7 descoperiri arheologice uimitoare care au ajutat la elucidarea enigmelor Egiptului

De la mormântul aurit al băiatului-rege, piatra Rosetta și piramidele din Gizeh, la papirusurile care conțin scrieri sfinte și vrăji, Egiptul are o istorie vastă și misterioasă și multe povești interesante de spus.

Arheologii continuă să descopere situri și artefacte antice în această regiune locuită odată de o civilizație strălucită. Îți prezentăm șapte descoperiri arheologice uimitoare din Egipt, care au redefinit modul în care privim trecutul acestei civilizații fără pereche.

1

Mormântul lui Tutankhamon

Descoperiri arheologice uimitoare 01
Foto: Pinterest

Deschidem lista de descoperiri arheologice uimitoare cu mormântul lui Tutankhamon, situat în Valea Regilor. Aceasta este – probabil – cea mai celebră descoperire arheologică făcută vreodată.

Deschis în 1922 de o echipă condusă de Howard Carter, mormântul era plin cu comori fantastice, care includeau celebra mască mortuară a faraonului. Carter a intrat în mormânt pe 26 noiembrie 1922.

„Pe măsură ce ochii mi se obișnuiau cu lumina, interiorul camerei se făcea văzut în mod treptat, cu amestecul său ciudat și minunat de obiecte extraordinare și frumoase, îngrămădite unele peste altele”, a scris Carter în jurnalul său, încercând să descrie minunile văzute în acea zi.

Băiatul-rege, cum este numit uneori Tutankhamon, a murit în adolescență. Analizele rămășițelor sale sugerează că suferea de o multitudine de probleme de sănătate și folosea un baston pentru a se deplasa.

Și-a petrecut mare parte din domnie (cca. 1332 – 1323 î.e.n.) încercând să restaureze religia tradițională politeistă a Egiptului Antic, care fusese eliminată de tatăl său, faraonul Akhenaton.

Descoperirea mormântului lui Tutankhamon a declanșat o frenezie în mass-media. Așa a apărut zvonul potrivit căruia deschiderea mormântului dezlănțuise un blestem.

2

Piatra de la Rosetta

Descoperiri arheologice uimitoare 02
Foto: Wikimedia

Egiptul este locul unde au fost făcute multe descoperiri arheologice uimitoare, iar Piatra de la Rosetta este, fără îndoială, una dintre ele.

Datând din anul 196 î.e.n., piatra conține un decret scris de un consiliu de preoți, care afirmă dreptul faraonului Ptolemeu al V-lea (care avea 13 ani pe atunci) de a conduce Egiptul.

Piatra de la Rosetta este remarcabilă deoarece este scrisă în trei seturi de caractere antice diferite: hieroglife („egipteana elitei”), demotice („gipteana populară”) și grecești. În 1799, când piatra a fost descoperită de o expediție organizată de Napoleon Bonaparte, arheologii cunoșteau doar limba greacă.

Însă, datorită faptului că piatra conținea aceeași inscripție în trei variante distincte, savanții au reușit să decodifice și celelalte două limbi. Astfel au putut fi citite textele scrise în demotică și hieroglifică.

După ce s-a aflat în posesia francezilor, britanicii au capturat Piatra de la Rosetta, care se află acum la British Museum. Dată fiind valoarea pietrei, egiptenii le-au cerut britanicilor în repetate rânduri să o returneze.

3

Descoperiri arheologice uimitoare - Papirusurile Oxyrhynchus

Descoperiri arheologice uimitoare 03
O fotografie realizată în timpul săpăturilor (circa 1903). Foto: Timothy Paul Jones

Între 1896 și 1907, arheologii Bernard Grenfell și Arthur Hunt au descoperit peste 500.000 de fragmente de papirus, vechi de aproximativ 1.800 de ani. Aceasta a fost una dintre cele mai importante descoperiri din Egiptul Antic.

Fragmentele au fost găsite în ruinele din Oxyrhynchus, un oraș mare din sudul Egiptului, care a înflorit sub stăpânirea Imperiului Roman. Datorită climei aride a orașului, papirusurile au supraviețuit timp de două milenii.

Documentele includ evanghelii creștine, vrăji și chiar și un contract pentru organizarea unui meci de lupte. Astăzi, Societatea de Explorare a Egiptului din Marea Britanie (care a sponsorizat expedițiile lui Grenfell și Hunt) deține mare parte din papirusuri.

Acestea sunt păstrate la Universitatea Oxford. Savanții le analizează și le traduc de când au fost descoperite, însă, din cauza numărului imens de texte, cele mai multe nu au fost publicate încă.

