De ce atât de mulți profesioniști IT folosesc Linux?

Începem acest articol cu o statistică ce vorbește de la sine:

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Chiar și cei care nu sunt utilizatori de Linux cunosc un prieten mai „tocilar” sau un profesionist IT care vorbește non-stop despre asta. Astfel, se naște întrebarea: de ce atât de mulți utilizatori avansați par îndrăgostiți de sistemele Linux?

În continuare, vom prezenta principalii factori care explică fascinația pasionaților de calculatoare și a profesioniștilor IT pentru Linux.

Profesioniștii IT folosesc Linux pentru că este un software gratuit

Unul dintre cele mai importante aspecte cu privire la Linux este faptul că nucleul („inima” numită kernel) și alte componente ale sistemului de operare sunt gratuite și cu sursă deschisă, ceea ce înseamnă că oricine se poate uita la codul sursă și poate face modificări.

Acest lucru oferă control total asupra sistemului. De fapt, multe programe Linux pot fi rulate folosind doar linia de comandă. Acest lucru poate fi descurajator pentru utilizatorii obișnuiți, dar pasionații de tehnică îl apreciază în mod deosebit.

De asemenea, faptul că Linux este un software gratuit asigură un grad mai mare de personalizare decât alte sisteme de operare. Astfel, ai parte de o gamă uriașă de aplicații fără să fii nevoit să plătești un leu.

Toată această flexibilitate face ca Linux să fie foarte bun pentru profesioniștii IT și pentru utilizatorii mai tehnici, în general.

Linux este excelent când vine vorba de instrumente de programare

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Există un motiv anume pentru care Linux este atât de popular în rândul dezvoltatorilor de software: este compatibil la scară largă cu multe dintre instrumentele de care acești profesioniști au nevoie pentru a-și face treaba.

Editoarele, compilatoarele și alte instrumente similare sunt, de obicei, ușor accesibile prin intermediul sistemului.

Terminalul Linux (consola în care scrii comenzi pe care calculatorul le execută) este, și el, superior liniei de comandă Windows. De asemenea, mulți programatori subliniază faptul că managerul de pachete Linux (interfața prin care sunt instalate alte programe pe calculator) îi ajută să lucreze mai ușor.

Această gamă de oportunități se dovedește a fi unul dintre cele mai convingătoare motive pentru care programatorii preferă să folosească sistemele bazate pe Linux.

În ultimă instanță, toate acestea se traduc simplu: poți dezvolta aplicații mai rapid.

Un alt factor important este comunitatea „linuxiștilor”, un grup deosebit de activ

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Apoi, mai este aspectul depanării. Dacă ai probleme cu absolut orice are legătură cu Linux, poți primi ajutor de la alți utilizatori prin intermediul comunității online. Oricând vei avea nevoie, vei găsi asistență disponibilă pe rețeaua IRC, forumuri web, pagini Facebook și wiki, servere Discord și chiar și grupuri de utilizatori pe care îi poți întâlni în persoană.

Poți obține ajutor pentru instalare sau pentru orice alte probleme pe care le poți întâmpina cu Linux. Dacă ai parte de o problemă, este posibil ca alții să se fi confruntat deja cu o situație precum a ta, așa că este probabil ca rezolvarea să fi fost deja postat în vreun „colț” al comunității web.

Și chiar dacă nu ai probleme cu Linux, grupurile de fani ai acestui sistem contribuie la atmosfera socială plăcută, probabil datorită spiritului comunitar pe care sistemul pare să-l inspire utilizatorilor săi.

Utilizatorii de Linux provin din toate categoriile sociale și tind să fie oameni foarte interesați de sistem, așa că vei avea întotdeauna cu cine să împărtășești idei.

În cele din urmă, flexibilitatea Linux îl face un sistem ideal pentru oricine, nu doar pentru utilizatorii experimentați sau pentru profesioniștii IT, deci nu trebuie să fii un „tocilar” pentru a-l instala și utiliza.

Dacă ai vreun stick USB prin sertar, pune pe el o distribuție Linux și încearc-o pe calculatorul tău. Cine știe, s-ar putea să devii cel mai nou nou fan înrăit al acestui sistem…

PS: Iată și un film documentar care să te ajute să înțelegi de ce Linux este atât de versatil.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu