Descoperirea șocantă a cercetătorilor: Plasticul a ajuns în nori, cât de mult ne afectează

Microplasticele, particule minuscule de plastic, sunt prezente în diferite părți ale planetei și chiar în corpul organismelor vii, inclusiv în cel al oamenilor. Aceste particule au efecte dăunătoare asupra mediului și sănătății, iar acum noi cercetări sugerează că acestea ar putea avea un impact și asupra vremii.

Un studiu recent publicat în revista Environmental Science and Technology Letters a descoperit că microplasticele ar putea afecta formarea norilor, ceea ce ar putea avea consecințe semnificative asupra climei noastre. Norii joacă un rol crucial în reglarea radiației solare și pot răci sau încălzi clima.

De asemenea, ei aduc precipitații și sunt importanți pentru mediile locale de pretutindeni. Cercetătorii au colectat mostre de nori din vârful unui munte din estul Chinei și au descoperit că mulți dintre acești nori conțineau microplastice. Aceste particule aveau suprafețe aspre care atrăgeau alte materiale precum plumbul, mercurul și oxigenul.

Tipurile de microplastice găsite au fost utilizate în mod obișnuit în ambalajele alimentare și în sticlele de apă. Cele mai multe dintre particule aveau o lungime mai mică de 0,1 milimetri.

Folosind un model computerizat, cercetătorii au reconstituit traseul microplasticelor și au descoperit că acestea au fost transportate în nori din orașe prin intermediul fluxului de aer, mai degrabă decât dinspre ocean sau munți.

În prezent, se pare că microplasticele sunt mai răspândite în norii de joasă altitudine în comparație cu cei de mare altitudine. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege impactul deplin al microplasticelor asupra modelelor meteorologice, dar constatările sunt îngrijorătoare.

Formarea norilor are implicații semnificative nu doar pentru vremea locală, ci și pentru temperaturile globale. Acest studiu evidențiază consecințele potențiale ale poluării cu microplastice asupra climei noastre. Este important să abordăm problema microplasticelor și să găsim modalități de a reduce prezența lor în mediul înconjurător.

Impactul acestor particule asupra modelelor meteorologice adaugă un alt nivel de urgență la necesitatea de a acționa.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu