De ce tomatele se înroșesc atunci când sunt coapte? Ce declanșează acest proces?

Una dintre cele mai emblematice caracteristici ale tomatelor coapte este culoarea lor, acel roșu aprins apetisant. Cu toate acestea, atunci când sunt încă în curs de dezvoltare pe plantă, tomatele nu sunt la fel de aspectuoase, ci sunt verzi.

Așadar, de ce cresc verzi pe planta de tomate și devin roșii doar când sunt coapte și gata de consum?

Motivul pentru care tomatele devin roșii când sunt coapte

Photo: PxHere
Foto: PxHere

Toată această transformare are loc din cauza a doi pigmenți pe care roșiile îi folosesc pentru fotosinteză: clorofila și licopenul.

Clorofila este verde, în timp ce licopenul este roșu. Atunci când roșiile încep să crească, ele conțin în mare parte clorofilă în compoziția lor, ceea ce le conferă culoarea verde pe care o vedem atunci când sunt încă atașate de planta de tomate.

Cu toate acestea, pe măsură ce se coc, începe să se producă o schimbare. Clorofila începe să se dizolve și licopenul începe să preia controlul. Poți urmări acest proces desfășurându-se de pe coaja tomatei, pe măsură ce licopenul creează încet nuanțe roșiatice din ce în ce mai puternice.

Este numai vina gazului etilenă

Foto: PxHere
Foto: PxHere

În timpul primelor etape de coacere, roșiile încep să producă un gaz inodor, insipid și incolor numit etilenă. În general, etilena este responsabilă de coacerea fructelor, funcționând ca un hormon care este produs de celule și este prezent în toată structura fructului, de la coajă până în interiorul acestuia. (Da, din punct de vedere botanic, și roșia este un fruct; fructul este acea parte a plantei în care se găsesc semințele.)

În cazul roșiilor, tocmai gazul etilenă este responsabil pentru declanșarea procesului de coacere care eliberează licopenul și dă faimoasa culoare roșie acestor fructe.

Curios, pe lângă faptul că se înroșesc, tomatele devin și mai moi, pe măsură ce nivelul de zahăr crește și nivelul de acid scade, devenind astfel gata de consum.

Foto: Piqsels
Foto: Piqsels

Este important de reținut că, deși poate dura câteva luni pentru ca roșiile să crească, procesul de coacere are loc, de obicei, într-o perioadă scurtă de timp. Acesta este motivul pentru care majoritatea fermierilor preferă să culeagă roșiile atunci când sunt încă verzi.

Cum roșiile sunt adesea expediate pe piețe aflate la sute de kilometri distanță, ele pot fi tratate cu etilenă tocmai pentru a începe procesul de coacere înainte de a ajunge pe piețe.

O altă curiozitate este că nu toate tomatele se înroșesc în același ritm. De fapt, cercetătorii au descoperit că soiurile mai mici, cum ar fi roșiile cherry, tind să se coacă mai repede decât soiurile mai mari.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu