Una dintre cele mai emblematice caracteristici ale tomatelor coapte este culoarea lor, acel roșu aprins apetisant. Cu toate acestea, atunci când sunt încă în curs de dezvoltare pe plantă, tomatele nu sunt la fel de aspectuoase, ci sunt verzi.
Așadar, de ce cresc verzi pe planta de tomate și devin roșii doar când sunt coapte și gata de consum?
Motivul pentru care tomatele devin roșii când sunt coapte

Toată această transformare are loc din cauza a doi pigmenți pe care roșiile îi folosesc pentru fotosinteză: clorofila și licopenul.
Clorofila este verde, în timp ce licopenul este roșu. Atunci când roșiile încep să crească, ele conțin în mare parte clorofilă în compoziția lor, ceea ce le conferă culoarea verde pe care o vedem atunci când sunt încă atașate de planta de tomate.
Cu toate acestea, pe măsură ce se coc, începe să se producă o schimbare. Clorofila începe să se dizolve și licopenul începe să preia controlul. Poți urmări acest proces desfășurându-se de pe coaja tomatei, pe măsură ce licopenul creează încet nuanțe roșiatice din ce în ce mai puternice.
Este numai vina gazului etilenă

În timpul primelor etape de coacere, roșiile încep să producă un gaz inodor, insipid și incolor numit etilenă. În general, etilena este responsabilă de coacerea fructelor, funcționând ca un hormon care este produs de celule și este prezent în toată structura fructului, de la coajă până în interiorul acestuia. (Da, din punct de vedere botanic, și roșia este un fruct; fructul este acea parte a plantei în care se găsesc semințele.)
În cazul roșiilor, tocmai gazul etilenă este responsabil pentru declanșarea procesului de coacere care eliberează licopenul și dă faimoasa culoare roșie acestor fructe.
Curios, pe lângă faptul că se înroșesc, tomatele devin și mai moi, pe măsură ce nivelul de zahăr crește și nivelul de acid scade, devenind astfel gata de consum.

Este important de reținut că, deși poate dura câteva luni pentru ca roșiile să crească, procesul de coacere are loc, de obicei, într-o perioadă scurtă de timp. Acesta este motivul pentru care majoritatea fermierilor preferă să culeagă roșiile atunci când sunt încă verzi.
Cum roșiile sunt adesea expediate pe piețe aflate la sute de kilometri distanță, ele pot fi tratate cu etilenă tocmai pentru a începe procesul de coacere înainte de a ajunge pe piețe.
O altă curiozitate este că nu toate tomatele se înroșesc în același ritm. De fapt, cercetătorii au descoperit că soiurile mai mici, cum ar fi roșiile cherry, tind să se coacă mai repede decât soiurile mai mari.