4

Orașul piramidelor din Gizeh

Descoperiri arheologice uimitoare 04
Foto: Livejournal

Din 1988, o echipă de arheologi de la Asociația de Cercetare a Egiptului Antic excavează un oraș situat lângă piramida lui Mikerinos, cea mai mică dintre cele trei piramide de la Gizeh.

Piramida faraonului Mikerinos (în egipteană, Menkaura; a domnit între 2490 și 2472 î.e.n.) a fost ultima piramidă construită pe platoul Gizeh.

Descoperirile făcute în oraș includ barăci pentru soldați, o vilă pentru înalții oficiali și un port pentru importul de bunuri. Descoperirile sunt valoroase pentru că oferă multe informații despre civilizația acelor vremuri.

5

Mormântul KV5

Descoperiri arheologice uimitoare 05
Foto: Ancient Origins

În 1955, săpăturile de la situl KV5 au revelat faptul că mormântul puțin studiat până atunci era, de fapt, cel mai mare din Valea Regilor. Săpăturile continuă și, până acum, arheologii au descoperit 121 de coridoare și camere în mormânt.

Cercetătorii cred că în final vor descoperi peste 150. Arheologii au descoperit că în criptă au fost îngropați fiii faraonului Ramses al II-lea (care a domnit între 1279 și 1213 î.e.n.).

„Cel puțin șase fii regali au fost îngropați în KV5. Fiindcă pe pereți sunt reprezentați peste 20 de fii, s-ar putea ca acesta să fie numărul de persoane îngropate aici”, au scris arheologii într-un raport.

6

Regele de argint

Descoperiri arheologice uimitoare 06 bis
Masca mortuară a lui Psusennes I. Foto: Ancient Pages

„Regele de argint” face parte din numeroasele descoperiri arheologice uimitoare din Egiptul Antic. În 1939, arheologul Pierre Montet a descoperit mormântul lui Psusennes I, un faraon care a domnit în Egipt acum 3.000 de ani.

Camera sa mortuară se afla în Tanis, o așezare din Delta Nilului. Faraonul a fost înmormântat într-un sicriu din argint, drept pentru care este numit uneori „regele de argint”. Pe față, faraonul purta o mască mortuară din aur.

Din cauza umidității din Delta Nilului, unele dintre obiectele din mormânt nu s-au conservat. Însă au fost descoperite borcane canopice (folosite pentru a depozita organele faraonului) și figurine shabti (care aveau rolul de a-l sluji pe monarh în viața de apoi).

Fiindcă mormântul a fost identificat la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, descoperirea a beneficiat de prea puțină atenție din partea mass-media.

7

Descoperiri arheologice uimitoare - Papirusuri de pe vremea Marii Piramide

Descoperiri arheologice uimitoare 07
Foto: Pinterest

Iată una dintre descoperirile din Egiptul Antic care au ajutat la elucidarea multor mistere. În 2013, o echipă de arheologi condusă de Pierre Tallet și Gregory Marouard a anunțat descoperirea unui port la Marea Roșie, construit acum aproximativ 4.500 de ani, în timpul domniei faraonului Kheops.

Printre descoperirile de aici se află câteva papirusuri în care se menționează construirea Marii Piramide de la Gizeh, cea mai mare piramidă construită vreodată.

Papirusurile spun că piatra de calcar, folosită la învelișul exterior al Marii Piramide, a ajuns la Gizeh de la o carieră din Turah pe fluviul Nil și printr-o serie de canale.

O călătorie cu barca între Turah și Gizeh dura cam patru zile, menționează aceleași documente. De asemenea, papirusurile dau detalii despre domnia lui Kheops și arată că, în al 27-lea an de domnie a faraonului, cel care supraveghea construirea piramidei era un vizir pe nume Ankhhaf.

Ca să știi mai mult, citește „Egiptul secret”

Primul european care a primit permisiunea să petreacă o noapte în Marea Piramidă a lui Keops, Paul Brunton (pe numele real, Raphael Hurst) a explorat, în scrierile sale, sursele înțelepciunii cuprinse într-o multitudine de tradiții religioase, mistice sau oculte. În cartea despre Egipt, Brunton încearcă să pătrundă tainele Sfinxului și ale piramidelor de la Gizeh, poarta de intrare în lumea misterioasă a egiptenilor străvechi. Brunton pune într-o nouă lumină monumentele Egiptului Antic și ne dezvăluie sensurile lor profunde, lansând ipoteze îndrăznețe despre locuitorii acestei lumi și spiritualitatea lor.

„Egiptul secret” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu