Experții au explicat de ce nu au fost descoperite rămășițe umane în epava Titanicului, o navă care a captivat lumea timp de peste un secol. În ciuda multiplelor expediții la celebra epavă, nu a fost găsit niciun cadavru al pasagerilor. Cineastul James Cameron, care a explorat pe larg epava, atestă absența rămășițelor umane.
Misterul a stârnit curiozitate și speculații, însă există un motiv direct în spatele acestuia. Când Titanicul s-a scufundat în 1912, mulți pasageri purtau veste de salvare care le mențineau temporar corpurile la suprafață.
Cu toate acestea, o furtună la scurt timp după dezastru a dispersat corpurile departe de locul epavei de-a lungul deceniilor, până când nava a fost găsită în 1985. În plus, organismele oceanice au consumat rămășițele celor care au fost prinși la bord, fără a lăsa în urmă oase umane.
Adâncimea la care se află Titanicul a jucat, de asemenea, un rol, deoarece mediul nu este propice conservării oaselor din cauza nivelului insuficient de carbonat de calciu. Deși este posibil ca în anumite zone ale epavei, cum ar fi sala mașinilor, să mai existe rămășițe umane, accesul la aceste secțiuni rămâne dificil.
Absența rămășițelor umane din epava Titanicului poate fi atribuită combinației unice de factori care acționează în adâncul apei, după cum explică experții marini.