De ce băuturile alcoolice provoacă mahmureală? Ce urme lasă în corp alcoolul?

Deși băutorii de ocazie știu multe despre alcool și consumul acestuia, numărul cercetărilor științifice privind mahmureala este surprinzător de mic. În general, teoriile propuse oferă doar explicații parțiale sau restrânse cu privire la modul în care băuturile alcoolice provoacă mahmureala.

De aceea, este destul de greu să arătăm spre un singur factor, dar este totuși posibil să evidențiem câteva ipoteze demne de luat în seamă. Așadar, hai să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai plauzibile teorii cu privire la cauzele mahmurelii.

Deshidratarea poate fi cauza mahmurelii

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O teorie destul de răspândită despre cauzele mahmurelii sugerează o anumită relație cu deshidratarea organismului. Dacă ai exagerat cu băuturile alcoolice cel puțin o dată în viață, ar trebui să știi foarte bine că durerile de cap și uscăciunea gurii sunt simptome comune ale mahmurelii, iar ambele sunt date de o deshidratare severă.

Consumul de alcool te poate lăsa deshidratat deoarece etanolul (alcoolul în forma sa cea mai pură) este un diuretic și, prin urmare, stimulează eliminarea urinei.

Cu toate acestea, această teorie este încă învăluită în controverse, deoarece nu există o corelație dovedită între vasopresină (un hormon asociat cu deshidratarea) și severitatea mahmurelii.

Enzimele ar putea fi, de asemenea, răspunsul

Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

O altă teorie are de-a face cu enzimele deplasate. Pentru a înțelege acest lucru, să ținem cont că, atunci când organismul procesează alcoolul, enzima NAD+ se transformă într-o formă alternativă, NADH.

În general, corpul nostru folosește NAD+ pentru funcții metabolice, cum ar fi absorbția glucozei și reglarea electroliților. Astfel spus, cu cât bei mai mult, cu atât mai puțin NAD+ rămâne în corpul tău pentru a îndeplini aceste sarcini metabolice de bază.

Supărător, nu? Cu toate acestea, și această teorie a fost contrazisă de un studiu care nu a găsit nicio corelație între nivelurile mai scăzute de electroliți sau de glucoză în cazul mahmurelii mai severe.

Cea mai plauzibilă teorie?

Photo: Pixabay
Foto: Pixabay

În lumina celor de mai sus, cea mai plauzibilă teorie în acest sens sugerează că nu neapărat alcoolul este cel care ne face să simțim mahmureala, ci mai degrabă produsul în care corpul nostru transformă alcoolul, și anume acetaldehida.

Ca să ne facem o idee, să reflectăm la faptul că această substanță chimică poate fi de până la 30 de ori mai toxică decât alcoolul!

Practic, atunci când o persoană consumă prea mult alcool, organismul ei nu poate face față metabolizării acestuia, astfel că acetaldehida începe să se acumuleze, provocând simptome de mahmureală, cum ar fi dureri de cap, greață și tahicardie.

Indiferent de cauză, cert este că orice mahmureală este, de obicei, inconfortabilă. Cu toate acestea, există câteva acțiuni bazate pe dovezi care ajută la prevenirea sau limitarea simptomelor neplăcute care urmează, de obicei, unei nopți de beție.

Potrivit Healthline, strategiile de top includ hidratarea din abundență, somnul suficient, adoptarea unei diete ușoare în timpul zilei și utilizarea unui remediu împotriva durerii de cap.

În continuare, citește 12 lucruri mai puțin știute despre mahmureală, apoi descoperă un episod mai puțin cunoscut: Ziua în care rușii au băut toate rezervele de vodcă.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește noua noastră pagină de Facebook

Ai acces gratuit la serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu