„De ce te uiți cruciș în farfurie?” 11 curiozități despre mâncare

Mâncarea este esențială pentru supraviețuire, dar noi nu am fost niciodată o specie care să se mulțumească ușor cu cele oferite de pământ. Am modificat întotdeauna alimentele pentru a crea produse mai bune, mai multe sau mai variate, însă acest lucru a avut unele rezultate neprevăzute.

Unele sunt bune, altele rele. Probabil că aceste curiozități despre mâncare îți vor oferi o perspectivă nouă asupra alimentelor pe care le consumi.

1

Glazura de pe unele bomboane și pilule e obținută din excremente de gândac

Curiozități despre mâncare
Foto: Pillscandy

Glazura este fabricată din substanța cleioasă excretată de femelele gândacilor Kerriidae, care provin din India și Thailanda.

Această substanță, cunoscută drept Shellac, este transformată în fulgi, care apoi sunt dizolvați în alcool pentru a obține Shellac lichid.

Apoi, lichidul este pulverizat pe produsele alimentare și chiar și pe mere, pentru a le conferi luciu. Substanța este folosită și la fabricarea de lac pentru podelele de lemn și mobilă.

2

L-Cisteina este obținută din păr uman și pene de rață

Curiozități despre mâncare
Foto: Wikimedia

Mulți producători de pâine folosesc L-Cisteină, o substanță amestecată cu aluatul, care face ca procesul industrial să fie mai rapid. Acest aminoacid este obținut prin dizolvarea părului uman în acid, din care apoi este izolată L-Cisteina printr-un proces chimic.

Cea mai mare parte a părului se obține din frizerii. Când părul uman nu este disponibil sau este prea scump, se folosesc pene de rață, pene de găină și coarne de vacă pentru a extrage agentul de înmuiere.

3

Aztecii plăteau tribut în cacao

Foto: Wikimedia

Aztecii nu puteau cultiva arbori de cacao în zonele înalte și secetoase ale Mexicului, așa că obțineau cacao prin comerțul cu mayașii și alte popoare.

Supușii le plăteau aztecilor tribut, iar cei care trăiau în zone unde creștea arborele de cacao își plăteau tributul în fructele acestui arbore.

4

Ceara pentru lustruit mașini se găsește și în anumite dulciuri

Foto: Wikimedia

Dulciurile cu aromă de fructe sunt alimente procesate, ceea ce înseamnă că au o perioadă de valabilitate îndelungată și că au aspect, miros și gust apetisante.

Este nevoie de puțină inginerie pentru a le asigura longevitatea, iar unul dintre produsele folosite de producători este ceara Carnauba.

Această ceară este obținută din frunzele unui palmier și mai este folosită și pentru a conferi luciu automobilelor, podelelor de lemn, cremei de pantofi și plăcilor de surfing.

5

Ketchup-ul era vândut ca leac pentru diaree

Curiozități despre mâncare
Foto: Wikimedia

Iată a șasea mențiune de pe lista noastră de curiozități despre mâncare. John Cook Bennet, un medic din Ohio, susținea în 1834 că roșiile puteau fi folosite pentru a trata diareea, crizele violente de fiere și indigestia.

Bennet a publicat rețete pentru ketchup, care era era concentrat și vândut sub formă de pilule în întreaga țară.

6

Mierea este un amestec de nectar și vomă de albină

Curiozități despre mâncare
Foto: iStock

Albina extrage nectarul din floare și îl depozitează în stomac, unde este amestecat cu enzime. Acest proces schimbă compoziția chimică și pH-ul nectarului.

Când se întoarce la stup, albina transferă nectarul colectat, regurgitând lichidul în gura unei alte albine. Procesul de evaporare îndepărtează apa și transformă substanța în miere.

7

Vinul din sânge de șarpe este o băutură obținută instant

Curiozități despre mâncare
Foto: Flickr

Un chelner ia un șarpe viu, îl ucide pe loc, scurge sângele într-un pahar de vin de orez sau vodcă și adaugă o inimă de cobră sau inima încă pulsând a altui șarpe. Această băutură este disponibilă în Vietnam.

A devenit foarte populară în anul 2000, după lansarea filmului „Plaja”, cu Leonardo di Caprio.

De atunci, turiștii care vizitează Vietnamul nu ratează Le Mat, satul celebru în care pot bea sânge de șarpe, „asezonat” cu inima și vezica biliară a reptilei.

Se spune că sângele șarpelui îmbunătățește virilitatea celui care îl bea.

8

În Sardinia se vinde „pe sub mână” o brânză cu viermi

Foto: Vimeo

Casu Marzu”, cu alte cuvinte „brânză împuțită”, este produs din laptele oilor din Sardinia. Este un soi de brânză care trebuie consumată în timp ce este infestată cu larve de muște (viermi).

Această brânză este lăsată să fermenteze mai mult decât este normal. Apoi sunt adăugate larvele, iar acidul din sistemul digestiv al acestora descompune brânza, făcând-o moale și lichidă.

Localnicii consideră că brânza „Casu Marzu” (a cărei vânzare este ilegală, din motive lesne de înțeles) nu mai este sigură după ce larvele mor. De aceea, acest produs lactat este servit cât timp viermii sunt încă vii.

Unii mănâncă brânza așa cum este (consumând larvele vii), în timp ce alții curăță viermii de pe brânză. Cei care lasă și viermii trebuie să fie foarte atenți când o mănâncă, fiindcă larvele sar uneori atunci când sunt deranjate.

9

Odinioară, din arahide se făcea dinamită

Curiozități despre mâncare
Foto: Mentalfloss

Dinamita a fost inventată de chimistul și inginerul suedez Alfred Nobel. Explozibilul are la bază pe nitroglicerina, care este produsă din glicerină, care – la rândul ei, se obținea din ulei de arahide procesat.

Însă arahidele nu sunt doar o sursă de glicerină. Dan Frost, savant cercetător la Byerisches Geoinstitut de la Universitatea din Bayreuth, Germania, a pus niște unt de arahide între două diamante și l-a comprimat până a obținut un alt diamant.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Edinburgh, diamantele pot fi fabricate din orice materiale care conțin carbon, inclusiv din untul de arahide.

10

Puii de azi conțin cu 266% mai multă grăsime decât acum 40 de ani

Curiozități despre mâncare
Foto: Oh My Foodness Site

Carnea de pui era considerată cea mai puțin grasă și cea mai sănătoasă din toate tipurile de carne, însă acest lucru nu mai este adevărat. Un studiu a arătat faptul că puiul are mai multă grăsime decât proteine.

Un pui avea cândva, în medie, 8.6 grame de grăsime și 24.3 grame de proteine la fiecare 100 de grame de carne. Astăzi, proporțiile s-au inversat: 22.8 grame de grăsime și 16.5 grame de proteine.

Se crede că principalele cauze sunt metodele moderne de creștere, prin care puii sunt ținuți în același loc și hrăniți cu cereale (care au multe calorii).

11

„Ca să păstrați laptele proaspăt, aruncați în el o broască”

Curiozități despre mâncare
Foto: Discover Magazine

Timp de secole, în Rusia a circulat o poveste potrivit căreia, dacă arunci o broască vie în găleata cu lapte, acesta nu se va strica. Această practică bizară, „de legendă”, ar putea avea, totuși, o bază științifică.

Cercetările chimistului A. T. Lebedev, de la Universitatea de Stat din Moscova, au arătat că pielea broaștei este plină de peptide, compuși antimicrobieni care ucid bacteriile Salmonella și Stafilococ.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu