De ce a ars mumia lui Tutankhamon? Îmbălsămarea neobișnuită a regelui copil

Deși faimosul faraon egiptean Tutankhamon a murit în urmă cu mai bine de 3.300 de ani, evenimentele care au dus la decesul său nu au fost elucidate pe deplin nici până astăzi.

De-a lungul deceniilor, numeroși arheologi au studiat mumia faraonului, în încercarea de a stabili cauzele morții lui Tutankhamon. Printre aceștia s-au numărat și arheologii britanici Chris Naunton și Robet Connolly.

Mumia lui Tutankhamon
Un specialist analizează mumia lui Tutankhamon. Foto: Egypt Today

Cei doi au analizat rămășițele faraonului folosind razele X și tomografia computerizată, adunând date despre rănile suferite de faraon înaintea morții.

Experții au studiat și o bucată de țesut din cadavrul lui Tutankhamon și au făcut o descoperire surprinzătoare: după ce mormântul faraonului a fost sigilat, în jurul anului 1324 î.e.n., corpul său mumificat a luat foc și a ars.

Mumia a luat foc

Mormântul lui Tutankhamon a fost găsit în 1922 de Lordul Carnarvon și de egiptologul Howard Carter. Încă de la început, această descoperire istorică a fost marcată de o atmosferă de mister și teamă.

După ce mai mulți dintre cei care au asistat la desigilarea mormântului au murit prematur, în jurul lui Tutankhamon s-au țesut numeroase legende, printre care și cea a „blestemului mumiei”.

Arheologul Chris Naunton, directorul Societății de Explorare a Egiptului, a studiat notițele originale ale lui Carter și a găsit o serie de comentarii care lăsau să se înțeleagă că, la momentul descoperirii, mumia prezenta urme de ardere.

Naunton l-a contactat imediat pe egiptologul Robert Connolly, de la Universitatea din Liverpool, care avea în biroul său mostre din mumia lui Tutankhamon, potrivit NBC News.

Când au examinat rămășițele faraonului, cei doi au constatat că, într-adevăr, trupul lui Tutankhamon a luat foc după ce mumia fusese așezată în mormânt, un eveniment extrem de ciudat, dată fiind atenția acordată de egipteni mumificării capetelor încoronate.

Mormantul lui Tutankhamon
Fotografie realizată în 1922, când a fost descoperit mormântul faraonului egiptean. Foto: Wikimedia

Nauton și lui Connolly, care au anunțat descoperirea în anul 2013, arată că testele chimice au confirmat că mumia arsese în timp ce era încă sigilată în sicriu.

„În pofida atenției deosebite pe care mumia lui Tutankhamon a primit-o de-a lungul anilor, acest aspect a fost, în mare parte, trecut cu vederea”, a declarat Nauton.

Cum a izbucnit focul din mormântul lui Tutankhamon?

Există de mult timp indicii că moartea faraonului a fost neașteptată și că trupul lui a fost înmormântat în grabă.

De exemplu, petele de pe pereții criptei, cauzate de activitatea microbiană, indică faptul că vopseaua de pe ziduri nici măcar nu se uscase la momentul la care mormântul a fost închis.

Este posibil, așadar, ca și procesul de mumificare să fi fost executat în grabă, fără minuțiozitatea cu care egiptenii realizau de obicei acest ritual.

Conform ipotezei lui Nauton și Connolly, uleiurile folosite în procesul de îmbălsămare au ajuns și pe giulgiul de in folosit la împachetarea mumiei.

În prezența oxigenului, aceste uleiuri inflamabile au declanșat o reacție în lanț, care a aprins și a „copt” mumia lui Tutankhamon la temperaturi de peste 200 de grade Celsius.

„Incendierea și posibilitatea ca mumificarea defectuoasă să fi condus la combustia spontană a corpului la scurt timp după înmormântare au fost o revelație pentru noi”, a declarat Naunton pentru The Independent.

Este reală combustia spontană?

Picioarele lui Tutankhamon
În timpul scurtei sale vieți, Tutankhamon a suferit de mai multe afecțiuni, printre care hipofalangismul (absența uneia sau a mai multor falange). Foto: My Modern Met

Combustia spontană, considerată odinioară imposibilă, este acum privită cu seriozitate de oamenii de știință din lumea întreagă.

Spre exemplu, biologul britanic Brian Ford consideră că, în prezența unei scântei produse de electricitatea statică sau de o altă sursă de foc, acetona inflamabilă produsă de un cadavru s-ar putea aprinde.

În ceea ce privește cauza morții lui Tutankhamon, aceasta este în continuare subiect de speculație. Se știe că faraonul a murit la vârsta de doar 17 ani și că pe parcursul vieții a avut mai multe afecțiuni.

O analiză realizată în 2005 a dezvăluit că Tutankhamon suferea de o malformație congenitală a feței (despicătură palatină), scolioză, hipofalangism (absența uneia sau a mai multor falange) și necroză osoasă, din cauza căreia se deplasa cu ajutorul unui baston.

De asemenea, la momentul morții, faraonul era infectat cu Plasmodium falciparum, o bacterie care cauzează o formă letală de malarie.

În ciuda multiplelor sale afecțiuni, fracturile descoperite pe oase arată că, cel mai probabil, moartea lui Tutankhamon a survenit în urma unui traumatism (produs prin accident sau atac fizic).

Ca să știi mai mult, citește „Regele Tutankhamon. Comorile din mormânt”

Un excepțional album fotografic care prezintă în detaliu fabuloasele comori descoperite în 1922 de Howard Carter în mormântul faraonului Tutankhamon. Despre acest rege-copil și despre minunatele bogății găsite neatinse în camera lui mortuară s-au scris nenumărate volume, dar această carte, semnată de reputatul egiptolog Zahi Hawass, îi oferă cititorului o perspectivă unică, de mare impact, a acestei descoperiri arheologice de excepție. Imaginile inedite și de o calitate cu totul deosebită ale fotografului Sandro Vannini pun în fața privitorului, ca niciodată până acum, circa 200 de artefacte spectaculoase găsite în situl arheologic. Volumul cuprinde 324 de ilustrații, dintre care 317 color, precum și 26 de planșe.

„Regele Tutankhamon. Comorile din mormânt” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu