De ce ringul de de box este pătrat? Cum a ajuns cercul să aibă patru laturi

Dacă ai urmărit vreodată un meci de box, știi foarte bine că ringurile de luptă ale acestui sport au, de obicei, o formă pătrată. Cu toate acestea, te-ai întrebat vreodată de ce, dintre toate formele posibile, a fost aleasă tocmai aceasta? Și de ce se numește „ring”, adică „inel”, chiar dacă nu este circular?

Pentru a înțelege toate acestea, este necesar să subliniem că a vedea oameni care se lovesc între ei nu este ceva neapărat nou, după cum vom vedea mai jos.

Originile sportului

de ce ringul de box este patrat
Tom Molineaux (stânga) versus Tom Cribb într-o repriză pentru titlul de campion al Angliei la categoria grea, 1811. Foto: Wikimedia

Istoria arată că primele lupte organizate, cu spectatori, au avut loc cu 5.000 de ani în urmă, în Sumer. Cu timpul, luptele au evoluat într-o distracție informală pentru oamenii care doreau să-și demonstreze rezistența sau să rezolve neînțelegerile.

În cele din urmă, luptătorii au început să se bată în interiorul unor cercuri desenate pe pământ pentru a stabili o limită de bază care să mențină bătălia într-un anumit perimetru. Termenul „ring”, care înseamnă „inel” în engleză, a ajuns astfel să fie folosit pentru desemnarea acestor cercuri de luptă.

La începuturile acestui sport, spectatorii care asistau la lupte formau un inel în jurul luptătorilor în timp ce țineau o frânghie pentru a crea o graniță care să împiedice spectatorii să interfereze cu lupta.

de ce ringul de box este patrat
Cu o lovitură, Luis Firpo îl trimite pe Jack Dempsey în afara ringului, într-o partidă din 1924; pictură de George Bellows. Foto: Wikimedia

În timp, brutalitatea luptelor fără reguli l-a inspirat pe Jack Broughton, un luptător englez, să creeze un set de reguli pentru box. Regulile lui Broughton au devenit standardul pentru acest sport timp de aproape un secol.

În 1838, au fost introduse noi reguli în box, odată cu primul ring pătrat, care avea frânghii de-a lungul laturilor pentru a obține o delimitare solidă pentru luptători.

Așadar, dar de ce este pătrat ringul de box?

Răspunsul stă în faptul că platformele pătrate sunt mai ușor de construit și sunt mai robuste, conferind o mai mare flexibilitate și un suport mai bun atunci când vine vorba de lupte.

În ciuda formei sale pătrate, termenul „ring” a continuat să fie folosit, deoarece s-a înrădăcinat cu totul în limbajul boxului de-a lungul secolelor. Și în limba română s-a împământenit termenul englezesc „ring”.

Dimensiunile ringului de box

de ce ringul de box este patrat
Ringul de box, un inel…pătrat. Foto: Wikimedia

Ca urmare a faptului că există diferite organizații profesionale de box, standardele de construcție variază în egală măsură. Totuși, cele mai comune dimensiuni sunt 6.10 metri/latură pentru competițiile oficiale. Înălțimea ringului la nivelul solului este de 1 metru, cu o muchie de 85 de centimetri până la frânghie.

Trebuie remarcat că un ring de box diferă de un ring de lupte. Un ring de wrestling are doar trei corzi (care pot fi cabluri de oțel acoperite cu un strat moale) și este construit pentru a oferi o suprafață mai flexibilă decât un ring de box.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu