Delia Bacon, femeia care a înnebunit din cauza lui Shakespeare

Delia Bacon, geniu literar, a devenit convinsă că nu Shakespeare a fost cel care a scris operele care îi poartă numele. Adevăratul autor, susținea ea, era Sir Francis Bacon, care scrisese din partea unei societăți secrete care lupta împotriva monarhiei engleze.

„În ultima vreme am încercat să-l citesc pe Shakespeare și mi s-a părut atât de intolerabil de plictisitor, încât mi s-a făcut greață.” – Charles Darwin

Delia Bacon
Portretul lui William Shakespeare, păstrat la Galeria Națională de Portrete din Londra, considerat multă vreme singura imagine a faimosului autor. În 2009 a fost descoperit un nou portret al scriitorului. Foto: Wikimedia

Cartea ei, întinsă pe aproape 700 de pagini, susținea că operele erau pline de coduri și anagrame, însă nimeni nu a luat-o în serios. Încercările sale de a găsi „dovezile” lui Bacon ascunse în mormântul lui Shakespeare au dus la internarea ei într-un azil.

Există o versiune larg acceptată a istoriei literare care, pe scurt, spune că William Shakespeare s-a născut în 1564, a scris niște texte deosebit de interesante și a murit în anul 1616. Însă există și o dezbatere aprinsă (care continuă și azi) care pune la îndoială că William Shakespeare a scris lucrurile care îi sunt atribuite.

Unii se îndoiesc chiar și de existența lui Shakespeare. Delia Bacon era convinsă că acesta a fost un șarlatan căruia i s-a dat credit pentru lucruri pe care nu le-a făcut și că adevăratul autor este Sir Francis Bacon.

Deși credea cu tărie că era (prin sânge sau prin geniu) înrudită cu filosoful și omul de stat Sir Francis Bacon, adevărul este că Delia nu avea nicio legătură cu marele cărturar englez.

Delia Bacon
Delia Bacon a fost convinsă că Shakespeare, pe care l-a numit „braconier vulgar și analfabet”, a fost un impostor. Foto: Wikimedia

Născută în 1811, în statul american Ohio, într-o cabană de lemn a unei familii de misionari, educația ei formală a luat sfârșit când avea 14 ani. Însă nu era o nepricepută într-ale literaturii: odată, a intrat într-o competiție literară și l-a învins pe însuși Edgar Allan Poe.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Migrenele repetate și o criză de malarie au pus capăt ambițiilor sale de a înființa o școală, însă Delia Bacon a călătorit foarte mult și a ținut tot felul de prelegeri.

În cele din urmă, i-a întâlnit pe Ralph Waldo Emerson și pe Nathaniel Hawthrone, cu care s-a împrietenit. Cei doi au jucat un rol financiar important în ceea ce privește căutările bizare ale femeii.

Delia Bacon a devenit convinsă că toate operele lui Shakespeare fuseseră scrise de Francis Bacon și că fuseseră create la cererea unei societăți secrete ascunse la curtea regală. Societatea era antimonarhică și acesta ar fi fost motivul pentru care numele adevărat al autorului trebuia ținut secret.

Delia Bacon a încercat să deschidă mormântul lui Shakespeare

Aici intră în scenă „braconierul vulgar și analfabet” William Shakespeare. Delia susținea că în opere se aflau anagrame care indicau adevăratul autor.

În „Zadarnicele chinuri ale dragostei” întâlnim cuvântul „honorificabilitudinitatibus”, despre care femeia susținea că era anagrama unei fraze latine care însemna: „Aceste piese, progeniturile lui F. Bacon, sunt păstrate pentru lumea întreagă.”

Opera era plină de cifruri și coduri, susținea Delia, o limbă ascunsă care îi permitea sectei antiguvernamentale să comunice în secret la vedere. În cele din urmă, Delia Bacon și-a publicat observațiile într-o carte monumentală, numită „Filosofia dezvăluită a pieselor lui Shakespeare”.

În timp ce aștepta ca lucrarea să-i fie publicată, s-a decis că trebuia să găsească niște dovezi, fiindcă acestea lipseau cu desăvârșire din cartea ei de aproape 700 de pagini.

Cu ajutorul lui Hawthrone și al consulului SUA în Anglia, a primit finanțare pentru o călătorie la mormântul lui Shakespeare. Era sigură că Bacon a lăsat aici dovezi care să arate că ea avusese dreptate, că Sir Francis Bacon era autorul și că Shakespeare fusese doar o marionetă.

Delia Bacon
Francis Bacon, despre care Delia Bacon credea că este adevăratul autor al operei ce poartă semnătura lui William Shakespeare. Foto: Wikimedia

Delia Bacon era convinsă că urma să primească recunoașterea pe care o merita. Însă, când a ajuns acolo, a întâmpinat probleme: nimeni nu voia să-i deschidă mormântul.

În fața acestui eșec, femeia s-a cufundat într-un coșmar depresiv compus din tendințe sinucigașe și febră puternică și a fost internată într-un ospiciu de boli psihice. Fratele ei, care se temea de mai mult timp pentru sănătatea ei mintală și fizică, încerca să o convingă să se întoarcă în Connecticut.

În cele din urmă, Delia a fost repatriată în SUA, unde a fost internată într-un azil, în care a și murit în 1859. Avea 48 de ani.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu