De ce sportivii olimpici sunt premiați cu medalii de aur, argint și bronz?

Când ne gândim la Jocurile Olimpice, ne vin în minte multe lucruri, cum ar fi ceremoniile de deschidere, sportivii din întreaga lume care se întrec între ei, punctul culminant dramatic al competițiilor sau chiar lacrimile vărsate pe podium la ceremoniile de premiere.

Cu toate acestea, există anumite obiecte care sunt chiar mai emblematice decât orice element care ține de Jocurile Olimpice: medaliile de aur, argint și bronz.

De ce sportivii olimpici sunt premiați cu medalii de aur, argint și bronz
O medalie olimpică de aur cântărește aproximativ 550 de grame. Foto: Getty Images

Câștigarea de medalii a devenit un simbol al excelenței în sport, devenind o parte inseparabilă a competiției. Prin urmare, medaliile de aur, argint și bronz sunt întâlnite în multe sporturi și competiții diferite în timpurile moderne, dar ai putea spune unde a început această tradiție?

Pe parcursul acestui articol vei descoperi că distincțiile olimpice nu au fost întotdeauna medalii din aur, argint și bronz.

Istoria medaliilor olimpice

Tradiția olimpică datează din Grecia antică, de peste 2.700 de ani, unde cei mai mari atleți se adunau pentru un turneu atletic organizat o dată la patru ani în Olympia, o vale faimoasă din apropierea orașului Elida. Cu siguranță existau premii pentru câștigătorii acestor jocuri antice, dar premiul principal nu era o medalie de aur.

De fapt, câștigătorii primelor competiții olimpice primeau câte o coroană din ramuri de măslin și o medalie de argint, în timp ce sportivii clasați pe locul doi primeau o coroană de lauri (ramuri de dafin) și o medalie de bronz. Coroanele erau oferite în onoarea lui Zeus, zeul suprem.

Abia în 1896, când tradiția Jocurilor Olimpice a fost reluată la Atena, au început să primească medalii primii trei clasați la fiecare competiție.

La acea vreme, câștigătorul primului loc încă primea o medalie de argint, în timp ce câștigătorul de pe locul al doilea primea o medalie de cupru, iar cel de pe locul al treilea o medalie de bronz, apropiindu-se încet de sistemul cu trei niveluri pe care îl cunoaștem astăzi.

Sistemul modern de acordare a medaliilor olimpice

Jocurile Olimpice din 1900 de la Paris au schimbat stilul de premiere, astfel că învingătorii au început să primească trofee și obiecte de artă valoroase pentru a-și onora victoriile. Cu toate acestea, nu exista nicio regulă fixă în ceea ce privește acordarea premiilor, fiind lăsată la discreția țării gazdă.

De ce sportivii olimpici sunt premiați cu medalii de aur, argint și bronz
Jocurile Olimpice sunt o tradiție grecească antică reînviată la finele secolului XIX. Foto: Wikimedia

În 1904, când Jocurile Olimpice au avut loc pentru prima dată în Statele Unite, au apărut pentru prima dată medalii de aur. Cei care s-au clasat pe locul al doilea au primit argint, iar cei de pe locul al treilea au primit bronz.

De atunci, toate Jocurile Olimpice au continuat să folosească aceste trei tipuri de medalii ca premii. Cu toate acestea, este interesant de remarcat că Jocurile Olimpice nu au fost primul eveniment sportiv din epoca modernă care a folosit aceste metale prețioase în medaliile sale, deși au popularizat acest lucru.

Dar de ce aur, argint și bronz?

Există mai multe explicații posibile pentru alegerea aurului, argintului și bronzului ca materiale folosite la confecționarea medaliilor, dar, mai întâi, este important să definim ce sunt aceste elemente.

Pentru început, bronzul se compune din elementul cupru amestecat cu cantități mici de alte metale, cum ar fi staniul. Astfel, atunci când ne uităm la tabelul periodic al elementelor și căutăm materialele medaliilor (Cu, Ag și Au), un lucru devine clar: toate cele trei elemente se află în aceeași coloană (1B), cu numere atomice 29, 47 și 79.

De ce sportivii olimpici sunt premiați cu medalii de aur, argint și bronz
Tabelul periodic al elementelor. Cuprul, argintul și aurul se găsesc pe aceeași coloană. Foto: Wikimedia

Această coloană specială are o proprietate foarte importantă dacă vrei să realizezi ceva durabil, ca să nu mai vorbim de faptul că aceste metale sunt, de asemenea, ușor de manipulat și de modelat, cu puncte de topire relativ scăzute, ceea ce le face candidați ideali pentru obiecte mici și atent lucrate, ca în cazul medaliilor olimpice.

De asemenea, există o valoare inerentă a acestor metale datorită rarității relative a fiecăruia dintre ele.

Cuprul (ușor de transformat în bronz) se găsește mult mai frecvent în sol. Argintul, pe de altă parte, este ceva mai puțin comun, fiind cu un nivel mai jos în tabelul periodic, în timp ce aurul este cel mai rar dintre cele trei.

Așadar, dacă ne gândim bine, se poate observa că ordinea medaliilor se bazează pe raritatea acestor elemente, care au fost alese datorită compoziției lor fizice și atributelor organice specifice.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu