Atunci când se vorbește despre mașini zburătoare, mulți oameni își imaginează un automobil care decolează din mijlocul străzii și plutește deasupra orașului.
Acesta este, de fapt, un aspect care a obsedat filmele SF de când există acest gen. Mai important este că, de mai bine de un secol, oamenii încearcă să transforme această ficțiune în realitate.

Futurologii din primele decenii ale secolului XX au prezis că mașinile zburătoare vor fi disponibile pe scară largă încă de la sfârșitul veacului, schimbând complet modul în care ne deplasăm.
Cu toate acestea, adevărul este că, în pofida unor inițiative mai degrabă exotice, nu vedem semne concrete că acest lucru se va întâmpla prea curând la nivel mondial, deoarece probleme precum lipsa infrastructurii și necesitatea unor noi reglementări împiedică aceste mijloace de transport să devină populare.
O scurtă istorie a mașinilor zburătoare
La începutul secolului XX, oamenii vedeau deja în mașinile zburătoare zorii unui sistem de transport mai bun. Chiar și atunci când mașinile obișnuite au ajuns la îndemâna oricui, lipsa unei rețele rutiere de calitate îi făcea pe oameni să viseze la mașini zburătoare.
Fascinat de această idee, Glenn Curtiss, unul dintre pionierii industriei aeronautice americane, a construit primul prototip al unui hibrid automobil-avion, numit Curtiss Autoplane, în 1917. După aceea, au fost construite și testate multe prototipuri, dar nu au putut obține niciodată aprobarea pentru producția în masă.

Mai târziu, în 1946, inventatorul american Robert Edison Fulton a construit avionul Fulton Airphibian. Acesta a fost primul prototip de mașină zburătoare care a obținut certificarea de zbor în condiții de siguranță din partea Administrației Aeronautice Civile, dar, din cauza costurilor uriașe de fabricație, nu a ajuns niciodată în faza de producție.
De atunci, mai multe companii și organizații guvernamentale au început să investească în proiectarea unui model standard de mașină zburătoare, dar numai câteva au reușit să dezvolte modele funcționale capabile de performanțe atât ca mașină, cât și ca avion.
În plus, niciunul dintre acestea nu este încă vândut pe scară largă, iar motivele din spatele acestei realități sunt numeroase, de la probleme de proiectare, până la siguranță.
Problemele care împiedică popularizarea mașinilor zburătoare
În ciuda existenței unor modele funcționale, niciunul dintre ele nu este suficient de bine conceput pentru a fi eligibil pentru producția de masă. Acest lucru este cauzat de faptul că proiectarea unui asemenea vehicul dinamic dă naștere la numeroase provocări complicate.
Practic, o mașină zburătoare trebuie să atingă două obiective principale: să învingă rezistența aerului și gravitația. Fiecare dintre aceste probleme necesită o altă soluție.
Încercarea de a le combina pe cele două a dus la modele nepractice și chiar nesigure. Multe dintre modelele existente au expus părți vulnerabile și fragile la condiții nefavorabile.
Prin urmare, unii spun că mașina zburătoare ideală ar trebui să decoleze și să aterizeze vertical, adică fără a avea nevoie de pista atât de necesară unei mașini normale.

Pe lângă lipsa unor soluții practice de proiectare, o altă preocupare majoră este siguranța. O defecțiune la un avion ar putea duce la un dezastru cu un număr semnificativ de morți. În mod similar, având în vedere că mașinile zburătoare trec chiar pe deasupra orașelor, amenințările pentru oamenii de la nivelul solului ar fi din ce în ce mai mari.
Un alt aspect care trebuie menționat este că, dacă mașinile zburătoare ar fi ușor accesibile, fiecare persoană dornică să le conducă ar trebui să obțină și un brevet de pilot, pe lângă permisul de conducere obișnuit. Chiar și în acest caz, posibilitatea producerii unor accidente din cauza erorilor umane ar crește considerabil.
Când va avea marele public acces la mașini zburătoare?
Din păcate, tehnologia necesară pentru a produce o mașină zburătoare reală care să poată fi comercializată pe scară largă avansează încă într-un ritm lent. Mai rău decât atât, chiar dacă s-ar întâmpla, am avea zeci de alte probleme majore de rezolvat înainte ca mașinile zburătoare să devină ceva obișnuit.
Aspecte precum lipsa infrastructurii, necesitatea de a formula noi reglementări, impactul asupra mediului, incertitudinea opiniei publice, poluarea fonică și alte probleme trebuie încă rezolvate. Deși există câteva modele funcționale de mașini zburătoare, siguranța și fiabilitatea acestora sunt încă îndoielnice.

Printre cele mai avansate prototipuri se numără AeroMobil 4.0, Klein Vision AirCar, PAL-V Liberty și Terrafugia Transition. Ultimele două modele au obținut deja certificări și sunt disponibile pentru achiziționare, dar funcționarea lor este încă foarte limitată.
De ce inca nu avem Transmitatorul Magnificator?