9 descoperiri științifice care ar putea schimba lumea în următorul deceniu

Datorită dezvoltării tehnologiei și a mijloacelor de investigare, în ziua de astăzi se fac tot mai frecvent descoperiri științifice revoluționare.

Mii de cercetători de pe Glob obțin rezultate ce ne dau speranțe să credem că anumite aspecte ale vieții de zi cu zi se vor îmbunătăți semnificativ în următoarea perioadă.

Ultimii ani au adus multe realizări revoluționare în lumea științei. Iată care au fost cele mai importante descoperiri științifice recente.

1

Paralizia se poate vindeca


Iată primul exemplu de pe lista noastră cu descoperiri științifice revoluționare. O echipă de neurofiziologi din Rusia și SUA a reușit să realizeze imposibilul: i-a oferit unei persoane paralizate șansa de a merge din nou.

Subiectul experimentului a fost un bărbat care a rămas paralizat după ce a căzut dintr-un snowmobil. Pacientul a fost vindecat cu ajutorul unor stimulatori electrici care fuseseră fabricați în alte scopuri (pentru a ușura durerea).

Acum, mulțumită stimulării electrice, chiar dacă vătămările sunt serioase, este posibil să ajutăm oamenii să se deplaseze din nou. Potrivit neurofiziologilor, reabilitarea parțială a acestui pacient a durat 44 de săptămâni.

2

Prima radiografie color din istorie

Descoperiri stiintifice 02

Oamenii de știință din Noua Zeelandă au realizat prima radiografie 3D color din istorie. Noul dispozitiv a fost fabricat pe baza aparatului clasic cu raze X, folosind tehnologia de urmărire a particulelor numită „Medipix”.

Medipix funcționează ca o cameră de filmat la nivel subatomic. Drept rezultat, ne oferă imagini cu contrast mare.

În cazul radiografiilor color, se poate vedea clar diferența dintre mușchi, oase și cartilaje, inclusiv mărimea și poziția tumorilor canceroase.

3

Descoperiri științifice - Vesta care avertizează iminența unui infarct

Descoperiri stiintifice 03
Foto: Nbgr.info

Smart Vest are un aspect simplu, însă pe dinăuntru este ticsită de senzori și electrozi speciali. Cu ajutorul ei pot fi realizate electrocardiograme, înregistrând tensiunea arterială și ritmul cardiac. Și toate acestea în timp real și în mod continuu.

Cei care dețin vesta pot descărca o aplicație specială pe telefonul mobil. Această aplicație stochează toate datele despre funcțiile inimii.

Creatorul dispozitivului spune că aplicația poate diagnostica pacientul și chiar prezice problemele cardiace grave, fiindcă activitatea anormală a inimii poate fi înregistrată pe EKG cu două zile înainte de infarct. Vesta a fost deja testată cu succes pe voluntari.

4

Picături oftalmice care refac corneea

Descoperiri stiintifice 04
Foto: LatestNewsly

Îți poți imagina că în curând ochelarii de vedere nu vor mai fi necesari și sarcina lor va fi preluată de niște picături de ochi? Un grup de oftalmologi israelieni lucrează la implementarea acestei descoperiri științifice.

Aceștia au testat deja picăturile pe porci și rezultatul a fost uimitor. Picăturile luptă cu eficiență cu miopia și hipermetropia. Și, potrivit savanților, pot înlocui complet ochelarii.

5

Ochelari inteligenți cu recunoaștere facilă

Descoperiri stiintifice 05
Foto: Nexter.org

La începutul lui 2018, polițiștii din Zhengzhou, China, au fost echipați cu ochelari inteligenți GLXSS, dotați cu un sistem de recunoaștere facială.

Pot face fotografii, pot realiza filmări HD și pot afișa pe lentilă informații. Acest dispozitiv a ajutat deja la prinderea a 40 de criminali. GLXSS costă 635 de dolari, însă deocamdată nu pot fi cumpărați pentru uz personal.

Desigur, există multe voci care contestă oportunitatea acestei descoperiri științifice, care ar putea fi începutul sfârșitului vieții personale.

6

Descoperiri științifice - Chinezii au testat cu succes un taxi zburător

Descoperiri stiintifice 06
Foto: PCMag

Aerocar EHang 184 arată ca o dronă, însă poate face mult mai multe. Poate transporta doi pasageri, poate zbura până la 15 kilometri la încărcare maximă și poate atinge viteza de 130 de kilometri pe oră.

Însă cel mai bun lucru legat de EHang 184 este că poate funcționa autonom. Dezvoltatorii cred că versiunea comercială a taxiului va funcționa pe bază de pilot automat. Pasagerul va trebui doar să comunice destinația.

Probabil că, nu peste mult timp, taxiuri de acest tip ne vor permite să evităm ambuteiajele din trafic din orașele mari.

7

Mașinile fără șofer

Descoperiri stiintifice 07
Foto: Induced.info

Aceasta este una dintre cele mai dezbătute descoperiri științifice. În 2017, a devenit absolut clar faptul că mașinile fără șofer vor fi o parte importantă din viața noastră. În SUA, Tesla este lider în această industrie, iar mașinile electrice ale companiei sunt îmbunătățite de la un an la altul.

Turiștii și localnicii din Paris pot deja să testeze mini-autobuzul fără șofer cu motor electric. Și totuși, deocamdată, tehnologia este insuficient dezvoltată.

Mașinile fără șofer au fost implicate în mai multe accidente rutiere. Într-un astfel de accident, produs în martie 2018, o femeie pieton și-a pierdut viața după ce a fost lovită de o mașină care funcționa în sistem autonom.

8

Teoria originii omului a fost infirmată

Descoperiri stiintifice 08
Foto: Towards Data Science

În 2017, omenirea a aflat mai multe despre sine. Timp îndelungat, oamenii au crezut că Homo sapiens își are originea în alte specii, care au trăit acum 200.000 de ani, undeva în estul Africii. Cele mai multe teorii antropologice și arheologice cunoscute au confirmat această teorie.

Însă, în această vară, un grup de savanți a publicat în revista Nature un articol care aruncă în aer această teorie. Savanții au descoperit rămășițele unor oameni cu o vechime de peste 300.000 de ani, care trăiau într-o cu totul altă parte a Africii.

Cercetătorii sunt siguri că, dacă ar fi îmbrăcați în haine moderne, nu ar fi nicio diferență între ei și noi. Cu ajutorul acestei descoperiri științifice, am aflat că teoria originii omului avansată până acum este greșită.

9

Asteroidul „Oumuamua”

Descoperiri stiintifice 09
Foto: Weather

Iată ultimul exemplu de pe lista noastră cu descoperiri științifice. Astronomii de la observatorul din Hawaii au identificat în sistemul nostru solar un asteroid unic, care își are originile undeva departe în spațiul galactic.

Viteza asteroidului care „vizitează” sistemul nostru solar este prea mare pentru ca Soarele să îl tragă spre el cu gravitația sa. Unii savanți au emis teoria că asteroidul a fost construit de civilizații din afara sistemului nostru solar.

De altfel, există mai multe programe de cercetare al căror unic scop este să repereze semnale din spațiu emise de forme inteligente de viață.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă alte 5 descoperiri științifice recente care ar merita mai multă atenție. Apoi, află mai multe despre 5 tehnici noi uimitoare folosite la elucidarea misterelor științifice.

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu