Narcisism fatal: Oameni care au murit făcându-și selfie-uri

Încercarea de a realiza cea mai bună fotografie de postat pe rețelele sociale îi poate determina pe oameni să facă lucruri nebunești. Pentru a obține cât mai multe aprecieri, unii se expun inutil la pericole și ajung chiar să-și piardă viața.

O echipă de cercetători de la Institutul „All India” de Științe Medicale a monitorizat știrile privind decesele survenite în astfel de circumstanțe în perioada octombrie 2011 – noiembrie 2017. Cercetătorii au descoperit că, în acest interval, 259 de oameni din lumea întreagă au murit în timp ce își făceau selfie-uri.

Cele mai multe cazuri, în India

decese_selfie_02

Acest raport definește decesele legate de selfie-uri ca fiind „orice moarte accidentală care survine în timp ce sunt realizate fotografii de tip selfie.” Mai îngrijorător este faptul că studiul relevă o tendință ascendentă a frecvenței acestor tragedii.

În 2011 au existat trei astfel de decese, în 2013 – două. Însă, pe măsură ce rețelele sociale precum Instagram și Snapchat au crescut în popularitate, a crescut și numărul deceselor provocate de selfie-uri.

Apoi, în 2016 și 2017, selfie-urile au făcut 98, respectiv 93 de victime. Cel mai mare număr de astfel de decese în această perioadă de șase ani s-a înregistrat în India. Practic, în această țară s-au produs 50% dintre tragedii.

decese_selfie_04

Rusia, SUA și Pakistan completează primele patru locuri din top. Conform studiului, cei mai mulți dintre cei care și-au pierdut viața aveau sub 30 de ani.

„De obicei, tinerii și turiștii sunt cei mai afectați, din cauza dorinței de a fi cool, de a posta fotografii pe rețelele sociale și de a primi răsplata sub formă de like-uri și comentarii”, au relatat cercetătorii.

Bărbații: 72,5% dintre victime

decese_selfie_03

Selfie-urile în sine nu sunt dăunătoare, însă comportamentul uman care le însoțește este periculos. Potrivit studiului, 72,5% dintre cei decedați erau bărbați. Deși femeile fac mai multe selfie-uri, bărbații sunt mai dispuși să se expună la riscuri.

Cea mai răspândită cauză a deceselor este înecul (70% din cazuri). A doua cauză ca frecvență sunt accidentele care implică mijloace de transport. Temerarii se plasează în fața trenurilor sau pe lângă șine, iar tragediile nu întârzie să apară.

În acest mod au murit 51 de oameni. Decesele cauzate de foc sau de căderi de la înălțime se situează pe locul al treilea, cu 48 de cazuri.

Decese selfie 06

Alte cauze de deces au fost electrocutarea, atacurile unor animale și armele de foc. SUA se află pe primul loc la numărul deceselor cauzate de arme de foc în timpul realizării de selfie-uri.

Cercetătorii cred că, din nefericire, cifrele sunt mici și nu reflectă adevărata amploare a fenomenului, deoarece multe astfel de decese nu sunt raportate. De aceea, cercetătorii au fost nevoiți să se bazeze doar pe cazurile relatate în mass-media.

Statistica privind decesele legate de selfie-uri poate fi o avertizare pentru cei care vor să realizeze cea mai tare poză pentru rețelele sociale.

De exemplu, în 2017, o femeie a murit după ce a căzut de pe un pod de 222 de metri, în timp ce încerca să facă un selfie. În 2018, un bărbat care se oprise pe marginea drumului a fost ucis de un urs alături de care dorea să facă o poză.

Ca să știi mai mult, citește cartea „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

Comandă „100 de fotografii care au schimbat lumea” pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Bandrabur Gheorghe-Dan spune:

    Cercetătorii au descoperit că, în acest interval [2011-2017], 259 de oameni din lumea întreagă au murit în timp ce își făceau selfie-uri. Daca sunt sau nu “cercetatori”, ramane sa stabiliti voi. Eu le-as recomanda alte teme de cercetare, precum poluarea, taierile ilegale de paduri, extinctia animalelor, foametea, s.a. care afecteaza planeta, adica intreaga noastra “casa” in care inca mai locuim, care inca ne mai ingaduie.

  • >