Dealurile gravitaționale, unele dintre cele mai ciudate fenomene

Peste tot în lume există o serie de „locuri misterioase” uimitoare, care par să sfideze gravitația: zone în care mașinile urcă dealul singure, iar bicicliștii fac efort să se împingă în jos, în pantă.

Cunoscute și sub denumirea de dealuri gravitaționale, aceste fenomene naturale bizare pot fi găsite din România (în Maramureș, de exemplu) până în Statele Unite ale Americii.

În România, pe drumul dintre localitățile Budești și Cavnic, există o zonă în care gravitația pare să funcționeze „altfel”. Foto: Cristi Dimulescu / YouTube

Deși au dat naștere la zvonuri despre vrăjitorie, influență extraterestră sau magneți gigantici îngropați în pământ, explicația științifică te-ar putea face să privești cu alți ochi dealurile pe care le vei străbate de acum înainte.

Există zeci de dealuri gravitaționale în întreaga lume – în Europa, Australia, America – și toate au un lucru în comun: dacă lași mașina la baza dealului, având cutia de viteze în punctul mort (neutru), va urca singură panta.

Iată, de exemplu, o mașină care urcă singură un deal gravitațional din Aryshire, Scoția:

Într-un astfel de loc poți să cobori din mașină și să o urmărești cum urcă dealul. Un YouTuber a dat drumul unei mingi pe un drum din Pennsylvania, filmând-o apoi rostogolindu-se în sus pe deal:

Cum este posibil așa ceva? Aceste fenomene naturale bizare sunt doar iluzii optice naturale. Sunt atât de reușite, încât doar cu echipament adecvat descoperim cum stau, de fapt, lucrurile.

Când dealurile gravitaționale sunt analizate cu echipamente de topografie sau GPS pentru a măsura diferența dintre „partea de sus” și „partea de jos” a pantei, realizezi că reperele sunt, de fapt, inversate.

„Terasamentul este înclinat astfel încât creează impresia că urci. De fapt, cobori, chiar dacă nu vezi lucrurile astfel”, a explicat pentru Discoveries and Breakthroughs in Science fizicianul Brock Weiss, de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

Însă, dacă un deal este înclinat fizic într-o direcție – atât de tare, încât mașinile câștigă tot mai multă viteză când încep „să urce” – cum se face că de fiecare dată ne păcălesc ochii?

Potrivit psihologilor, cheia este linia orizontului. Aceasta fie este ascunsă în zonele cu dealuri gravitaționale, deci nu avem un punct de referință adecvat, fie este vizibilă, dar ascunde modul în care dealul se înclină în raport cu restul peisajul.

Această din urmă explicație pare să fie valabilă în Aryshire, Scoția.

„Ne aflăm pe un teren înclinat. Întregul peisaj se înclină în acest fel, iar drumul se înclină în aceeași direcție, dar într-un grad mai mic, astfel încât panta pare să de desfășoare în sens opus”, explică pentru Science Channel psihologul Rob Macintosh, de la Universitatea din Edinburgh.

Și iată dealul gravitațional din Pennsylvania:

Un studiu din 2003 a analizat modul în care linia orizontului ne poate distorsiona percepția asupra dealurilor gravitaționale, amenajând în laborator o serie de locuri cu „antigravitație”, pentru a vedea cum reacționează voluntarii.

Cercetătorii de la Universitățile din Padova și Pavia, Italia, au construit machete ale mai multor dealuri gravitaționale din întreaga lume și au invitat voluntarii să privească modelele printr-o gaură, asigurându-le astfel perspectiva pe care ar fi avut-o dacă s-ar fi aflat cu adevărat pe dealurile analizate.

Apoi, au modificat orizonturile machetelor pentru a vedea cum afectează acest lucru perspectiva voluntarilor cu privire la direcțiile în care se desfășurau pantele.

Au descoperit că, fără a vedea linia orizontului, reperele precum copacii și semnele de circulație le-au jucat feste voluntarilor.

„Am constatat că panta percepută depinde de înălțimea orizontului vizibil. Acea înclinație a suprafeței tinde să fie subestimată în raport cu planul orizontal. Atunci când este precedată, urmată sau flancată de o pantă abruptă, o pantă lină este percepută ca urcuș”, relatează echipa în revista Psychological Science.

Cercetătorii au adăugat că „efectele vizuale (și psihologice!) obținute în experimente au fost din toate punctele de vedere similare cu cele experimentate la fața locului.”

După ce a fost încheiată sarcina fiecărui observator, au plasat o mică rolă de bandă pe panta percepută greșit și, spre surprinderea voluntarilor, obiectul a părut să se miște împotriva legii gravitației.

Așadar, de vină este creierul. Aceste experimente arată că, indiferent cât de puternică este mintea umană, la urma urmei, totul stă în perspectiva pe care o avem asupra lucrurilor.


Distribuie:

Citește în continuare

>