Cel mai tare chef din Pompei: Majoratul cu 6.800 de invitați și 200 de gladiatori

O inscripție descoperită între ruinele de la Pompei și descifrată recent dezvăluie că orașul antic era un loc al extremelor: elita ducea o viață luxoasă, iar cei săraci mureau uneori de foame. La vârsta majoratului, un membru al clasei bogate a organizat cea mai mare petrecere din istoria a orașului, cu 6.800 de invitați și 200 de gladiatori care au luptat în fața lor timp de două zile.

Ruinele orașului Pompei, care a fost distrus de erupția vulcanului Vezuviu în anul 79, continuă să ne ofere perspective inedite asupra istoriei și societății strămoșilor noștri. O inscripție din mormântul unui om bogat neidentificat le permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine viața în acest oraș antic.

Inscripția arată că Pompei era un loc al extremelor: elita ducea o viață luxoasă, iar cei săraci mureau uneori de foame. Inscripția a fost găsită pe un mormânt din Parcul Arheologic Pompei în 2017 și a fost descifrată recent de directorul general al parcului, Massimo Ossana.

O inscripție găsită pe peretele unui mormânt din Pompei a fost descifrată recent, dezvăluind o multitudine de informații despre cum era viața în Pompei în deceniile anterioare distrugerii orașului, în anul 79. Foto: LightRocket / Getty Images

Potrivit Jurnalului de Arheologie Romană, mormântul a fost descoperit „în zona Porții Stabiane, în timpul lucrărilor de renovare a unei clădiri publice construite la începutul secolului XIX.”

Se pare că mormântul a fost deschis și jefuit în secolul XIX. Jurnalul de Arheologie Romană arată că „mormântul face parte dintr-o necropolă care s-a dezvoltat alături de o poartă importantă în sectorul S al zidurilor orașului.”

Mormântul unui om bogat

Pe monument s-a descoperit o inscripție în latină. Din păcate, secțiunea mormântului care conținea numele celui decedat a fost distrusă, probabil în timpul construirii clădirii din secolul XIX.

Se crede că mormântul ar putea fi locul de odihnă al lui Gnaeus Alleius Nigidius Maius, un om menționat și de alte inscripții din Pompei, relatează Live Science.

„Romanii decadenți” (1847), pictură de Thomas Couture. Foto: Wikimedia

Asta, deoarece mormântul tatălui său adoptiv, duumvirul sau magistratul civic Marcus Alleius Minnius, este situat lângă mormântul nou-descoperit. Maius era un om foarte bogat și influent, potrivit dovezilor care s-au păstrat, și a trăit în perioada dinaintea dezastrului din anul 79.

Inscripția descrie festivitățile care au avut loc „când bogătașul a ajuns la vârsta la care putea purta toga virilis (o togă purtată de un adult de gen masculin).

Banchete și gladiatori

Se pare că tânărul bogat a oferit un banchet mare care a fost servit „pe 456 de canapele cu trei laturi, astfel încât 15 persoane să poată sta pe fiecare canapea”, spune inscripția. Astfel, la petrecere au luat parte 6.800 de invitați.

Cum la astfel de festivități erau invitați numai cetățenii, Ossana a putut estima care era numărul acestora în oraș. Pe baza inscripției, „probabil că alcătuiau 27 – 30% din populația orașului.” Numai cetățenii, care erau toți bărbați adulți, aveau drepturi politice și dominau orașul din punct de vedere economic.

„Pollice Verso” (1872), pictură de Jean-Leon Germme. Foto: Wikimedia

Ca și cum ospățul nu ar fi fost suficient de extravagant, bogătașul a organizat niște lupte de gladiatori pentru a-și sărbători majoratul. Inscripția spune că peste 400 de gladiatori au luptat și că festivitățile au durat două zile.

Asta înseamnă că au avut loc 200 de lupte între gladiatori, dacă aceștia au luptat câte doi. Inscripția laudă anvergura luptelor și spune că a fost cel mai mare spectacol văzut vreodată în provincia romană.

Foamete şi revoltă în Pompei

Această inscripție ne spune şi că viaţa în Pompei era foarte grea pentru majoritatea oamenilor. Se pare că, timp de patru ani, oraşul se confruntase cu foamete sau o criză alimentară. Se pare că bogătașul a distribuit pâine pentru a potoli foamea săracilor.

Potrivit Live Science, acest episod „ar putea fi înfățișat într-un mozaic celebru din Pompei, care reprezintă distribuirea mâncării în timpul unei perioade de foamete.”

Inscripția recent descifrată menționează o perioadă de foamete de patru ani în Pompei, precum și eforturile unui om înstărit de a atenua suferința săracilor prin distribuirea pâinii gratuite. Aceeași întâmplare ar putea fi descrisă și într-un faimos mozaic din Pompei, care arată că pâinea a fost distribuită în timpul crizei. Foto: Owen Jarus

Mozaicul înfățișează un grup mic de oameni care primește pâine de la un bărbat în togă, care făcea probabil parte din clasa avută. În 59 a avut loc o revoltă majoră în oraș, atestată de lucrările istorice ale lui Tacit.

Pe baza inscripției, se pare că împăratul nebun Nero a expulzat din oraș toți gladiatorii și unii cetățeni. Nu se știe dacă revolta a fost legată de criza alimentară a orașului.

Inscripția spune că cel îngropat acolo a reușit să-l convingă pe Nero să le permită unora dintre cetățeni să se întoarcă în oraș. Acest lucru spune multe despre conexiunile politice și bogăția acestui bărbat.

Descifrarea inscripției ne permite să înțelegem mai bine societatea și politica orașului Pompei. Inscripția arată că aici se afla o clasă mare de cetățeni care duceau o viață luxoasă, precum și mulți săraci.

Rezultatele descifrării sunt preliminare și s-ar putea să aflăm lucruri noi despre orașul distrus în anul 79.


În continuare, s-ar putea să te intereseze și:

Ca să știi mai mult

Scrisă de Mary Baker, specialistă în istoria antică, această carte aruncă în aer o serie de mituri, începând cu data erupției Vezuviului (petrecută probabil cu câteva luni mai târziu decât se credea până acum), igiena băilor (care trebuie să fi fost focare de microbi) și numărul legendar de bordeluri (cel mai probabil, a fost doar unul). La Băile Suburbane trecem de la scăldatul comunal la igienă la erotică; un local de tip fast-food de pe Via dell 'Abbondanza prezintă mâncăruri și băuturi, diete și viață de stradă. Acestea sunt doar câteva dintre firele care alcătuiesc unul dintre cele mai vii portrete ale unui oraș antic legendar, permițându-ne să înțelegem mult mai bine cum era viața romanului de rând acum două milenii.

Comandă cartea „Pompeii. Viața unui oraș roman” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>