Deschizătorul de conserve, podul care distruge camioane

Un pod feroviar care traversează o șosea din statul american Carolina de Nord a devenit cunoscut în întreaga lume drept „deschizătorul de conserve”.

Deoarece are înălțimea prea mică pentru ca vehiculele de mare tonaj să treacă pe sub el, podul avariază anual zeci de camioane, cărora le îndepărtează plafoanele.

Majoritatea podurilor din Carolina de Nord au înălțimea de 4.57 metri, dar cel de la intersecția străzilor Gregson și Peabody, din orașul Durham, este vechi de peste 100 de ani și a fost construit după alte standarde decât cele din ziua de astăzi.

Inițial, podul avea înălțimea de doar 3.56 metri, fapt care făcea imposibilă trecerea vehiculelor de mare tonaj.

Deși în 2019 a fost ridicat cu 20 de centimetri, podul este în continuare sub standardul de înălțime, reprezentând un adevărat pericol pentru camioanele care circulă prin zonă.

Podul a distrus peste 150 de camioane

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Mulți șoferi nu sunt atenți la panourile de avertizare amplasate în apropierea podului și încearcă să treacă pe sub el, avariindu-și vehiculele.

Din acest motiv, podul a devenit cunoscut în regiune drept „deschizătorul de conserve” sau „ghilotina de pe strada Gregson”. De-a lungul anilor, podul din Durham a deteriorat peste 150 de camioane și a fost făcut celebru pe internet de Jurgen Henn.

Jurgen Henn este manager IT la Centrul pentru Autism și Dezvoltarea Creierului al Facultății de Medicină a Universității Duke. În primele sale zile de muncă la universitate, bărbatul a auzit un zgomot teribil venind de pe stradă.

Podul
Foto: Indy Week

„Afară s-a produs un zgomot mare, care părea produs de o mașină implicată într-un accident. Am ieșit din clădire, să văd ce se petrecuse. Un camion se blocase sub pod”, a relatat Henn.

După ce a văzut zeci de accidente de la fereastra biroului său cu vedere spre pod, Henn a decis să monteze o cameră de supraveghere ca să surprindă incidentele. Apoi, a început să posteze clipurile pe internet, pe un site creat special.

Henn a înființat și un canal YouTube, care are 192.000 de abonați și milioane de vizualizări din întreaga lume.

Abonează-te la canalul Incredibilia:

Ulterior, bărbatul a înființat și un magazin online de suveniruri, de unde oamenii pot cumpăra bucăți desprinse din camioanele deteriorate în urma accidentelor.

Știind că se confruntă cu o problemă neobișnuită, autoritățile locale au făcut tot posibilul să semnalizeze pericolul, în speranța că numărul camioanelor distruse va scădea. Însă mulți conducători auto nu acordă atenție semnelor și își dau seama prea târziu că nu vor putea trece de pod.

A fost ridicat cu 20 de centimetri, dar degeaba

Ani de zile, autoritățile au rămas pasive în timp ce zeci de camioane au fost distruse de „deschizătorul de conserve”. În cele din urmă, în 2019, Compania Feroviară din Carolina de Nord, cea care deține podul feroviar, a hotărât să îl înalțe cu 20 de centimetri.

Jurgen Henn
Jurgen Henn lângă podul pe care l-a făcut celebru. Foto: duke.ed

Estimarea era ca proiectul, care a costat 500.000 de dolari, să dureze două săptămâni, însă lucrările au fost realizate în doar opt ore, la 30 octombrie 2019.

Astăzi, podul are 3.76 metri. Noua înălțime este încă sub standard (o înălțare mai mare ar fi afectat stabilitatea structurii), astfel că semnalele de avertizare au fost păstrate.

Accidentele nu au încetat după realizarea lucrărilor de înălțare. La doar câteva săptămâni de la acestea, la 26 noiembrie 2019, un camion a lovit podul și a rămas fără o bucată din plafon.

Cel mai recent incident, cel de-al 167-lea de când Jurgen Henn a instalat camera de supraveghere, a avut loc pe 11 mai 2021.

În ceea ce-l privește, Henn declară:

„Vreau să subliniez că nu am nicio satisfacție de pe urma faptului că se întâmplă aceste lucruri. Îmi pare foarte rău pentru șoferi. Motivul pentru care postez clipurile video cu accidentele este să fac cât mai mulți șoferi conștienți de existența pericolului.”

În ciuda numărului mare de accidente, au fost raportate doar trei răniri, motiv pentru care reconstruirea podului nu este o prioritate pentru autorități.

Ca să știi mai mult, citește „Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire”

Oricine poate fi nevoit să devină erou atunci când se confruntă cu un dezastru. Ca atare, trebuie să știi cum să bandajezi o rană, cum să înfrunți o furtună mortală sau cum să iei rapid decizii de viaţă sau de moarte după un accident. Deși nimeni nu poate fi pregătit pentru orice eveniment, oricine poate învăța lucrurile esențiale pentru propria supraviețuire și pentru a-i salva pe alții. Această carte te poate ajuta să rămâi în viaţă.

„Dezastre și accidente. Ghid practic de supraviețuire” se găsește cu reducere pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu