De ce este steagul nepalez atât de diferit de toate celelalte drapele naționale?

Un lucru foarte ciudat în legătură cu steagurile naționale este că, deși diferite, ele reușesc să fie similare. Peste 75% din toate steagurile naționale din lume conțin roșu și peste 72% au culoarea alb.

Nu există reguli, nu există organisme internaționale care să spună ce poate și ce nu poate fi un steag național, dar aproape toate sunt pătrate sau dreptunghiulare; singura excepție este steagul Nepalului.

Grafică: Incredibilia

Drapelul Nepalului este format din două triunghiuri suprapuse, de dimensiuni diferite și definite cu precizie matematică. Interesant este faptul că este singurul drapel național din lume care are cinci laturi!

Acestea fiind spuse, întrebarea care rămâne este: de ce este steagul nepalez atât de diferit de celelalte?

O scurtă istorie a steagurilor naționale

Steagurile naționale sunt o creație mai recentă decât ai putea crede. Înainte de secolul XVII, identitatea națională nu era considerată atât de importantă; călătoriile între țări erau costisitoare și complicate.

De fapt, steagurile vechi reprezentau mai degrabă stema sau blazonul unei anumite familii regale și aveau tendința de a se schimba atunci când o nouă familie conducătoare ajungea la putere.

În cele din urmă, drapelele și steagurile au ajuns să fie folosite pentru a identifica unitățile militare, dar acestea erau de obicei limitate la un grup de soldați, nu la întreaga țară.

Toate acestea au început să se schimbe la sfârșitul secolului XVIII, în mare parte datorită dezvoltării comerțului pe mare, datorită navelor care se deplasau între diferite locuri la începuturile globalizării.

Marea majoritate a steagurilor naționale a început să apară la mijlocul anilor 1800, odată cu formarea conceptului modern de națiune.

A fost prima dată când steagurile naționale au fost arborate în afara scenelor de război, iar în decurs de aproximativ o sută de ani, steagurile au devenit ciudat de omogenizate în ceea ce privește forma, modelul dreptunghiular fiind considerat ideal pentru a flutura în vânt.

Este demn de remarcat faptul că, până și atunci, nu toate steagurile erau dreptunghiulare. Steagurile conice și triunghiulare erau destul de comune în Asia.

În cele din urmă, majoritatea țărilor asiatice și-au schimbat drapelele din cauza influenței europene în regiune. Cu toate acestea, Nepalul nu a aderat niciodată la această schimbare.

Simbolismul steagului nepalez

Drapelul actual al Nepalului este roșu, cu o margine albastru închis, și are forma a două stindarde. Acestea nu sunt de aceeași dimensiune (cel de sus este mai mic) și se suprapun în mijloc. Triunghiul superior include o lună albă stilizată, iar cel inferior un soare alb.

Cel mai curios lucru despre acest steag este că nimeni nu știe cine l-a creat. O reproducere a drapelului într-o carte franceză din 1928 arată un drapel foarte asemănător cu cel folosit în prezent, cu excepția marginii – verde în loc de albastră – și a prezenței unor fețe pe soare și lună.

Drapelul nepalez. Foto: Wikimedia

La scurt timp după aceea, verdele a fost înlocuit cu albastru, iar în 1962 steagul a fost oficializat ca simbol național.

Nici semnificațiile soarelui și lunii de pe drapel nu sunt cunoscute. Unii sugerează că luna și soarele îi reprezintă pe Shahs și Ranas, cele mai puternice două dinastii care au condus Nepalul în ultimii 500 de ani.

Alții spun că luna și soarele reprezintă mândria și pacea, ceea ce ne face să credem că drapelul Nepalului nu are o singură semnificație, întrucât aceasta tinde să se schimbe în timp.

Pe de altă parte, culorile drapelului au semnificații mai puțin complexe. Culoarea națională este roșul, care poate indica curajul, în timp ce albastrul reprezintă pacea.

Interesant este faptul că roșul și albastrul sunt de departe cele mai populare culori folosite pe un steag național, ceea ce arată că, deși are o formă excentrică, steagul nepalez respectă și un anumit „clișeu”.

De ce este atât de diferit drapelul nepalez?

Nepalul a preferat întotdeauna steagurile triunghiulare în locul celor dreptunghiulare, din motive culturale.

Alte steaguri cu forme similare erau deja folosite în special în templele hinduse și budiste din Nepal. Forma de fanion dublu este neobișnuită, dar nu inedită, și nu are un simbolism special.

Grafică: Incredibilia

Unii istorici sugerează că izolarea relativă a Nepalului ar putea avea legătură cu forma curioasă a steagului său. Practic, nicio țară nu a cucerit vreodată Nepalul până la punctul de a le impune un nou steag nepalezilor, ca să nu mai vorbim de faptul că Nepalul nu a jucat un rol major în procesul de globalizare timpurie.

Astfel, steagul s-a format în mod natural și a rămas fără niciun fel de interferență externă.

Nepalul a avut șansa de a-și schimba steagul prin adoptarea constituției din 1962, dar nu a existat niciun motiv real pentru schimbare, deoarece la acel moment era foarte clar că steagul tradițional era deja un simbol unic.

Astăzi, nepalezii se simt mândri că au un steag unic în lume și îl văd ca pe un simbol al unificării în diversitatea care există în Nepal. În cele din urmă, aceasta provoacă sentimentul că în Nepal există un simbol al patriei care este foarte diferit de orice alt loc de pe pământ.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu