De ce dorm liliecii cu capul în jos

În general, este mai ușor să faci ceva stând în picioare. Însă, din când în când, natura decide să facă lucrurile în mod diferit. Liliecii sunt mamifere zburătoare care au tendința de a locui în peșteri și sunt asociate cu vampirii și alte lucruri înspăimântătoare.

Aceste animale dorm cu capul în jos. Poate că pentru ele este confortabil, însă este neobișnuit.

Așadar, de ce dorm liliecii cu capul în jos?

Numiți vulpi zburătoare, acești lilieci se hrănesc cu fructe și cu anumite insecte. Foto: Shutterstock

Fiindcă, deși pot zbura, nu pot decola. Liliecii au vederea proastă și sunt foarte ciudați când vine vorba de zbor. Cele mai multe păsări se pot ridica de la sol folosindu-și aripile, însă cele mai multe specii de lilieci nu pot face acest lucru.

Aripile păsărilor sunt lungi și acoperite cu pene și pot oferi destulă forță pentru ca pasărea să se desprindă de sol. Aripile liliecilor, după cum explică Science Friday, sunt, de fapt, niște brațe lungi prevăzute cu membrane.

Membrana asemănătoare pielii se extinde de-a lungul a trei oase cu articulații, asemănătoare degetelor. După ce decolează, liliacul își poate folosi aripile pentru a menține zborul pe distanțe lungi și manevrează cu măiestrie (în multe cazuri, mai bine decât păsările).

Prin urmare, liliecii zboară, nu planează, însă nu pot să decoleze. Așa că trebuie să găsească o soluție. Vestea bună este că te poți lansa în zbor și fără să decolezi de la sol.

Un liliac doarme, înfășurat în membrana propriilor aripi. Mulțumită tendoanelor specializate din picioare, nu face niciun efort ca să stea agățat. Imagine întoarsă cu 180 grade. Foto: Pinterest

Poți alerga ca să decolezi sau, în cazul oamenilor, poți folosi niște motoare care să ridice avionul de la sol. Însă, dacă ești liliac, nu poți să faci asta.

Cei mai mulți lilieci au picioare minuscule. Sunt atât de subdezvoltate, încât cele mai multe specii nici măcar nu pot să meargă. (Liliecii-vampir sunt o excepție: pot merge, însă într-un mod ciudat – iată o filmare) le este pur și simplu imposibil să genereze viteza de care au nevoie pentru a se ridica la cer.

Așa că liliecii nu decolează, ci pică. În timpul nopții (fiindcă atunci sunt în stare de veghe, liliecii fac totul pe dos) își folosesc ghearele ca să se cațere pe trunchiul unui copac.

După ce ajung la o distanță suficient de mare față de pământ, își dau drumul, folosind gravitația ca sistem de propulsie inițială. Nu au nevoie de distanțe mari – o cădere de câțiva metri este destul pentru a decola.

Aripile unui liliac sunt formate din membrană și oasele (foarte lungi) ale membrelor superioare. Membrele inferioare sunt subdezvoltate, astfel că cei mai mulți lilieci sunt incapabili să meargă. Foto: Shutterstock

Probabil că nu este un sistem ideal, însă este destul de bun. În plus, cu ce drept îi judecăm? Ei pot zbura, noi nu putem.

Însă există un mare dezavantaj. În timpul zilei, liliecii dorm și sunt pradă ușoară pentru un eventual prădător. Dacă ar dormi la sol, ar fi niște ținte ușoare – dacă ar fi surprinși de un atac, nu ar reuși să fugă destul de repede.

Așa că liliecii caută un loc potrivit ca să adoarmă. Și aici intră din nou în joc picioarele lor ciudate. Picioarele păsărilor sunt proiectate pentru a apuca crengile într-un mod normal, însă nu și picioarele liliecilor.

După cum explică National Geographic, „tendoanele specializate din picioare le permit liliecilor să atârne cu capul în jos în timp ce sunt perfect relaxați”.

Un liliac-vampir se hrănește cu sânge printr-o incizie făcută în spatele urechii unui vițel. Foto: Pinterest

Deci, ce se întâmplă dacă un prădător vânează un liliac adormit? Dacă liliacul se trezește la timp, își va da drumul de pe obiectul de care atârnă.

Astfel, va cădea spre pământ. În mod instinctiv, liliacul își va lua zborul. Pe scurt, dormitul cu capul în jos le permite liliecilor să zboare atunci când apare un pericol.

Vai, ce rușine!

Iată și un mic bonus pentru curiozitate. Dacă ești liliac, există cel puțin un dezavantaj cauzat de faptul că dormi cu capul în jos: nu poți urina. (Sau, chiar dacă poți, urina va curge în jos, adică pe corpul tău.)

Deci, ce face un liliac dacă trebuie să urineze în timpul somnului diurn? După cum explică Mental Floss, liliacul își ia zborul, abținându-se până când se află în aer.


În continuare, îți recomandăm și:


Distribuie:

Citește în continuare

>