Oamenii devin din ce în ce mai proști, arată noi cercetări științifice, și nimeni nu știe cu siguranță de ce

Oricâte lucruri tâmpite ar fi făcut omenirea în secolul XX, măcar aveam un lucru cu care ne puteam lăuda: conform măsurătorii testelor IQ, oamenii deveneau mai inteligenți.

Creșterea constantă a IQ-ului se numește efectul Flynn (vezi video explicativ la finalul articolului) și a durat zeci de ani. Oriunde ar fi căutat, cercetătorii găseau o creștere a inteligenței cu aproximativ trei puncte de IQ în fiecare deceniu, notează Inc.com.

Însă cercetările recente aduc vești îngrijorătoare: tendința pare că se inversează. E doar o nouă confirmare, pentru că deja știam că, în România, „sistemul educațional” produce milioane de analfabeți funcțional.

Să fie de vină dietele oribile, școlile proaste, obsesia pentru tehnologie și mass-media din ce în ce mai axate pe „gunoi informațional”?

Omenirea devine în mod oficial din ce în ce mai proastă

Ceva ne „șterge” inteligența și încă nu știm ce. Foto: Pinterest

Probabil că nu ar trebui să ne îngrijorăm dacă un anumit sector de populație ar da dovadă de o descreștere a IQ-ului, deoarece factori precum educația și dieta chiar influențează IQ-ul, iar aceștia pot varia de la un grup la altul și de la o perioadă la alta.

Însă, potrivit studiului citat, nu pare să fie vorba de un segment mic. Întreaga populație devine mai proastă.

Cercetătorii de la Centrul Ragnar Frisch pentru Cercetare Economică au analizat în jur de 730.000 de teste IQ făcute de bărbați norvegieni înainte de serviciul militar obligatoriu, între 1973 și 2009.

S-a descoperit că scorurile IQ medii erau în plină cădere și nu cu vreo proporție nesemnificativă. Fiecare generație de bărbați norvegieni pare să fie cu șapte puncte mai proastă decât generația dinaintea sa.

Iar după cum subliniază PsyBlog, acesta nu este nici măcar primul studiu care a descoperit că efectul Flynn s-a inversat, deși este cel mai convingător de până acum.

Întrebarea de un milion de dolari: De ce?

Sunt vești proaste, însă ele dau naștere unei întrebări foarte importante: De ce? Care este motivul pentru care punctajele IQ au luat-o în direcția greșită?

Să fie factorul genetic? Să fie declinul cauzat de vreo o schimbare în alcătuirea unui grupurilor analizate (ipoteza conform căreia „oamenii proști fac mai mulți copii”)?

Această teorie este infirmată de noile cercetări, care arată că IQ-ul a scăzut chiar și în sânul unei singure familii. Blogger-ul de la Marginal Revolution, economistul Tyler Cowen, explică semnificația acestor date:

„Cu alte cuvinte, am început să construim un mediu care induce prostie.”

Știm, așadar, că de vină sunt factorii artificiali și nu natura, dar încă nu se cunoaște care aspect al vieții moderne se face vinovat pentru acest declin.

A apărut și teoria conform căreia obsesia noastră pentru tehnologie ar putea fi de vină, însă, cum declinul a început în anii ’70, cu ceva timp înainte ca lumea să-și petreacă timpul holbându-se la ecrane, tehnologia nu poate fi singura cauză.

Sedentarismul, dependența de ecrane și dieta proastă: să fie acestea cauzele? Foto: Pinterest

Alte explicații posibile sunt dietele nesănătoase, programele mass-media din ce în ce mai mizerabile, declinul calității actului școlar și lecturile din ce în ce mai sărace.

Problema ar putea fi cauzată și de un detaliu tehnic al testelor de inteligență. Savanții fac distincție între inteligența cristalizată (lucrurile care ți s-au predat și pe care ți le amintești) și inteligența fluidă (abilitatea de a învăța lucruri noi).

În general, testele IQ măsoară mai mult inteligența cristalizată, astfel că schimbările din metodele de predare, care nu mai pun accentul pe memorare, ar putea fi cauza declinului.

Dacă această explicație este adevărată, înseamnă că elevii și studenții sunt la fel de inteligenți ca înainte (numai că folosesc mult mai mult Google).

Până la urmă, cauza declinului rămâne un mister. Însă, oricare ar fi aceasta, ar trebui să începem să ne facem griji despre efectul pe care stilul nostru de viață – sedentar, dependent de ecrane și consumator de junk food – îl are asupra creierului.

Spune-ne ce crezi în secțiunea pentru comentarii: care crezi că este cauza declinului în ceea ce privește inteligența oamenilor?


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

25 de comentarii la „Oamenii devin din ce în ce mai proști, arată noi cercetări științifice, și nimeni nu știe cu siguranță de ce”

 1. Consider că sărăcia ne-a făcut inventivi, ne-a mărit coeficientul de inteligență.
  Lipsa mijloacelor de comunicare, ne-a determinat să socializăm, să descoperim modele pe care să le urmăm. Școala ne obliga să memorăm poezii, citate, dar ni se puneau și întrebări care necesitau gândire. Existau lecturile obligatorii de vacanță, care ne trimeteau la Bibliotecă. Acolo, am descoperit bucuria de a citi, încă din cursurile primare. Bibliotecara știa să îndrume discret spre adevăratele valori literare, din care învățam, descopeream, luam modele.
  Din oraș, mergeam la bunicii din zone diferite ale țării, vedeam, comparam, selectam…
  Mai toți ne doream să fim mai buni decât părinții noștri.
  Politica e cea care a distrus evoluția umană. Disperarea pentru o natalitate pozitivă, a făcut ca nașterile în mediile mizere, vicioase, analfabete, să fie mai numeroase. Așa a scăzut calitatea umană. Copii mai bolnavi, fără posibilități, cu vicii ereditare.
  Excepțiile rămân excepții!

  Răspunde
  • Iar conștientizarea că ești prost a adus la apariția depresiei. Eu cu asta m-am confruntat de când mă știu. Și încă mă confrunt. Deși aveam note bune, mereu, mereu aveam probleme cu situațiile noi. Mi-am sat seama că nu reușeam să înțeleg, să învăț lucruri noi.
   În prezent, am 27 de ani, am probleme cu memoria, sunt șomer, dependent de telefon, televizor și nu pot să spun că sunt prost de-a binelea, dar recunosc că sunt analfabet funcțional. Și faptul că sunt conștient, îmi agravează depresia.

   Răspunde
   • Citeste…citeste…citeste ! Citeste carti din diverse domenii (preferabil fara “carti de dragoste”), macar cate 10 pagini zilnic si constientizeaza ceea ce citesti, nu doar sa bifezi numarul . A fi constient de situatia in care te afli, inseamna ca esti inca salvabil.

    Răspunde
 2. Se știe că totalul cantității de inteligență a omenirii este constantă. Această cantitate pe vremea când eu m-am născut s-a împărțit la 1,5 milioarde de oameni, azi se împarte la aproape 8 miliarde. Trageți concluzia domniile voastre !

  Răspunde
  • De unde stiti ca totalul cantitatii de inteligenta este constant? Poate stiti si unitatea de masura in care se exprima? (kg,km,litri, ani lumina,etc).

   Răspunde
  • Asta inseamna ca tu te-ai nascut destept si acuma te-ai prostit? In ce te priveste pare ca se confirma si asta se vede din felul in care ai postulat ca “se stieeeee”… Numai tu stii de unde.

   Răspunde
  • Poate ca noi de fapt evoluam iar testele de inteligenta cauta o directie gresita, sunt vechi, perimate si nu inteleg directia in care inteligenta noastra merge de fapt. Testele de a masura IQ-ul sunt de fapt o metoda empirica, nu una stiintifica.

   Răspunde
 3. Studiul este despre un indicator standardizat – IQ – care este un predictor foarte bun (si singurul foarte bun) pentru successul profesional. Daca masoara inteligenta sau nu, asta este o poveste mai lunga. Si nu se stie de ce scade, dar dinamica ingrijoreaza pe cei care trebuie sa planifice organizatii care au un orizont lung – ca armata care foloseste un numar substantial de profesionisti, dar si alte organizatii sociale mari. Ca in toate fenomenele la scara mare si in cu effecte sociale experimentele sunt practic imposibile iar explicatiile trebuie sa fie verificabile prin masuratori e.g., efecte partiale. Natalitatea, dieta, poluarea etc. nu par sa fie corelate cu nimic.

  Răspunde
  • Poate ca nu ne mai ocupam timpul cu inovatii si reparatii curente deoarece obiectele se doresc de fabricant schimbate si nu reparate. Ingeniozitatea unei inovatii sau inventii dispare. Dispare sclipirea. Poate ca si scrisul de mana, prin dorinta de a gandi profund, inainte sa asterni pe hartie ca sa nu repeti transcrierea, este mai benefic decat scrierea la calculator, unde poti sterge si modifica oricand micile greseli. Si nu in ultimul rand, cresterea copiilor nostri de catre persoane care in loc sa-i invete cate ceva, stau de vorba pe retele de socializare, se uita la telenovele si vorbesc la telefon. Poate…

   Răspunde
 4. Învățământul a decăzut în aproape toate țarile.
  Acum vreo 20 de ani, ministerul Învățământului a trimis o niște reprezentanți pt a învăța și a prelua din Finlanda miracolul lor. Ce au imolementat în România? Zero, de ce?
  Politicul primeaza în mass media și fiindcă votanții trebuie să fie ușor de manipulat, emisiunile sunt de o calitate submediocră. Avem atâția oameni care au reușit în Romania și în străinătate în domeniul lor și nu-i cunoaștem, în schimb suntem pisați zi și noapte cu toți maneliștii și cocălarii, cu toate vedetele de carton, care 100% au IQ subunitar.

  Răspunde
 5. Democratia, indiferent de forma ei nu poate fi facuta cu oameni instruiti. Au incercat si grecii antici si nu a mers. Deci este politica guvernantilor de indobitocire a populatiei, pentru a putea fi manipulata si condusa conform intereselor lor. Ne luam dupa americani ca astia incearca de ani de zile sa niveleze populatia. A se viziona episoadele ,,Secolul Sinelui”. Sursa: https://www.filmedocumentare.com/secolul-sinelui-freud-pr-ul-controlul-mintii/

  Răspunde
 6. Dezvoltarea tehnologiei si in special a celei de consum, aparatura casnica, telefoane, calculatoare, autovehicule, avioane a redus mult implicarea umana in supravietuire. Transferul catre IA devine cert si fara intoarcere. De ce sa se chinuie un om sa mai acumuleze cunostinte, sa si dezvolte abilitatile cand operarea unor masini ii aduc instant cunostinte, viteza de deplasare, marfuri de consum. Singurele abilitati necesare sunt cele de a opera aceste masini. Poate asa se poate demonstra lipsa de implicare a omului in procesul de cunoastere, inertia.

  Răspunde
 7. scaderea constanta a pregatirii cadrelor didactice atrage dupa sine si scaderea nivelului de cunostinte ale elevilor

  Răspunde
 8. sa inteleg ca s-au prostit si oamenii de stiinta?
  bateria este aceeasi pe care a gindit-o volta, motorul cu ardere interna e la fel ca la inceputuri, rachetele sint doar mai smechere ca cele a lui nicolaus olahus si multe alte chestii.
  tot ce sper, e ca macar am devenit mai intelepti, dar am dubii, pentru ca singurele descoperiri epocale s-au facut in domeniul armelor. in mod special bomba atomica!

  Răspunde
 9. La traducere a cam încurcat anii, în loc de 1900 a zis de două ori 1990, în loc de 1960 a zis iar 1990. Na, am găsit și eu motive de cârcotit.

  Răspunde
 10. Poate multe din explicatiile expuse mai sus sa incline sensibil balanta in sens negativ. Eu insa as avea o abordare ceva mai neortodocsa. Poate ca “oamenii de stiinta actuali nu se deosebesc mental cu nimic de “marii academicieni” care declarau rituos ca un obiect mai greu decat aerul nu va zbura. Savantii spun la fel de rituos ca oamenii gandesc strict doar cu creierul. Sunt “neortodocsi” care pe baza de experimente la limita mortii au demonstrat ca mai este ceva in plus si nu doar creierul. In mod empiric si metaforic, o vorba din strabuni spune ca ar trebui sa mai gandim si cu inima. Mai clar spus, creierul este doar o unitate de strangere a informatiilor si utilizare a acestora strict pentru functionarea acestei imbracaminti materiale numite : corp fizic. Inteligenta adevarata se pare ca isi are sediul in cu totul alta parte. Si acum concluzia : in ultima perioada nu prea mai gandim cu “inima”, am pierdut mult din contactul cu spiritualitatea, am pierdut din accesul la adevaratul computer. Savantii nostri inca n-au inteles ca tehnologia trebuie sa mearga in paralel cu spiritualitatea. Si aici nu e vorba de EQ !!

  Răspunde
 11. Relația dintre părinți și copil ,cu precădere cu mama ,din primii ani de viața este din ce in ce mai lipsită de consistentă emoțională și timp alocat datorită părinților tot mai împovărați de tributul adus societății ; acest lucru induce un stres copiilor ,stres care inhiba dezvoltarea neuronală respectiv emoțională ;iar ca rezultat pierderea propriei identității ,a contactului cu sufletul nostru ,sediul inteligentei ;factorii de mediu vor decima ulterior un individ care s a pierdut pe sine ,de unde și fenomenul de turma omniprezent ;stresul prostește ,iar manipularea care a atins niveluri astronomice ….tabaceste

  Răspunde
 12. Cred ca se uita ca ecran exista si in 1973, era televizorul, care castiga teren in fata cartii citite. Ar fi interesant de vazut distributia IQ mediu din an in an, eventual reprezentat grafic.
  Dar pot fi ca ipoteze de lucru, urmatoarele motive:
  – o evolutie naturala, ciclica a IQ, ceea ce intr-o viata de om nu se poate verifica,
  – stilul de invatare axat mai mult pe stimulii vizuali.
  – introducerea elementului de ‘distractie’ in procesul de instruire.
  -Exagerarea in sensul ca procesul de invatare trebuie sa fie amuzant. Acest aspect, laolalta cu
  -lipsa exercitiului suficient scade cantitatea de cunostinte acumulate, dar si nivelul de asimilare.
  – metodele aplicate in invatamant ca inovative nu dau sansa copiilor sa construiasca punti intre elementele de cunoastere acumulate.
  – ecranul si, in special, telefonul mobil cu succesiunea extrem de rapida de stimuli vizuali: forme, culori si lumini provoaca un fel de dependenta care se caracterizeaza mai ales prin decuplarea proceselor cognitive.
  Poate altii sunt de alta parere dar aceasta e experienta mea cu copiii si chiar cu mine insami.

  Răspunde
 13. Daca va raspund la intrebare castig sau nu milionul de dolari caci chiar mi-ar trebui 🙂
  Iata raspunsul: Biblia/Facerea/Capitolul 11/ Versetele 1-9
  Va rog sa ma contactati in cea mai scurta perioada de timp sa va dau adresa mea.

  Răspunde

Lasă un comentariu