De ce se sărută oamenii? Ce stă în spatele unui gest atât de intim?

Limba și buzele au peste un milion de terminații nervoase (de o sută de ori mai multe decât degetele), ceea ce face ca această zonă să fie extrem de sensibilă la atingere. Când buzele și limbile se ating, sărutul eliberează în creier o serie de hormoni legați de senzația de plăcere: serotonină, dopamină și oxitocină.

Dar acest „de ce?” naște o altă întrebare: de unde a apărut actul de a atinge gura cuiva? Nu numai la oameni, ci și la alte specii (la cimpanzei, de pildă), mamele mestecă hrana pentru puii lor și le-o dau în gură.

Foto: Pexels

Este posibil ca instinctul sărutului să ne fi fost lăsat ca moștenire a acestui gest de hrănire? Chiar dacă ar fi așa, tot nu se explică de ce a ajuns sărutul să aibă o conotație sexuală.

Cel mai probabil, a devenit un mod de a ne „mirosi” partenerii de aproape. Să ne amintim doar cum câinii, primatele, rozătoarele, felinele și tot felul de alte mamifere își aleg partenerii în mare parte după miros.

Și acest lucru este valabil și pentru oameni. Un studiu devenit clasic, din 1996, a arătat că femeile preferă bărbații cu un sistem imunitar diferit – și complementar – față de al lor. În acest fel, cuplul va avea copii cu un organism capabil să lupte împotriva mai multor boli.

Experimentul a decurs astfel: cercetătorii au cerut voluntarilor de sex masculin să poarte cămăși pe tot parcursul zilei, iar apoi au pus hainele în cutii. Femeile voluntare au mirosit cămășile, fără a cunoaște proprietarul, și au evaluat dacă mirosurile erau atractive sau respingătoare.

S-a dovedit că erau mai atrase de cei care aveau o „semnătură” olfactivă imunologică diferită de a lor.

Simțul nostru olfactiv este mai puțin dezvoltat în comparație cu alte animale. Prin urmare, este logic că oamenii trebuie să-și apropie fețele pentru a simți mirosul celuilalt și pentru a alege mai bine un partener.

Prin urmare, natura ne-a „răsplătit” prin aglomerarea gurii cu terminații nervoase și prin umplerea creierului cu hormoni.

Foto: Pexels

Dar sărutul nu este singura strategie folosită pentru a simți mirosul și feromonii partenerului. O cercetare realizată în 2015 a analizat 168 de culturi diferite și a constatat că sărutul romantic (care exclude formele de salut, de exemplu) este prezent în doar 46% dintre ele. Cu alte cuvinte: nu toate culturile dau frâu liber instinctului sărutului.

În același studiu s-a constatat că, cu cât o societate poartă mai multe haine, cu atât membrii ei se sărută mai mult.

„Nu găsim sărutul în culturile de vânători-culegători, cum ar fi populațiile indigene. Există o singură excepție: inuiții, care trăiesc în Arctica”, a declarat profesorul de antropologie William Jankowiak, care a realizat studiul, pentru BBC.

Potrivit cercetătorului, societățile de vânători-culegători nu poartă de obicei haine, astfel încât alte părți ale corpului sunt expuse la apropiere și atingere. Singura excepție este cea a inuiților, care își țin doar fața descoperită, din cauza frigului.

Prin urmare, aceasta este partea corpului pe care potențialul partener o poate mirosi sau, mai degrabă, săruta.

Ca să știi mai mult, citește „Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)”

Iată o colecție de cărți care te ajută să înveți cum să îi manipulezi pe ceilalți prin discurs, cum să refuzi elegant, cum să aplanezi conflicte și multe alte trucuri atât de necesare.

1. Arta manipulării

„Cartea aceasta este despre un soi special de persuasiune care are o perioadă de incubație de numai câteva secunde și poate dezarma instantaneu până și cea mai pătrunzătoare minte. Este centura neagră la controlul minții. Nu doar că întoarce roata, o dinamitează cu totul.”

2. Cuvinte care schimba minți

„Bazată pe ani de munca și studiu cu oameni și organizații, cartea este plină de aplicații practice, din lumea reală, pentru profesioniștii al căror succes depinde de prezicerea și influențarea comportamentului. Acesta este primul pas în marele salt spre comunicare.”

3. Arta conversației – Tongue Fu!

„Scopul discipolilor Kung Fu, arta chineză a autoapărării, este acela de a ieși cu fața curată din atacurile împotrivă integrității corporale. Sam Horn, orator profesionist și consultant pentru nenumărate companii, te inițiază însă în tainele «Artei Conversației Fu», menită să te scoată nevătămat, pe plan psihic, dintr-o situație neplăcută, spinoasă, prin alegerea atitudinilor și mai ales a «cuvintelor» potrivite. Arta Conversației – Tongue Fu! devine astfel un veritabil manual al artelor marțiale mentale ale autoapărării. ”

4. Arta negocierii. Tehnicile negociatorului sef FBI

„Viață e un sir de negocieri: fie că încerci să primești o mărire de salariu, să cumperi o mașină sau o casă, renegociezi o chirie sau ai o discuție cu partenerul de viață, aceasta carte iți oferă un avantaj competitiv în orice situație.

Arta negocierii prezintă detaliat strategiile de negociere care l-au ajutat pe Chris Voss, negociatorul șef FBI, să salveze vieți în situații extreme – de la confruntări între cele mai temute clanuri din Haiti, până la jafuri armate petrecute în inima orașului New York, toate încheiate cu succes datorită tehnicilor aplicate de acesta. Negociator de talie mondială, Voss îți arată cum să aplici aceste metode în viața de zi cu zi, la locul de muncă, în relația cu partenerul și în orice alt domeniu important pentru tine.”

5. Cum să devii o persoană cu influență

„În fiecare zi intram în contact cu o mulțime de oameni: rude, prieteni, colegi, cunoștințe întâmplătoare. Tot ceea ce facem sau spunem îi influențează într-o forma sau alta pe toți cei din jurul nostru. Dar oare ce impact avem asupra lor? Daca dorință ta este să ai succes sau să ai un efect pozitiv asupra lumii cu care vii în contact, ar trebui să devii o persoană cu influență.

Fără influență nu exista succes. Nu are importanță care îți sunt țelurile în viață sau ce vrei să realizezi, o poți face rapid, mai eficient, iar contribuția ta poate fi de mai lungă durată daca înveți să devii o persoană cu influență. Influenta se dezvolta în etape. Aceasta carte este un ghid al dezvoltării abilitații personale de a avea un impact pozitiv asupra vieților celor din jur, dar și asupra unor oameni pe care, poate, nu-i vei cunoaște niciodată.”

„Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)” se găsește cu reducere pe Bookzone.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu