Comorile pe care călcăm: 5 descoperiri făcute cu detectorul de metale

Nu știm dacă proprietarii de detectoare de metale sunt motivați de plăcerea de a căuta sau de perspectiva descoperirii unor obiecte unice.

Dar știm că, de-a lungul anilor, munca neîncetată și curiozitatea acestor oameni a adus la suprafață artefacte neprețuite și fascinante.

În acest articol, îți prezentăm cinci descoperiri făcute cu detectorul de metale. Fără contribuția căutătorilor pasionați, aceste obiecte ar fi rămas și astăzi îngropate.

1

Cizma lui Cortez

Cizma lui Cortez
Cizma lui Cortez valorează 1.55 milioane de dolari. Foto: Desert-gold-diggers.org

Iată prima comoară de pe lista de descoperiri făcute cu detectorul de metale. În 1989, un bărbat care a dorit să rămână anonim a cumpărat un detector de metale și s-a îndreptat spre Deșertul Sonora, care se întinde din sud-vestul SUA până în Mexic.

Transpirând la temperaturi de aproape 52 de grade Celsius și după ce a avut parte de câteva zeci de alarme false (majoritatea obiectelor erau gloanțe vechi), căutătorul a avut o surpriză de proporții.

A găsit o pepită de aur de aproape 12 kilograme, având forma unei cizme. Bucata de aur fost poreclită „cizma lui Cortez”, după Golful Californiei (cunoscut și sub denumirea Marea lui Cortez), situat în apropiere.

Aceasta este cea mai mare pepită de aur descoperită vreodată în emisfera vestică. În 2008, a fost vândută la licitație cu 1.55 de milioane de dolari.

2

Descoperiri făcute cu detectorul de metale: Un coif de milioane

Descoperiri facute cu detectorul de metale 01
Coiful Crosby Garrett. Foto: Mikepitts.wordpress.com

În 2010, angajații Casei de Licitații Christie’s din Londra au avut misiunea de a asambla cele 67 de fragmente ale unui obiect necunoscut, descoperit de un tânăr de 20 de ani cu ajutorul detectorului de metale.

După restaurare, s-a dovedit că obiectul era un coif ceremonial roman, care data de la sfârșitul secolului I e.n. Botezat după satul din nord-vestul Angliei unde a fost descoperit, coiful Crosby Garrett, decorat cu un grifon, a fost găsit îngropat pe un câmp, la 25 de centimetri adâncime.

Testele realizate în timpul procesului de restaurare au relevat că obiectul era confecționat în principal din cupru, cositor și plumb, cu urme de zinc. La licitație, coiful a fost disputat de șase competitori, fiind vândut pentru aproape 3.6 milioane de dolari – de aproape opt ori valoarea sa estimată.

3

Statuia lui Hadrian

Descoperiri facute cu detectorul de metale 02
Foto: Following Hadrian

Iată încă una dintre cele mai valoroase descoperiri făcute cu detectorul de metale. În 1975, Morton Leventhal, un broker american, se afla lângă râul Iordan, din Israel, unde căuta monede antice.

Deodată, detectorul de metale a început să emită un sunet care indica faptul că, probabil, găsise ceva. Dar, în loc de monede, Leventhal a descoperit o statuie de bronz din secolul II, care îl înfățișa pe împăratul roman Hadrian.

Statuia bine conservată îl înfățișa pe Hadrian îmbrăcat în armură, pe a cărei platoșă erau reprezentați șase războinici dezbrăcați. În momentul de față, obiectul se află la Muzeul Israelului, din Ierusalim.

4

Descoperiri făcute cu detectorul de metale: Meteoritul din Rio Rancho

Nu toate lucrurile descoperite cu detectoare de metale sunt strălucitoare. În 2012, un adolescent de 13 ani din New Mexico, pe nume Jansen Lyons, a descoperit o bucată de rocă de un kilogram.

Tânărul a găsit roca lângă casa sa din Rio Rancho, cu ajutorul unui detector de metale confecționat de bunicul său. Jansen Lyons era de multă vreme fascinat de meteoriți și citise toate cărțile legate de acest subiect pe care le putuse procura.

Astfel, adolescentul și-a putut da seama că nu este vorba de o rocă obișnuită. Bănuielile lui au fost confirmate de experții de la Institutul de Studiere a Meteoriților de la Universitatea din New Mexico: bucata de rocă era un meteorit vechi de 10.000 de ani.

5

„Marea săpătură” din Detroit

Ford Model T
Imagine din timpul săpăturilor. Foto: Wikimedia

Când vorbim de descoperiri făcute cu detectorul de metale, trebuie să menționăm și această întâmplare din SUA anilor ’60. Totul a început în 1926, când Perry Andrews, un bărbat din Detroit, i-a dăruit ginerelui său un automobil Ford T din 1913, de culoare verde închis.

Din cauză că ginerele său voia să transforme mașina într-un automobil sport, Andrews și-a luat darul înapoi. Decât să lase Fordul să cadă pe mâna ginerelui, Andrews a preferat să recurgă la un gest extrem: să îngroape mașina.

În 1966, povestea despre gestul lui Andrews a ajuns la urechile DJ-ului unui post de radio din Detroit. Intrigat, acesta a organizat o misiune de recuperare a automobilului, denumită „Marea săpătură”. La operațiune au participat mai mulți voluntari, care mânuiau detectoare de metal.

Andrews a avut nevoie de patru zile pentru a-și îngropa dragostea pe patru roți, iar voluntarii au avut nevoie de două zile pentru a scoate la suprafață ce mai rămăsese din ea, după 40 de ani. Chiar și așa, într-un final, mașina a fost restaurată.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu