De ce caii au nevoie de potcoave, dar vacile, nu?

Timp de mii de ani, oamenii au dezvoltat diferite metode pentru a „îmbrăca” picioarele cailor. Chiar dacă nimeni nu pare să știe când, mai exact, au apărut primele potcoave metalice fixate în cuie, acestea au devenit comune în Europa în jurul anului 1.000.

Photo: Getty Images
Foto: Getty Images

Asiaticii foloseau un tip de cizmă împletită pentru copita animalului. Romanii au creat „sandale” din piele și metal. Toate acestea, cu mii de ani în urmă. Dar de ce caii au nevoie de potcoave, în vreme ce alte animale cu copite, cum ar fi vacile, nu?

Îngrijirea celui mai bun prieten al omului

Se spune adesea că cel mai bun prieten al omului este câinele. Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, această poziție a fost mereu amenințată de cal. De-a lungul dezvoltării omenirii, caii ne-au ajutat să îngrijim câmpurile, să transportăm hrana, să facem călătorii lungi, să câștigăm războaie și să cucerim teritorii. Au traversat chiar și oceanele alături de oameni.

De asemenea, au fost mereu alături de noi într-o serie de competiții și sporturi, atât în Antichitate, cât și în prezent.

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Pentru că joacă un rol atât de important, este logic că, de-a lungul mileniilor, oamenii au căutat modalități de a avea mai multă grijă de picioarele cailor. Adică, poartă potcoave, în primul rând, pentru a-și proteja și întări copitele și picioarele.

În cazul cailor sălbatici, copitele lor se uzează treptat pe măsură ce se deplasează dintr-o regiune în alta, mai ales atunci când trebuie să treacă prin terenuri aride și dure.

Caii de muncă domesticiți au nevoie de o protecție și mai mare a potcoavei pentru a adăuga rezistență și durabilitate la copitele lor: deoarece aceste animale poartă călărețul, trag căruțe sau alte încărcături grele, dacă nu există protecție pentru picioarele lor, copitele se vor uza mai repede decât în sălbăticie.

Potcoavele oferă o protecție suplimentară pentru animal împotriva rănilor pe terenuri stâncoase sau dure. Și, de asemenea, ajută la prevenirea slăbirii copitelor din cauza solului noroios sau umed, frecvente în regiunile cu climă umedă.

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Caii care participă la competiții cu impact ridicat, cum ar fi săriturile și cursele, pot beneficia de protecția și amortizarea suplimentară pe care o oferă potcoavele. Alte motive pentru care aceste animale pot avea nevoie de potcoave includ:

  • Îmbunătățirea echilibrului: atunci când calul suferă de probleme de echilibru, potcoavele pot fi de ajutor prin oferirea unui sprijin suplimentar copitei, cu scopul de a îmbunătăți mobilitatea și siguranța animalului.
  • Rezolvarea unor probleme medicale: unii cai pot dezvolta afecțiuni care compromit rezistența copitei și a piciorului, cum ar fi artrita. În aceste cazuri, potcoava poate ajuta la menținerea calului mai confortabil, permițându-i să se întoarcă la îndatoririle sale în siguranță.
  • Îmbunătățirea tracțiunii: conferă animalului o mai mare stabilitate și aderență pe un teren dificil sau în condiții meteorologice nefavorabile. Există chiar și potcoave speciale pentru situații specifice, cum ar fi cele concepute pentru condiții de gheață.

Cum rămâne cu vacile?

Vacile nu au la fel de multe sarcini precum caii. De asemenea, nu trebuie să acopere o mare varietate de terenuri. În vremurile în care boii jucau un rol important în munca agricolă, erau și ei potcoviți.

Foto: DepositPhotos.com
Foto: DepositPhotos.com

Cu toate acestea, deoarece copitele lor sunt despicate, pentru a ajuta la tracțiune ar avea nevoie de două protecții pe fiecare picior. Trebuie menționat că nici măcar caii nu au nevoie tot timpul de potcoave (dacă sunt sunt puși la muncă sau să alerge în curse).

Există avantaje și dezavantaje în ceea ce privește potcovitul, iar ceea ce funcționează pentru un animal poate să nu funcționeze pentru altul. În cele din urmă, totul depinde de circumstanțele în care un proprietar se gândește să își folosească animalele.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu