Deturnarea de avion în care pasagerii au crezut că sunt la „Camera ascunsă”

Chiar dacă n-ai văzut niciun episod, probabil că știi care este ideea emisiunii „Camera ascunsă”. A fost unul dintre cele mai populare show-uri de televiziune din lume începând cu anii ’60 și a făcut populară expresia „Zâmbește! Ești la Camera ascunsă!”.

În cazul în care nu ai auzit de această emisiune, era vorba de un spectacol de comedie în cadrul căruia realizatorul Allen Funt filma pe ascuns oameni de pe stradă pe care îi angrena în niște situații amuzante.

Allen Funt, realizatorul emisiunii „Camera ascunsă”, care a avut un succes mondial și care încă există și azi peste tot în lume, în diverse formate. Foto: brainskewer.com

Programul a început ca un show de radio în SUA 1947, cu numele de „Microfonul ascuns”. Până la urmă, a ajuns la televiziune, debutând pe NBC și ajungând la CBS.

În timpul unui episod tipic al show-ului „Camera ascunsă”, o victimă inocentă se trezea prinsă într-o situație nebunească. De exemplu, o femeie ruga mai mulți mecanici să-i repare mașina… numai că mașina nu avea motor (vezi filmul de mai jos).

În alt episod, un tip îi cerea unui croitor să îi facă un costum pentru animalul său de casă, un cangur. Publicul credea că emisiunea este foarte amuzantă și numele lui Allen Funt a devenit sinonim cu ideea de „glume practice”.

Din păcate, acest lucru a avut repercusiuni grave în februarie 1969. Funt călătorea de la Newark la Miami alături de soția sa, Marylin, și de doi dintre copiii lor.

La început, totul a mers bine. Era un zbor obișnuit. Însă, la un moment dat, un individ a imobilizat o însoțitoare de zbor și i-a pus un cuțit la gât.

I-a ordonat să intre în cabina de zbor și le-a spus piloților că în avion se afla un tovarăș de-al său cu o bombă. Le-a cerut piloților să vireze spre Cuba.

Deturnările de avioane nu erau ceva neobișnuit în anii ’60. Potrivit Snopes, numai în 1969 au avut loc 30 de deturnări. De data asta, însă, la bord se afla o celebritate.

După ce pilotul a anunțat că se îndreptau spre Havana, oamenii l-au observat pe Funt și au început să și-l arate unul altuia. Deodată, totul a devenit clar: nu era o deturnare reală. Toți cei din avion participau la un episod din „Camera ascunsă”.

Pasagerii avionului deturnat au crezut că sunt la „Camera ascunsă”. Foto: AFP

Potrivit lui Marylin și Juliette Funt (fiicele lui Allen), oamenii au început să râdă și să aplaude. Unii i-au cerut celebrității să le dea un autograf pe punga pentru vomă.

Numai că nu era o păcăleală. Indivizii care deturnaseră avionul erau cât se poate de reali și voiau să ajungă în Cuba. Funt a încercat din răsputeri să-i convingă pe oameni că nu era vorba de o păcăleală, însă nimeni nu l-a crezut până când avionul nu a aterizat în Havana.

Conform Radio Lab, americanii au staționat în Cuba timp de 11 ore înainte de a se putea întoarce acasă, în cele din urmă. Potrivit lui Marylin Funt, pasagerii erau destul de supărați pe Allen.

Dintr-un motiv sau altul, dădeau vina pe omul de televiziune pentru întregul incident. Când un pasager supărat a trecut pe lângă Allen Funt, i-a spus cu mânie: „Zâmbește pe dracu’!”


În continuare, citește și:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu