Descoperiri arheologice misterioase: 5 întrebări dificile din istoria omenirii

Probabil că am încercat să ne înțelegem originile și să dăm un sens vieții încă de când am apărut pe această planetă. Dar, cu cât căutăm mai mult, cu atât realizăm ce puțin știm despre trecut. Cum au evoluat oamenii? Cum de sunt atât de multe lacune în istorie? Și unde mergem noi, ca specie?

Multe întrebări vor rămâne fără răspuns. Datorită unor momente „evrika” din universități și de pe șantierele arheologilor începem măcar să înțelegem că trecutul este mult mai complex decât ne-am imaginat vreodată.

Dovada complexității istoriei noastre sunt numeroasele descoperiri arheologice misterioase făcute de-a lungul secolelor, ce indică o specie care a realizat lucruri de neimaginat astăzi.

1

Capcane antice pentru animale?

descoperiri arheologice misterioase
Geoglifă sub formă de zmeu care ar fi putut fi folosită ca un sistem pentru vânătoare. Foto: David L. Kennedy

Iată prima dintre aceste descoperiri arheologice misterioase. Cunoscute de localnici drept „lucrările oamenilor străvechi”, aceste forme bizare delimitate de ziduri de piatră, ce întretaie deșerturile din Egipt, Israel și Iordania, au născut semne de întrebare în lumea arheologiei încă de la observarea lor pentru prima dată, la începutul secolului XX.

Rețelele de ziduri au lungimi de până la 64 de kilometri și au fost botezate „zmeie” datorită aspectului lor (așa cum sunt văzute de la înălțime). Se crede că structurile datează din 300 î.e.n. și că au fost abandonate cu mult timp în urmă.

Misterul a fost parțial clarificat mulțumită unui studiu recent care susține că scopul unui asemenea „zmeu” era să îndrume animalele sălbatice către o groapă mică din centrul structurii, unde puteau fi ucise ușor în număr mare.

Această teorie sugerează că vânătorii știau mai multe despre comportamentul faunei locale decât se credea până acum.

2

Descoperiri arheologice misterioase: De ce a luat foc mumia lui Tutankhamon?

descoperiri arheologice misterioase
O replică în mărime naturală a mumiei lui Tutankhamon, expusă în Dorchester, Anglia. Trupul faraonului a „ars” imediat după îmbălsămare, proces inițiat, probabil, de reacțiile chimice ale uleiurilor esențiale din rășinile în care erau îmbibate bandajele de pânză. În anii ’70, autoritățile egiptene au interzis scoaterea din țară a mumiei lui Tutankhamon. Foto: Matt Cardy / Getty Images Europe

Puține mistere arheologice generează un asemenea grad de interes din partea publicului precum circumstanțele în care și-a găsit sfârșitul faraonul-copil Tutankhamon.

Mormântul a fost descoperit în 1922 de egiptologul britanic Howard Carter, iar poveștile despre „blestemul faraonului” – care îi ucide pe cei care se apropie de mormânt – circulă încă de pe atunci.

Însă misterele reale ale mormântului sunt mai interesante decât orice blestem. Arheologii cred că Tutankhamon a murit subit, probabil în urma unei infecții sau a unor răni căpătate într-un accident suferit cu un car de luptă.

Poate că moartea sa timpurie explică starea ciudată în care se afla mumia sa când a fost descoperită. Se pare că Tutankhamon a luat foc după ce corpul său a fost mumificat și închis în mormânt.

descoperiri arheologice misterioase
Laba piciorului stâng al lui Tutankhamon. Foto: Pinterest

Experții care au studiat mumia cred că benzile de pânză în care a fost învelită, care fuseseră înmuiate în uleiuri inflamabile, au reacționat la oxigenul din aer și au pornit o reacție în lanț care a ars cadavrul faraonului, „prăjindu-l” la o temperatură de 200 de grade Celsius.

Probabil că îmbălsămarea de mântuială care a cauzat incendiul s-a datorat grabei cu care a fost îngropat faraonul. Însă înmormântarea grăbită a acestui monarh a dat naștere unui alt mister: s-ar putea ca mormântul faraonului să fi fost construit pentru altcineva și s-ar putea ca în același mormânt să se afle îngropate și alte mumii, încă nedescoperite.

3

Unde este chivotul legământului?

Chivotul legământului este un cufăr de lemn încrustat cu aur care conține tablele de piatră ale celor zece porunci, potrivit Cărții Exodului. În vremurile antice, acest artefact sacru era păstrat în Primul Templu, un loc de venerare evreiesc din Ierusalim.

Însă Primul Templu a fost distrus în 587 î.e.n. de o armată babiloniană condusă de Nabucodonosor al II-lea, potrivit Bibliei ebraice. Nimeni nu știe cu siguranță ce s-a întâmplat cu chivotul, însă, de când a dispărut, mulți oameni (atât reali, cât și personaje fictive) au pornit în căutarea sa.

descoperiri arheologice misterioase
Unii au sugerat că chivotul legământului se află în Biserica Maicii Domnului din Sion, în Aksum, Etiopia. Foto: Shutterstock

Până acum, nimeni nu a găsit artefactul sacru (în afară de Indiana Jones, bineînțeles). Unele relatări antice spun că chivotul a ajuns în Babilon după ce Nabucodonosor a jefuit orașul.

Alții spun că chivotul a fost îngropat undeva în Ierusalim sau că a fost distrus odată cu Primul Templu. Relatările din zilele noastre sugerează că se află într-o mănăstire din Etiopia.

Un text antic ebraic recent tradus spune că chivotul se va face văzut de unul singur, însă după „ziua venirii lui Mesia, fiul lui David”.

4

Descoperiri arheologice misterioase: Cine au fost hobbiții?

Unele descoperiri au un caracter atât de bizar, încât întră în competiție cu operele SF. În cazul de față, este vorba de descoperirea de așa-ziși hobbiți pe insula indoneziană izolată Flores.

În 2003, cercetătorii au găsit oasele unui hominid, botezat Homo floresiensis, pe care l-au poreclit „hobbit”.

Craniu de Homo floresiensis (stânga) și craniu de Homo sapiens. Foto: Peter Brown, Universitatea din New England

Primul schelet de Homo floresiensis descoperit aparținea unei femei în vârstă de aproximativ 30 de ani și înaltă de 1.06 metri. La început, cercetătorii au crezut că era vorba de o persoană care suferise de microcefalie, o boală caracterizată printr-un cap mic și o statură mult redusă.

Însă faptul că au fost descoperite schelete similare sugerează că hobbitul nu este doar un individ minuscul, ci o întreagă specie. Cu toate acestea, locul speciei în arborele familiei hominizilor rămâne un mister.

5

Cum a dispărut civilizația Sanxingdui?

Iată și ultima mențiune de pe lista noastră de descoperiri arheologice misterioase. Nu toate revelațiile din acest domeniu sunt puse pe seama arheologilor.

În 1929, un bărbat ce repara un canal de scurgere în provincia chineză Sichuan a descoperit un cufăr cu artefacte de jad și piatră. Comorile au ajuns în mâinile colecționarilor privați.

Un cap de bronz enorm, cu ochi proeminenți, despre care se crede că este o reprezentare a lui Cancong, primul rege al Shu (stat antic din Sichuanul de azi).

Însă, în 1986, arheologii au scos la iveală în zonă încă două gropi pline de comori din Epoca Bronzului, inclusiv jad, fildeș de elefant și sculpturi de bronz.

Cine a creat aceste minunății atât de bine ascunse? Cercetătorii cred că membrii civilizației Sanxingdui – care s-a prăbușit cu 2.800-3.000 de ani în urmă – au creat artefactele.

Se știe că poporul Sanxingdui locuia într-un oraș fortificat pe malurile Râului Minjiang. Însă motivul pentru care oamenii au abandonat orașul și au îngropat comorile este sursa multor speculații printre cercetători.

În 2014, la o conferință de geofizică din San Francisco a fost prezentată o ipoteză care sugera că un cutremur de acum 3.000 de ani ar fi putut schimba cursul râului, ceea ce i-ar fi obligat pe locuitori să se mute.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „Descoperiri arheologice misterioase: 5 întrebări dificile din istoria omenirii”

Lasă un comentariu