Descoperirea care poate rescrie istoria. Ce au găsit arheologii în America Latină

Un grup de muncitori din Brazilia a făcut o descoperire incredibilă în timp ce construiau un nou complex de locuințe în nord-estul țării. În timp ce săpau zona, au dat peste oase umane și bucăți de ceramică care s-au dovedit a fi vechi de mii de ani. Această descoperire neașteptată are potențialul de a rescrie istoria Braziliei.

Săpăturile au avut loc în Sao Luis, un oraș de pe coasta Braziliei. Au fost dezgropate mii de artefacte antice, care datează de aproximativ 9.000 de ani. Arheologii au fost chemați să studieze situl și au fost uimiți de ceea ce au găsit.

Conducătorul săpăturilor, Wellington Lage, a recunoscut că nu avea nicio idee despre ceea ce urmau să descopere atunci când compania sa a fost contactată de un gigant în construcții în 2019. Situl, care se întindea pe o suprafață de șase hectare, era acoperit de vegetație tropicală și înconjurat de dezvoltare urbană.

Nu știau că în zonă se făcuseră descoperiri interesante încă din anii 1970, inclusiv o bucată de maxilar uman în 1991. În timpul săpăturilor care au durat patru ani, echipa lui Lage a găsit o multitudine de unelte de piatră, cioburi de ceramică și oase.

Ei au scos la iveală 43 de schelete umane și peste 100.000 de obiecte antice, ceea ce Institutul brazilian de Istorie și Patrimoniu Artistic (Iphan) a descris ca fiind o descoperire „magnifică” care ar putea rescrie istoria Braziliei. Experții se află acum în procesul de catalogare și analiză a obiectelor găsite.

Ei se așteaptă să își publice rezultatele după ce vor efectua cercetări aprofundate. Lage subliniază că munca lor a zgâriat doar suprafața și că mai sunt multe de descoperit. Situl a dezvăluit patru perioade diferite de ocupare umană.

Stratul superior aparține poporului Tupinamba, care trăia în regiune atunci când coloniștii europeni au înființat orașul Sao Luis în 1612. Sub acesta se află un strat care conține obiecte vechi ale popoarelor din pădurea amazoniană.

În cele din urmă, există un strat cunoscut sub numele de „sambaqui”, care constă în ceramică, cioburi și oase folosite de comunitățile indigene pentru a construi case sau pentru a-și îngropa morții. Complexitatea și semnificația acestei descoperiri au lăsat experții uimiți.

Lage crede că aceasta are potențialul de a schimba nu doar istoria regiunii, ci și a întregii țări a Braziliei.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu