De ce nu avem încă mașini zburătoare? Scurtă istorie a unui vis cu aripi și roți

Atunci când se vorbește despre mașini zburătoare, mulți oameni își imaginează un automobil care decolează din mijlocul străzii și plutește deasupra orașului.

Acesta este, de fapt, un aspect care a obsedat filmele SF de când există acest gen. Mai important este că, de mai bine de un secol, oamenii încearcă să transforme această ficțiune în realitate.

masini zburatoare
AirCar, o mașina-aeronavă hibridă echipată cu un motor BMW, funcționează cu combustibil obișnuit cu pompă de benzină. Foto: Pinterest

Futurologii din primele decenii ale secolului XX au prezis că mașinile zburătoare vor fi disponibile pe scară largă încă de la sfârșitul veacului, schimbând complet modul în care ne deplasăm.

Cu toate acestea, adevărul este că, în pofida unor inițiative mai degrabă exotice, nu vedem semne concrete că acest lucru se va întâmpla prea curând la nivel mondial, deoarece probleme precum lipsa infrastructurii și necesitatea unor noi reglementări împiedică aceste mijloace de transport să devină populare.

O scurtă istorie a mașinilor zburătoare

La începutul secolului XX, oamenii vedeau deja în mașinile zburătoare zorii unui sistem de transport mai bun. Chiar și atunci când mașinile obișnuite au ajuns la îndemâna oricui, lipsa unei rețele rutiere de calitate îi făcea pe oameni să viseze la mașini zburătoare.

Fascinat de această idee, Glenn Curtiss, unul dintre pionierii industriei aeronautice americane, a construit primul prototip al unui hibrid automobil-avion, numit Curtiss Autoplane, în 1917. După aceea, au fost construite și testate multe prototipuri, dar nu au putut obține niciodată aprobarea pentru producția în masă.

masini zburatoare
Curtiss Autoplane Model 11 din 1917. Foto: Wikimedia

Mai târziu, în 1946, inventatorul american Robert Edison Fulton a construit avionul Fulton Airphibian. Acesta a fost primul prototip de mașină zburătoare care a obținut certificarea de zbor în condiții de siguranță din partea Administrației Aeronautice Civile, dar, din cauza costurilor uriașe de fabricație, nu a ajuns niciodată în faza de producție.

De atunci, mai multe companii și organizații guvernamentale au început să investească în proiectarea unui model standard de mașină zburătoare, dar numai câteva au reușit să dezvolte modele funcționale capabile de performanțe atât ca mașină, cât și ca avion.

În plus, niciunul dintre acestea nu este încă vândut pe scară largă, iar motivele din spatele acestei realități sunt numeroase, de la probleme de proiectare, până la siguranță.

Problemele care împiedică popularizarea mașinilor zburătoare

În ciuda existenței unor modele funcționale, niciunul dintre ele nu este suficient de bine conceput pentru a fi eligibil pentru producția de masă. Acest lucru este cauzat de faptul că proiectarea unui asemenea vehicul dinamic dă naștere la numeroase provocări complicate.

Practic, o mașină zburătoare trebuie să atingă două obiective principale: să învingă rezistența aerului și gravitația. Fiecare dintre aceste probleme necesită o altă soluție.

Încercarea de a le combina pe cele două a dus la modele nepractice și chiar nesigure. Multe dintre modelele existente au expus părți vulnerabile și fragile la condiții nefavorabile.

Prin urmare, unii spun că mașina zburătoare ideală ar trebui să decoleze și să aterizeze vertical, adică fără a avea nevoie de pista atât de necesară unei mașini normale.

masini care zboară
Foto: Wikimedia

Pe lângă lipsa unor soluții practice de proiectare, o altă preocupare majoră este siguranța. O defecțiune la un avion ar putea duce la un dezastru cu un număr semnificativ de morți. În mod similar, având în vedere că mașinile zburătoare trec chiar pe deasupra orașelor, amenințările pentru oamenii de la nivelul solului ar fi din ce în ce mai mari.

Un alt aspect care trebuie menționat este că, dacă mașinile zburătoare ar fi ușor accesibile, fiecare persoană dornică să le conducă ar trebui să obțină și un brevet de pilot, pe lângă permisul de conducere obișnuit. Chiar și în acest caz, posibilitatea producerii unor accidente din cauza erorilor umane ar crește considerabil.

Când va avea marele public acces la mașini zburătoare?

Din păcate, tehnologia necesară pentru a produce o mașină zburătoare reală care să poată fi comercializată pe scară largă avansează încă într-un ritm lent. Mai rău decât atât, chiar dacă s-ar întâmpla, am avea zeci de alte probleme majore de rezolvat înainte ca mașinile zburătoare să devină ceva obișnuit.

Aspecte precum lipsa infrastructurii, necesitatea de a formula noi reglementări, impactul asupra mediului, incertitudinea opiniei publice, poluarea fonică și alte probleme trebuie încă rezolvate. Deși există câteva modele funcționale de mașini zburătoare, siguranța și fiabilitatea acestora sunt încă îndoielnice.

masini CU ARIPI
Mașina zburătoare PAL-V costă aproximativ 300.000 de euro. Foto: Pinterest

Printre cele mai avansate prototipuri se numără AeroMobil 4.0, Klein Vision AirCar, PAL-V Liberty și Terrafugia Transition. Ultimele două modele au obținut deja certificări și sunt disponibile pentru achiziționare, dar funcționarea lor este încă foarte limitată.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „De ce nu avem încă mașini zburătoare? Scurtă istorie a unui vis cu aripi și roți”

Lasă un comentariu