„Descoperirea de aur a secolului”: Un amator a găsit cu detectorul de metale un depozit masiv de bijuterii

Un amator a descoperit cu detectorul de metale ceea ce experții numesc cea mai mare comoară de aur din Norvegia din acest secol.

Erlend Bore, un norvegian în vârstă de 51 de ani, a descoperit comoara – care conținea nouă pandantive cu simboluri rare din aur, trei inele din aur și 10 perle din aur – la începutul acestei veri, în timp ce explora Rennesøy, o insulă privată din largul coastei de sud-vest a țării, potrivit unui comunicat.

În timpul expediției sale, care a fost aprobată de proprietarul terenului privat, Bore nu se aștepta să găsească prea multe. Dar apoi detectorul său de metale recent achiziționat a început să bipăie.

O săpătură rapidă a scos la iveală un ambalaj vechi de la un baton de ciocolată. Dar apoi a zărit o bucată care ieșea din pământ, scrie LiveScience.

Cea mai mare descoperire de comori de aur din Norvegia din acest secol

„Dintr-o dată m-am trezit cu o comoară de aur în mâinile mele”, a declarat Bore pentru Norwegian Broadcasting Corporation (NRK), un post public de radio și televiziune deținut de Guvernul norvegian. „Erau o mulțime de mici perle de aur. Aici era important să obținem totul și să nu pierdem nimic”.

El a spus că descoperirea sa a fost „complet ireală” și a contactat imediat autoritățile, care au confirmat că, de fapt, comoara de aur cântărea aproximativ 100 de grame, potrivit comunicatului.

„Aceasta este descoperirea de aur a secolului în Norvegia”, a declarat Ole Madsen, director al Muzeului de Arheologie de la Universitatea din Stavanger, în comunicat. „Să găsești atât de mult aur în același timp este extrem de neobișnuit”.

O descoperire „complet ireală”

Experții de la muzeu au stabilit că pandantivele plate, din aur, datează din jurul anului 500 d.Hr., în timpul perioadei de migrație (Invaziile Barbare), atunci când nu exista un împărat roman care să conducă Europa de Vest.

În timp ce pandantivele pot arăta ca niște monede de aur, acestea sunt de fapt denumite „bracteate”, folosite ca decorațiuni.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu