obținute de de Asociația Familiilor Victimelor Răpite de Coreea de Nord (ONG din Japonia) arată că, în ultimele decenii, agenții Phenianului au răpit 100.000 de străini, printre care și români.

Ca să știi mai mult, citește „Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece”

„Afacerea Caraman” a devenit una dintre marile acțiuni de spionaj ale Războiului Rece și a generat implicații geopolitice pe termen lung. Experți și reprezentanți ai elitei serviciilor de spionaj și contraspionaj occidentale și-au exprimat uimirea, respectul și aprecierea pentru modul în care ingeniosul spion român a țesut cu migală, timp de un deceniu, o rețea de agenți care a pătruns în cele mai tainice și mai bine păzite locuri, unde se redactau și se arhivau secrete esențiale ale Alianței Nord-Atlantice.

„Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu