„Cămările” verticale: Enormele depozite de hrană ale ciocănitorilor de ghindă

Ciocănitorile sunt creaturi fascinante. Lovesc lemnul cu o forță atât de mare, încât orice alt animal ar muri dacă ar face astfel de mișcări. Dar ciocănitorile sunt echipate cu amortizoare naturale excelente, care le protejează creierul împotriva leziunilor provocate de lovituri puternice rapide și repetate.

Craniul ciocănitorii este compus dintr-un os care se poate comprima, absorbind ca un burete energia rezultată în urma impactului. De asemenea, limba ciocănitorii se înfășoară în jurul craniului, conferindu-i un nivel de protecție suplimentar.

Foto: Keneva Photography / Shutterstock.com

Majoritatea speciilor de ciocănitoare scobesc trunchiurile copacilor în căutare de hrană și pentru a-și construi cuiburi, însă nu și ciocănitoarea de ghindă, care găurește arborii ca să își depoziteze hrana.

După cum sugerează și numele acestor păsări, hrana preferată a ciocănitorilor de ghindă sunt semințele stejarilor.

Când se apropie iarna, ciocănitoarea de ghindă va începe să acumuleze ghinde în „cămări” create în trunchiuri de copaci sau în orice alt loc pe care îl găsește potrivit, cum ar fi stâlpii de telefon și chiar pereții caselor.

O ciocănitoare de ghindă care și-a amenajat un depozit de provizii într-un stâlp de lemn. Foto: Ingrid Taylar / Flickr

Ciocănitoarea de ghindă creează mii de găuri în scoarța groasă a copacilor vii sau morți și îndeasă ghinde în ele. În fiecare gaură încape o singură ghindă, dar pasărea nu o împinge prea adânc, ca să o poată recupera ușor.

În Arizona, într-un rezervor de apă făcut din lemn au fost descoperite peste 200 de kilograme de ghindă depozitată de ciocănitori. De cele mai multe ori, aceste păsări se folosesc de crăpăturile naturale din lemn, pe care le lărgesc apoi cu ciocul ca să poată stoca în ele provizii.

Deoarece ghindele sunt depozitate în găuri puțin adânci, semințele sunt vizibile din exterior, ceea ce atrage alți doritori – păsări și veverițe – și, astfel, „grânarele” trebuie apărate.

Foto: sgrace / Flickr

Cei mai mari copaci-„cămară” sunt adesea apărați de mai multe grupuri de ciocănitori, deoarece conțin suficientă hrană (în unele cazuri, până la 50.000 de ghinde într-un singur copac) pentru a hrăni familii întregi vreme de câteva luni.

Uneori, același arbore este reutilizat de-a lungul mai multor generații pentru a stoca hrana pentru iarnă a păsărilor.

Aceste depozite de hrană necesită, de asemenea, întreținere constantă. Pe măsură ce se usucă și se micșorează, ghindele sunt mutate în găuri mai mici, iar locurile rămase libere sunt umplute cu provizii noi.

Foto: Julie Vader / Shutterstock.com

Ciocănitoarea de ghindă este singura pasăre care construiește depozite de hrană care sunt apărate în comun de mai multe familii.

Ciocănitorile de ghindă trăiesc mai ales în Oregon, California și sud-vestul Statelor Unite, în zonele de coastă și în regiunile cu păduri vaste de stejar.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu