Astronomii folosesc telescoape pe Pământ și în spațiu pentru a studia regiunile îndepărtate ale Universului. Ei au descoperit că multe obiecte din spațiu sunt rotunde, indiferent de distanța sau de ciudățenia lor. Motivul din spatele acestui fapt este gravitația.
Atunci când un obiect, cum ar fi o planetă sau o lună, acumulează suficientă masă, autogravitația sa îl face să ia o formă sferică. Acest fenomen este cunoscut sub numele de autogravitație, în care obiectul exercită gravitația asupra lui însuși.
Pe măsură ce corpurile cerești s-au format după Big Bang, particulele de praf din norii mari s-au ciocnit. Dacă ciocnirile erau suficient de ușoare, particulele de praf se lipeau între ele. Acest efect de bulgăre de zăpadă a continuat, masa în creștere a planetei atrăgând mai multă materie datorită gravitației crescute.
Planetele sunt asemănătoare unei chiuvete de bucătărie, potrivit astronomului Bruno Merín. Fiecare bucată de materie dintr-o planetă încearcă să se apropie cât mai mult posibil de centrul de gravitație. Materia continuă să se deplaseze până când ajunge la echilibru, unde fiecare punct este cât mai aproape posibil de centru.
În vidul spațiului, singura formă care atinge acest echilibru este o sferă. Mercur și Venus, fiind planete stâncoase, se rotesc mai încet și sunt sfere aproape perfecte. Planetele gazoase, precum Jupiter și Saturn, tind, de asemenea, să fie rotunde datorită distribuției uniforme a straturilor lor de gheață.
Cu toate acestea, viteza mare de rotație le face să se umfle la ecuator, dându-le o formă ușor eliptică. Chiar și Pământul are o mică umflătură, mai puțin de 1%, din cauza rotației sale. Deși sferele sunt comune în Univers, nu toate corpurile cerești sunt rotunde.
Obiectele mai mici, cum ar fi asteroizii și cometele, pot avea forme diferite din cauza coliziunilor și rotațiilor interstelare. De exemplu, Marte are o lună numită Phobos, care are o formă asemănătoare unui cartof. Doar câteva luni din Sistemul Solar au forma rotundă cunoscută, în timp ce majoritatea au forme neregulate.
Acest lucru se datorează faptului că aceste corpuri mai mici nu au suficientă masă sau gravitație pentru a le uniformiza forma. Astfel, în spațiu, obiectele devin rotunde din cauza autogravitației, determinând corpurile cerești să caute echilibrul și să ajungă la o stare în care fiecare punct este cât mai aproape de centru.