Sun Jinrong, detectivul hi-tech de animale de companie pierdute

Detectivul de animale Ace Ventura, din filmul cu același nume, are o „dublură” în viața reală. Deși nu are farmecul sau frizura lui Ventura, chinezul Sun Jinrong este un detectiv de animale eficient și apreciat.

Când preia cazul unui animal pierdut, depune toate eforturile și cheltuie mii de dolari pe dispozitive scumpe pentru a-l găsi. Numit de mass-media „primul detectiv de animale al Chinei”, Sun Jinrong și-a lansat afacerea cu șapte ani în urmă.

Sun Jinrong 02
Sun Jinrong își prezintă o parte din dotări. Foto: asiatimes.com

De atunci, a reunit aproximativ 1.000 de animale de companie pierdute cu proprietarii lor. Are o rată de succes de circa 70% și, deși cere 1.130 de dolari pe caz, clienții știu că serviciile sale fac toți banii.

Dacă la început lucra singur, acum el are o echipă de zece angajați. Sun Jinrong folosește diverse dispozitive de ultimă generație pentru a găsi animalele pierdute, inclusiv camere cu termoviziune și endoscoape.

„Cei mai mulți proprietari de animale renunță repede, nu au la îndemână nici măcar o lanternă. Ei pot căuta pisicile pe întuneric folosind doar lumina slabă generată de telefoanele lor mobile.

Noi avem echipamente avansate și analizăm datele pe care le-am strâns pe de-a lungul anilor, rezolvând atâtea cazuri. Avem zece proceduri de căutare la care să apelăm, în timp ce proprietarii de animale se pot gândi numai la una sau două”, a declarat Sun pentru AFP.

Cum se găsește o pisică

Sun Jinrong 01
Sun Jinrong și poza pisicii pe care trebuie să o găsească. Foto: huffingtonpost.fr

În timpul regimului lui Mao Zedong, deținerea unui animal de companie era considerată un obicei burghez și era descurajată. Însă lucrurile s-au schimbat considerabil, iar în ziua de astăzi serviciile lui Sun Jinrong sunt la mare căutare.

În jur de o treime dintre animalele de companie dispar de-a lungul vieții și doar 15-20% dintre câini și 2% dintre pisici își găsesc drumul înapoi spre casă. Sun a fondat compania în Shanghai, însă este pregătit să lanseze operațiuni de căutare în întreaga țară.

Din păcate, unele animale sunt furate, și nu pierdute, iar unii câini sfârșesc în farfurii. Sun nu poate face prea multe în astfel de cazuri, însă, dacă este vorba de animale pierdute, știe ce face.

Pentru a prinde o pisică din rasa British shorthair care se rătăcise într-un garaj subteran din Beijing, Sun și asistenții săi au folosit tot felul de gadget-uri, pe lângă anii de experiență.

Într-o filmare a AFP, bărbatul poate fi văzut folosind un detector de căldură, inspectând excrementele animalului, căutând urme de labe și chiar și difuzând vocea proprietarului prin niște boxe, pentru a atrage animalul.

„Trebuie să fii foarte atent când prinzi animale de companie. Nu poți prinde câinii mici cu o plasă. Au inimile foarte mici și asta ar putea să-i ucidă”, a spus detectivul de animale.

Când și-a început afacerea, Sun nu avea competiție, însă astăzi în China se află cel puțin alți zece detectivi de animale de companie. Însă, cum tot mai mulți asiatici își iau animale de casă, este destul de muncă pentru toată lumea.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă și povestea lui Sasha Pesic, omul care are grijă de peste 750 de câini.

Ca să știi mai mult

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

Comandă cartea „China în zece cuvinte” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>