De ce a explodat Starship? SpaceX a confirmat suspiciunile tuturor

SpaceX a anunțat care a fost cauza pentru explozia prototipului pentru nava spațială Starship din timpul testului orbital inaugural de joi, 20 aprilie.

În cadrul unui comunicat de presă, compania condusă de Elon Musk a confirmat că, deși vehiculul a atins un apogeu de peste 38 de kilometri, „mai multe motoare ale Starship nu au funcționat în timpul testului de zbor, nava a pierdut altitudine și a început să se rostogolească”.

SpaceX a mai confirmat suspiciunile anterioare conform cărora nava ar fi declanșat sistemul de întrerupere a zborului, atât pentru boosterul Super Heavy, cât și pentru Starship.

SpaceX și-a aruncat în aer racheta?

Cu alte cuvinte, SpaceX și-a aruncat în aer propria navă și propriul booster la doar patru minute după lansare ca măsură de precauție pentru că lucrurile nu decurgeau conform planului. Chiar și așa, vor mai fi și alte șanse pentru Starship.

Veci AICI momentul în care Starship explodează!

Sistemul de întrerupere a zborului (FTS) al SpaceX permite rachetei să se distrugă în timpul zborului în cazul oricărei deviații de la traiectoria originală de zbor astfel încât să asigure siguranță pentru tot ce se află în raza rachetei.

Asta mai înseamnă și că explozia nu a fost chiar „o dezintegrare rapidă neplanificată”, așa cum a glumit inginerul-șef de integrare John Insprucker de la SpaceX în timpul transmisiunii în direct. De fapt, explozia ar fi fost mai degrabă o dezintegrare rapidă „comandată”, a argumentat Jonathan McDowell, astronom la Harvard.

Explozia Starship a atras atenția autorităților de reglementare

„Deși testul de zbor pentru Starship era planificat drept orbital marginal nu chiar total orbital, și nici nu era așteptat să ajungă atât de departe, desemnez zborul de astăzi ca fiind un eșec de lansare orbitală, 2023-F05”, a scris McDowell pe platforma de microblogging Twitter.

Cu toate acestea, evenimentul a fost impresionant și a atras atenția autorităților de reglementare federală. Administrația Federală de Aviațe (FAA) din SUA a demarat oficial o investigație după explozia Starship.

„O anomalie a avut loc în timpul ascensiunii și înainte de seperare, fapt ce a rezultat în pierderea vehiculului. Nu au fost anunțate pagube materiale sau victime”, a transmis FAA.

Reacția lui Elon Musk după explozia Starship

Asta înseamnă că SpaceX va trebui să obțină acordul FAA dacă va dori să obțină o licență pentru o nouă încercare de lansare orbitală pentru Starship.

„Aceasta este procedura standard”, a mai explicat FAA, potrivit Futurism.

În ciuda eșecului și investigației care va urma, Musk este nerăbdător să aducă un nou prototip pentru Starship și boosterul Super Heavy la punctul de lansare din Boca Chica, Texas.

Într-un mesaj pe Twitter, miliardarul a reacționat la scurt timp după explozia Starship și a scris că „am învățat multe pentru următoarea lansare, de peste câteva luni”.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu