Denkiburo – Băile electrice publice din Japonia

Multe băi publice din Japonia au căzi speciale cu electrozi de metal, destinate celor care doresc să le treacă prin corp electricitatea. Acestea se numesc denkiburo sau „băi electrice” și se găsesc pe tot cuprinsul Japoniei.

Practic, persoana care se îmbăiază stă într-o cadă mică, între două plite cu polaritate electrică opusă, iar prin corp îi trece un curent electric de intensitate redusă.

Baie electrică franțuzească, sfârșitul secolului XIX. Foto: Engineering History

Electricitatea provoacă un mic șoc, care determină contracția mușchilor și apariția senzației de furnicături. Unora întregul proces li se pare relaxant, în timp ce alții spun că este dureros.

Se pare că băile electrice ajută la combaterea reumatismului și a spondilozei. Însă există și un zvon, mai ales în rândul generației tinere, conform căruia denkiburo reduc fertilitatea.

Originea denkiburo este neclară, însă este sigur că acest tip de băi exista deja în 1928. Atunci, a fost publicată o poveste intitulată „Denkiburo no Kaishi Jiken” („Cazul morții suspecte din baia cu curent electric”).

Electroterapia și durerile

O baie electrică japoneză. Foto: Pinterest

Electroterapia există încă din secolul XVIII. A fost folosită pentru prima oară într-un spital londonez în scopuri terapeutice necunoscute. În timpul anilor ’40, Departamentul de Război al SUA a supus soldații răniți la electroterapie.

Rolul acesteia era de a întârzia și preveni atrofierea, precum și de a reface masa și forța musculară. Electroterapia a fost folosită cu rezultate bune în tratarea cancerului.

În 1985, jurnalul Cancer Research a publicat un studiu remarcabil. Potrivit autorilor lucrării, electroterapia a reduse mărimea tumorilor în 98% dintre testele efectuate pe animale.

Animalele fuseseră tratate cu electroterapie timp de cinci ore de-a lungul a cinci zile. Deși eficiența nu i-a fost dovedită irefutabil, electroterapia este adesea folosită ca tratament alternativ pentru dureri de spate, dureri musculare, dureri de cap și migrene, artrită, disfuncții ale sistemului nervos și o întreagă gamă de alte boli.

O baie galvanică modernă, care se poate folosi acasă. Foto: Spiritual Vigor

Potrivit portalului de sănătate WebMD, curentul electric poate face ca oamenii să simtă mai puțină durere. Aceasta deoarece „electricitatea stimulează nervii dintr-o zonă afectată și trimite semnale care blochează sau perturbă semnalele normale ale durerii către creier”.

Potrivit altei teorii, stimularea electrică a nervilor ajută corpul să producă analgezice naturale numite endorfine, care pot bloca perceperea durerii. Ca întotdeauna, este recomandabil să consulți medicul înainte de a încerca terapii noi, mai ales dacă implică electricitatea.

De asemenea, băile electrice le sunt interzise celor care suferă de boli cardiace sau care au instalate pacemakere.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu