De ce liliecii dorm cu capul în jos? Un obicei care îi ferește de pericol

În general, este mai ușor să faci ceva stând în picioare. Însă, din când în când, natura decide să facă lucrurile în mod diferit. Liliecii sunt mamifere zburătoare care au tendința de a locui în peșteri și sunt în general asociați cu vampirii și alte lucruri înspăimântătoare.

Aceste animale dorm cu capul în jos. Poate că pentru ele este confortabil, însă este neobișnuit.

Așadar, de ce dorm liliecii cu capul în jos?

Numiți vulpi zburătoare, acești lilieci se hrănesc cu fructe și cu anumite insecte. Foto: Shutterstock

Fiindcă, deși pot zbura, nu pot decola. Liliecii au vederea proastă, picioarele le sunt slab adaptate la mers și au o tehnică de zbor neobișnuită. Cele mai multe păsări se pot ridica de la sol folosindu-și aripile, însă majoritatea liliecilor nu pot face acest lucru.

Aripile păsărilor sunt lungi și acoperite cu pene, care le asigură suficientă forță ca să se desprindă de sol. În schimb, aripile liliecilor sunt niște brațe mai lungi, prevăzute cu membrane.

Membrana se extinde de-a lungul a trei oase cu articulații, asemănătoare degetelor. După ce decolează, liliacul își poate folosi aripile pentru a menține zborul pe distanțe lungi și manevrează cu măiestrie (în multe cazuri, mai bine decât păsările).

Prin urmare, liliecii zboară, însă nu pot să planeze sau să decoleze. Așa că trebuie să găsească o soluție. Din fericire pentru ei, se pot lansa în zbor și fără să decoleze de la sol.

Poți alerga ca să decolezi sau, în cazul oamenilor, poți folosi motoare care să ridice avionul de la sol. Liliecii recurg la alte strategii…

Cei mai mulți lilieci au picioare minuscule. Membrele sunt atât de subdezvoltate, încât cele mai multe specii nici măcar nu pot să meargă. (Liliecii-vampir sunt o excepție: pot merge, însă într-un mod ciudat – iată o filmare).

Astfel, liliecilor le este pur și simplu imposibil să genereze viteza de care au nevoie pentru a se ridica la cer. Așa că aceste animale nu decolează, ci se lansează în picaj. În timpul nopții, își folosesc ghearele ca să se cațere pe trunchiurile copacilor.

Aripile unui liliac sunt formate din membrană și oasele (foarte lungi) ale membrelor superioare. Membrele inferioare sunt subdezvoltate, astfel că cei mai mulți lilieci sunt incapabili să meargă. Foto: Shutterstock

După ce ajung la o distanță suficient de mare față de sol, își dau drumul, folosind gravitația ca sistem de propulsie. Nu au nevoie de distanțe mari – o cădere de câțiva metri este suficientă pentru decolare.

Sistemul nu pare ideal, însă pentru lilieci funcționează foarte bine. Aceste animale se mai confruntă cu o dificultate: în timpul zilei dorm și sunt pradă ușoară.

Dacă ar dormi la sol, ar fi niște ținte sigure; dacă ar fi surprinși de un atac, nu ar reuși să fugă destul de repede.

Așa că liliecii caută un loc potrivit ca să adoarmă. Și aici intră din nou în joc picioarele lor ciudate. Picioarele păsărilor sunt proiectate pentru a apuca crengile într-un mod normal, însă nu și picioarele liliecilor.

După cum explică National Geographic, „tendoanele specializate din picioare le permit liliecilor să atârne cu capul în jos în timp ce sunt perfect relaxați”.

Dioramă dintr-un muzeu: un liliac-vampir se hrănește cu sânge printr-o incizie făcută în spatele urechii unui vițel. Foto: Pinterest

Deci, ce se întâmplă dacă un prădător vânează un liliac adormit? Dacă liliacul se trezește la timp, își va da drumul de pe obiectul de care atârnă.

Astfel, va cădea spre pământ. În mod instinctiv, liliacul își va lua zborul. Pe scurt, dormitul cu capul în jos le permite liliecilor să zboare atunci când apare un pericol.

Cum urinează liliecii?

Iată și un mic bonus pentru curiozitate. Dacă ești liliac, există cel puțin un dezavantaj cauzat de faptul că dormi cu capul în jos: nu poți urina. (Sau, chiar dacă poți, urina va curge în jos, adică pe corpul tău.)

Deci, ce face un liliac dacă trebuie să urineze în timpul somnului diurn? După cum explică Mental Floss, uneori își ia zborul, abținându-se până când se află în aer.

Alteori se ridică spre obiectul de care este agățat, se prinde de el cu membrele superioare, își desprinde picioarele și, odată ajuns cu capul în sus, urinează, după care se agață din nou cu picioarele și revine cu capul în jos, așa cum se poate vedea în videoclipul următor:

Abonează-te la canalul Incredibilia:


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu