De ce sunt muștele atât de greu de ucis?

Te-ai întrebat vreodată de ce țânțarii pot fi zdrobiți cu ușurință, dar prinderea unei muște pare o performanță de nivel olimpic?

Indiferent cât de rapid ești, musca este aproape întotdeauna mai rapidă și, de obicei, se poate feri de atacul tău, scăpând nevătămată. De ce?

Pe parcursul acestui articol, vei descoperi că muștele au multe adaptări care le conferă viteză, manevrabilitate și percepție vizuală mai bune, ceea ce le face experte la detectarea și evitarea chiar și a celor mai rapide lovituri.

Aripile speciale explică de ce muștele sunt atât de greu de ucis

Foto: Pixabay

Potrivit unui studiu recent publicat în revista Proceedings of the Royal Society B, muștele sunt mai rapide decât alte insecte datorită capacității lor de a decola foarte repede.

În practică, aceasa se realizează prin utilizarea aripilor posterioare care ajută la „inițierea și controlul unei evadări rapide”. Cu ajutorul unor camere de filmat de mare viteză, oamenii de știință au studiat modul de decolare la peste 20 de specii de muște.

În urma experimentelor, aceștia au descoperit că muștele de casă, precum și dăunătorii comuni înrudiți îndeaproape, au decolat mult mai repede. Motivul pentru care aceste muște sunt atât de rapide se datorează aripilor posterioare specializate, care le ajută să își stabilizeze zborul.

Ochii speciali le permit muștelor să vadă lumea „cu încetinitorul”

Muștele se bazează, de asemenea, pe o vedere excepțională, care le ajută să își planifice salturile pentru a se îndepărta de amenințări. De fapt, ochii lor îmbunătățiți captează într-o secundă până la de șase ori mai multe informații decât ochii oamenilor.

Într-o explicație de bază, animalele văd lumea ca și cum ar fi un videoclip continuu. În realitate, însă, ele conectează imaginile trimise de la ochi la creier de un anumit număr de ori pe secundă.

În cazul oamenilor, este vorba de 60 de cadre pe secundă (chiar dacă nu le percepem conștient pe toate), dar în cazul muștelor acest interval ajunge la 250. Este demn de remarcat că ochii muștelor au evoluat până la punctul în care au devenit mai sensibili decât ai noștri.

Foto: Pixabay

În acest fel, aceste creaturi pot reacționa la o cantitate mică de lumină și, datorită structurii lor oculare, răspund mai rapid decât ochii tubulari ai vertebratelor.

Musca tigru are cea mai rapidă vedere. Este o specie prădătoare minusculă care trăiește în Europa și care, datorită reacțiilor incredibil de rapide surprinse de ochii săi, poate vâna alte muște în aer.

Cu toate aceste avantaje biologice, nu este de mirare că muștele scapă mai mereu de lovituri.În aceste condiții, o abordare care ne poate îmbunătăți șansele este de a ținti spre un loc în care este probabil să se ducă musca, mai degrabă decât spre locul exact în care aceasta se află.

La fel de bine, poți să lași pur și simplu muștele în pace. La urma urmei, au dreptul să supraviețuiască la fel ca ca orice alt animal, deși sunt creaturi extrem de enervante în anumite situații, mai ales atunci când îți umblă pe față…


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu