La 17 ani, David Hahn a construit un reactor nuclear în curtea casei

Americanul David Hahn, poreclit și „Cercetașul nuclear” sau „Cercetașul radioactiv”, a ajuns în atenția lumii întregi după ce a construit un reactor nuclear în curtea casei sale.

În 1994, pe când avea doar 17 ani, a iradiat mai multe clădiri din cartier cu ajutorul reactorului pe care l-a montat de unul singur.

Născut pe 30 octombrie 1976, David Hahn erau un băiat ca oricare altul. La vârsta de zece ani a devenit pasionat de chimie, după ce bunicul său i-a făcut cadou „Cartea de aur a experimentelor chimice”.

David Hahn
David, în uniforma de cercetaș. Foto: Eagle & Eagle Production

Cartea i-a deschis băiatului noi orizonturi și, în loc să-și petreacă timpul cu prietenii, a început să facă experimente. Citind tot mai mult, băiatul a decis să colecționeze mostre din fiecare element din tabelul lui Mendeleev, inclusiv din cele radioactive.

Și-a construit singur laboratorul

Pentru a putea experimenta în liniște, David și-a construit un laborator într-una dintre camerele din casa tatălui său, cu care locuia la acel moment. La vârsta de 14 ani, fabricase deja nitroglicerină.

Uneori, experimentele dădeau greș. Părinții lui David au început să se îngrijoreze din cauza micilor explozii care se auzeau din camera băiatului.

David Hahn 01
David, la intrarea în laboratorul pe care l-a construit în magazia din curtea mamei sale. Foto: Pinterest

Într-o noapte, făcând experimente în subsolul casei, David a cauzat o explozie în urma căreia și-a pierdut conștiența. Acesta a fost momentul în care tatăl i-a interzis să mai facă experimente acasă.

Dar David nu a renunțat și și-a mutat laboratorul în curtea mamei sale.

În tot acest timp, băiatul făcea parte și dintr-o trupă de cercetași, unde se făcea remarcat pentru cunoștințele sale de chimie. Pentru asta, a primit o „insignă de merit pentru energie atomică”.

Încurajat de recunoașterea primită, David a decis să construiască un reactor nuclear în curtea casei mamei sale. În primă fază, adolescentul a început să adune informațiile de care avea nevoie.

A scris scrisori în care pretindea că este profesor de fizică, „profesorul Hahn”, și a convins mai mulți specialiști în domeniul energiei atomice să-i furnizeze informații cu privire la reactoarele nucleare.

David a scris scrisori ministerului american al Energiei, Societății Nucleare Americane, Forului Industrial Atomic și Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA. Totul, fără ca cineva să-și dea seama că are de-a face cu un adolescent.

A extras materiale radioactive din diverse obiecte din casă

După ce a adunat informațiile tehnice, tânărul a început să strângă materiale radioactive. A reușit să extragă izotopi radioactivi din diverse obiecte din casă.

A extras americiu din detectoarele de fum, tritiu din lunete de pușcă și thoriu din învelișul unor lanterne pentru camping.

David Hahn 02
David, alături de tatăl său. Foto: Ars Technica

Pentru a purifica thoriul cu ajutorul litiului, a cumpărat baterii în valoare de 1.000 de dolari. Într-un final, David a reușit să extragă și o cantitate suficientă de radiu dintr-un ceas vechi.

Având cunoștințele și materialele necesare, tânărul a reușit să construiască reactorul în magazia din curtea mamei sale. În câteva săptămâni, dozimetrul lui David a înregistrat un nivel ridicat de radiații.

După ce radiațiile au trecut prin betonul din care era construită magazia, tânărul și-a dat seama că îi pune pe ceilalți în pericol.

A încercat să neutralizeze reacțiile cu cobalt, dar nu a funcționat. Când radiațiile au ajuns la cinci case depărtare, tânărul a decis să demonteze reactorul.

A lăsat radiul și americiul în magazie și a încărcat restul echipamentului în portbagajul mașinii.

Întâlnirea întâmplătoare cu poliția

David Hahn 03
David, ținând în mână uniforma pe care o purta pe vremea când era cercetaș. Foto: Mail Online

Pe când introducea reactorul în portbagaj, a fost surprins de polițiștii chemați în cartier pentru un cu totul alt caz. Întrucât li s-a părut că David se comporta suspect, oamenii legii i-au percheziționat portbagajul.

Când au observat ce conținea, au alertat FBI și Comisia de Reglementare Nucleară. Laboratorul tânărului a fost demontat, iar zona a fost decontaminată.

Văzând cum ani grei de muncă s-au dus pe apa sâmbetei, David a căzut în depresie. După ce a terminat liceul, s-a înrolat în armată, sperând să urmeze o carieră de specialist în domeniul nuclear. Dar, după câțiva ani, a fost lăsat la vatră pe motive medicale.

În 2007, FBI-ul a început să îl bănuiască pe David Hahn că lucrează la construirea unui nou reactor nuclear, însă informațiile erau false.

În luna august a aceluiași an, tânărul a fost condamnat la 90 de zile de închisoare pentru furt calificat, după ce a sustras mai multe detectoare de fum din blocul în care locuia.

La acea vreme, David avea fața plină de răni, despre care se crede că au fost cauzate de expunerea la materiale radioactive. A murit pe 27 septembrie 2016, la vârsta de 39 de ani. Se intoxicase cu alcool, opioide și amfetamine.

Ca să știi mai mult, citește „Enciclopedia invențiilor”

Cartea conține o cronologie detaliată, îmbogățită cu ilustrații uimitoare, care spune povestea invențiilor și a descoperirilor făcute de-a lungul istoriei, de la cele mai primitive unelte de piatră până la cele mai recente sonde spațiale. Enciclopedia oferă amănunte despre cele mai importante evenimente științifice, cum ar fi Revoluția Industrială sau prima aselenizare, dar și despre extraordinara viaţă a oamenilor de știință ale căror idei au construit lumea așa cum o știm astăzi.

„Enciclopedia invențiilor” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „La 17 ani, David Hahn a construit un reactor nuclear în curtea casei”

  1. Trist, foarte trist ca nu a fost incurajat sa lucreze in domeniu si sa i se deschiza anumite porti. America este un loc teribil. In loc sa profite de faptul ca au parte de oameni cu adevarat deosebiti ii persecuta. Nu merita nici macar paine mucegaita si apa din balti dupa ploaie….

    Răspunde

Lasă un comentariu