Oamenii devin din ce în ce mai proști, arată noi cercetări științifice, și nimeni nu știe cu siguranță de ce

Să fie de vină dietele oribile, școlile proaste, obsesia pentru tehnologie și mass-media din ce în ce mai axate pe mizerii?

Oricâte lucruri tâmpite ar fi făcut omenirea în secolul XX, măcar aveam un lucru cu care ne puteam lăuda: conform măsurătorii testelor IQ, oamenii deveneau mai inteligenți. Creșterea constantă a IQ-ului se numește efectul Flynn (vezi video explicativ la finalul articolului) și a durat decenii întregi.

Oriunde ar fi căutat, savanții găseau o creștere a inteligenței cu aproximativ trei puncte de IQ în fiecare deceniu, notează Inc.com.  Însă cercetările recente aduc vești îngrijorătoare: tendința pare că se inversează.

E doar o nouă confirmare, pentru că deja știam că, în România, „sistemul educațional” produce milioane de analfabeți funcțional.

Omenirea devine în mod oficial din ce în ce mai proastă

Ceva ne „șterge” inteligența și încă nu știm ce

Probabil că nu ar trebui să ne îngrijorăm dacă un anumit sector de populație ar da dovadă de o descreștere a IQ-ului, deoarece factori precum educația și dieta influențează IQ-ul și acești factori pot varia de la un grup la altul și de la o perioadă la alta.

Însă, potrivit studiului citat, nu pare să fie vorba de un segment mic. Se pare că întreaga populație devine mai proastă. Savanții de la Centrul Ragnar Frisch pentru Cercetare Economică au analizat în jur de 730.000 de teste IQ făcute de bărbați norvegieni înainte de serviciul militar obligatoriu, între 1973 și 2009.

S-a descoperit că scorurile medii de IQ erau în plină cădere. Și nu cu o proporție minimă. Fiecare generație de bărbați norvegieni pare să fie cu șapte puncte mai proastă decât generația dinaintea sa.

Și după cum subliniază PsyBlog, acesta nu este nici măcar primul studiu care a descoperit că efectul Flynn s-a inversat, deși poate că este cel mai convingător studiu de până acum.

Întrebarea de un milion de dolari: De ce?

Sunt vești proaste, însă ele dau naștere unei întrebări foarte importante: De ce? Care este motivul pentru care punctajele IQ au luat-o în direcția greșită?

Poate că te gândești la factorul genetic. Poate o schimbare în alcătuirea unui anumit grup care este studiat a cauzat declinul (aceasta ar fi ipoteza conform căreia „oamenii proști fac mai mulți copii”).

Însă această teorie este refutată de cercetările noi, care arată faptul că IQ-ul a scăzut chiar și în sânul unei singure familii. Blogger-ul de la Marginal Revolution, economistul Tyler Cowen, explică semnificația acestor date: „Cu alte cuvinte, am început să construim un mediu care induce prostie.”

Știm așadar că de vină sunt factorii artificiali și nu natura (sau, cu alte cuvinte, migrația), însă savanții încă nu pot stabili care aspect al vieții moderne este vinovat pentru declin.

Unii au propus teoria conform căreia obsesia noastră pentru tehnologie ar putea fi de vină, însă, cum declinul a început în anii ’70, cu destul timp înainte ca lumea să-și petreacă timpul holbându-se la un ecran, aceasta nu poate fi în întregime cauza.

Sedentarismul, dependența de ecrane și dieta proastă: să fie acestea cauzele?

Alte explicații posibile sunt dietele moderne nesănătoase, programele mass-media din ce în ce mai mizerabile și declinul calității școlarizării și al prevalenței cititului. Problema ar putea fi cauzată și de un detaliu tehnic al testelor de inteligență.

Citește și Cel mai scurt test IQ din lume are doar trei întrebări. Îl poți rezolva?

Savanții fac distincție între inteligența cristalizată (lucrurile care ți s-au predat și pe care ți le amintești) și inteligența fluidă (abilitatea de a învăța lucruri noi).

În general, testele IQ măsoară mai mult inteligența cristalizată, așa că schimbările din metodele de predare, care nu mai pun accentul pe memorare, ar putea să fie cauza declinului.

Dacă această explicație este adevărată, înseamnă că elevii și studenții sunt la fel de inteligenți ca înainte (numai că folosesc mult mai mult Google). Până la urmă, cauza declinului rămâne un mister.

Oricare ar fi aceasta, ar trebui să începem să ne facem griji despre efectul pe care stilul nostru de viață sedentar, dependent de ecrane și consumator de junk food îl are asupra creierelor noastre.

Spune-ne ce crezi în secțiunea pentru comentarii: care să fie cauza declinului recent în ceea ce privește inteligența omenirii?


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

17 comentarii la „Oamenii devin din ce în ce mai proști, arată noi cercetări științifice, și nimeni nu știe cu siguranță de ce”

 1. Consider că sărăcia ne-a făcut inventivi, ne-a mărit coeficientul de inteligență.
  Lipsa mijloacelor de comunicare, ne-a determinat să socializăm, să descoperim modele pe care să le urmăm. Școala ne obliga să memorăm poezii, citate, dar ni se puneau și întrebări care necesitau gândire. Existau lecturile obligatorii de vacanță, care ne trimeteau la Bibliotecă. Acolo, am descoperit bucuria de a citi, încă din cursurile primare. Bibliotecara știa să îndrume discret spre adevăratele valori literare, din care învățam, descopeream, luam modele.
  Din oraș, mergeam la bunicii din zone diferite ale țării, vedeam, comparam, selectam…
  Mai toți ne doream să fim mai buni decât părinții noștri.
  Politica e cea care a distrus evoluția umană. Disperarea pentru o natalitate pozitivă, a făcut ca nașterile în mediile mizere, vicioase, analfabete, să fie mai numeroase. Așa a scăzut calitatea umană. Copii mai bolnavi, fără posibilități, cu vicii ereditare.
  Excepțiile rămân excepții!

  Răspunde
  • Iar conștientizarea că ești prost a adus la apariția depresiei. Eu cu asta m-am confruntat de când mă știu. Și încă mă confrunt. Deși aveam note bune, mereu, mereu aveam probleme cu situațiile noi. Mi-am sat seama că nu reușeam să înțeleg, să învăț lucruri noi.
   În prezent, am 27 de ani, am probleme cu memoria, sunt șomer, dependent de telefon, televizor și nu pot să spun că sunt prost de-a binelea, dar recunosc că sunt analfabet funcțional. Și faptul că sunt conștient, îmi agravează depresia.

   Răspunde
 2. Se știe că totalul cantității de inteligență a omenirii este constantă. Această cantitate pe vremea când eu m-am născut s-a împărțit la 1,5 milioarde de oameni, azi se împarte la aproape 8 miliarde. Trageți concluzia domniile voastre !

  Răspunde
  • De unde stiti ca totalul cantitatii de inteligenta este constant? Poate stiti si unitatea de masura in care se exprima? (kg,km,litri, ani lumina,etc).

   Răspunde
  • Asta inseamna ca tu te-ai nascut destept si acuma te-ai prostit? In ce te priveste pare ca se confirma si asta se vede din felul in care ai postulat ca “se stieeeee”… Numai tu stii de unde.

   Răspunde
  • Poate ca noi de fapt evoluam iar testele de inteligenta cauta o directie gresita, sunt vechi, perimate si nu inteleg directia in care inteligenta noastra merge de fapt. Testele de a masura IQ-ul sunt de fapt o metoda empirica, nu una stiintifica.

   Răspunde
 3. Studiul este despre un indicator standardizat – IQ – care este un predictor foarte bun (si singurul foarte bun) pentru successul profesional. Daca masoara inteligenta sau nu, asta este o poveste mai lunga. Si nu se stie de ce scade, dar dinamica ingrijoreaza pe cei care trebuie sa planifice organizatii care au un orizont lung – ca armata care foloseste un numar substantial de profesionisti, dar si alte organizatii sociale mari. Ca in toate fenomenele la scara mare si in cu effecte sociale experimentele sunt practic imposibile iar explicatiile trebuie sa fie verificabile prin masuratori e.g., efecte partiale. Natalitatea, dieta, poluarea etc. nu par sa fie corelate cu nimic.

  Răspunde
  • Poate ca nu ne mai ocupam timpul cu inovatii si reparatii curente deoarece obiectele se doresc de fabricant schimbate si nu reparate. Ingeniozitatea unei inovatii sau inventii dispare. Dispare sclipirea. Poate ca si scrisul de mana, prin dorinta de a gandi profund, inainte sa asterni pe hartie ca sa nu repeti transcrierea, este mai benefic decat scrierea la calculator, unde poti sterge si modifica oricand micile greseli. Si nu in ultimul rand, cresterea copiilor nostri de catre persoane care in loc sa-i invete cate ceva, stau de vorba pe retele de socializare, se uita la telenovele si vorbesc la telefon. Poate…

   Răspunde
 4. Învățământul a decăzut în aproape toate țarile.
  Acum vreo 20 de ani, ministerul Învățământului a trimis o niște reprezentanți pt a învăța și a prelua din Finlanda miracolul lor. Ce au imolementat în România? Zero, de ce?
  Politicul primeaza în mass media și fiindcă votanții trebuie să fie ușor de manipulat, emisiunile sunt de o calitate submediocră. Avem atâția oameni care au reușit în Romania și în străinătate în domeniul lor și nu-i cunoaștem, în schimb suntem pisați zi și noapte cu toți maneliștii și cocălarii, cu toate vedetele de carton, care 100% au IQ subunitar.

  Răspunde
 5. Democratia, indiferent de forma ei nu poate fi facuta cu oameni instruiti. Au incercat si grecii antici si nu a mers. Deci este politica guvernantilor de indobitocire a populatiei, pentru a putea fi manipulata si condusa conform intereselor lor. Ne luam dupa americani ca astia incearca de ani de zile sa niveleze populatia. A se viziona episoadele ,,Secolul Sinelui”. Sursa: https://www.filmedocumentare.com/secolul-sinelui-freud-pr-ul-controlul-mintii/

  Răspunde
 6. Dezvoltarea tehnologiei si in special a celei de consum, aparatura casnica, telefoane, calculatoare, autovehicule, avioane a redus mult implicarea umana in supravietuire. Transferul catre IA devine cert si fara intoarcere. De ce sa se chinuie un om sa mai acumuleze cunostinte, sa si dezvolte abilitatile cand operarea unor masini ii aduc instant cunostinte, viteza de deplasare, marfuri de consum. Singurele abilitati necesare sunt cele de a opera aceste masini. Poate asa se poate demonstra lipsa de implicare a omului in procesul de cunoastere, inertia.

  Răspunde
 7. scaderea constanta a pregatirii cadrelor didactice atrage dupa sine si scaderea nivelului de cunostinte ale elevilor

  Răspunde
 8. sa inteleg ca s-au prostit si oamenii de stiinta?
  bateria este aceeasi pe care a gindit-o volta, motorul cu ardere interna e la fel ca la inceputuri, rachetele sint doar mai smechere ca cele a lui nicolaus olahus si multe alte chestii.
  tot ce sper, e ca macar am devenit mai intelepti, dar am dubii, pentru ca singurele descoperiri epocale s-au facut in domeniul armelor. in mod special bomba atomica!

  Răspunde

Lasă un comentariu