La 17 ani, David Hahn a construit un reactor nuclear în curtea casei

Americanul David Hahn, poreclit și „Cercetașul nuclear” sau „Cercetașul radioactiv”, a ajuns în atenția lumii întregi după ce a construit un reactor nuclear în curtea casei sale.

În 1994, pe când avea doar 17 ani, Hahn a iradiat mai multe clădiri din cartier cu ajutorul reactorului pe care l-a montat de unul singur.

Născut pe 30 octombrie 1976, David Hahn erau un băiat ca oricare altul. La vârsta de zece ani a devenit pasionat de chimie, după ce bunicul său i-a făcut cadou „Cartea de aur a experimentelor chimice”.

David Hahn
David, în uniforma de cercetaș. Foto: Eagle & Eagle Production

Cartea i-a deschis băiatului noi orizonturi și, în loc să-și petreacă timpul cu prietenii, a început să facă experimente. Citind tot mai mult, băiatul a decis să colecționeze mostre din fiecare element din tabelul lui Mendeleev, inclusiv din cele radioactive.

Și-a construit singur laboratorul

Pentru a putea experimenta în liniște, David și-a construit un laborator într-una dintre camerele din casa tatălui său, cu care locuia la acel moment. La vârsta de 14 ani, fabricase deja nitroglicerină.

Uneori, experimentele dădeau greș. Părinții lui David au început să se îngrijoreze din cauza micilor explozii care se auzeau din camera băiatului.

David Hahn 01
David, la intrarea în laboratorul pe care l-a construit în magazia din curtea mamei sale. Foto: Pinterest

Într-o noapte, făcând experimente în subsolul casei, David a cauzat o explozie în urma căreia și-a pierdut conștiența. Acesta a fost momentul în care tatăl i-a interzis să mai facă experimente în casă.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Dar David nu a renunțat și și-a mutat laboratorul în curtea mamei sale.

În tot acest timp, băiatul făcea parte și dintr-o trupă de cercetași, unde se făcea remarcat pentru cunoștințele sale de chimie. Pentru asta, a primit o „insignă de merit pentru energie atomică”.

Încurajat de recunoașterea primită, David a decis să construiască un reactor nuclear în curtea casei mamei sale. În primă fază, adolescentul a început să adune informațiile de care avea nevoie.

A scris scrisori în care pretindea că este profesor de fizică, „profesorul Hahn”, și a convins mai mulți specialiști în domeniul energiei atomice să-i furnizeze informații cu privire la reactoarele nucleare.

David a scris scrisori ministerului american al Energiei, Societății Nucleare Americane, Forului Industrial Atomic și Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA. Totul fără ca cineva să-și dea seama că are de-a face cu un adolescent.

A extras materiale radioactive din diverse obiecte din casă

După ce a adunat informațiile tehnice, tânărul a început să strângă materiale radioactive. A reușit să extragă izotopi radioactivi din diverse obiecte din casă.

A extras americiu din detectoarele de fum, tritiu din lunete de pușcă și thoriu din învelișul unor lanterne pentru camping.

David Hahn 02
David, alături de tatăl său. Foto: Ars Technica

Pentru a purifica thoriul cu ajutorul litiului, a cumpărat baterii în valoare de o mie de dolari. Într-un final, David a reușit să extragă și o cantitate suficientă de radiu dintr-un ceas vechi.

Având cunoștințele și materialele necesare, tânărul a reușit să construiască reactorul în magazia din curtea mamei sale. În câteva săptămâni, dozimetrul lui David a înregistrat un nivel ridicat de radiații.

După ce radiațiile au trecut prin betonul din care era construită magazia, tânărul și-a dat seama că îi pune pe ceilalți în pericol.

A încercat să neutralizeze reacțiile cu cobalt, dar nu a funcționat. Când radiațiile au ajuns la cinci case depărtare, tânărul a decis să demonteze reactorul.

A lăsat radiul și americiul în magazie și a încărcat restul echipamentului în portbagajul mașinii.

Întâlnirea întâmplătoare cu poliția

David Hahn 03
David, ținând în mână uniforma pe care o purta pe vremea când era cercetaș. Foto: Mail Online

Pe când introducea reactorul în portbagaj, a fost surprins de polițiștii chemați în cartier pentru un cu totul alt caz. Întrucât li s-a părut că David se comporta suspect, oamenii legii i-au percheziționat portbagajul.

Când au observat ce era înăuntru, au alertat FBI-ul și Comisia de Reglementare Nucleară. Laboratorul tânărului a fost demontat, iar zona a fost decontaminată.

Văzând cum ani grei de muncă s-au dus pe apa sâmbetei, David a căzut în depresie. După ce a terminat liceul, s-a înrolat în armată, sperând să urmeze o carieră de specialist în domeniul nuclear. Dar, după câțiva ani, a fost lăsat la vatră pe motive medicale.

În 2007, FBI-ul a început să îl bănuiască pe David Hahn că lucrează la construirea unui nou reactor nuclear, însă informațiile erau false.

În luna august a aceluiași an, tânărul a fost condamnat la 90 de zile de închisoare pentru furt calificat, după ce a sustras mai multe detectoare de fum din blocul în care locuia.

La acea vreme, David avea fața plină de răni, despre care se crede că au fost cauzate de expunerea la materiale radioactive. A murit pe 27 septembrie 2016, la vârsta de 39 de ani. Se intoxicase cu alcool, opioide și amfetamine.


În continuare, citește și Cobaii atomici: Cei 5 care s-au oferit să stea sub bomba nucleară. Apoi, află cum au proiectat englezii bomba nucleară încălzită cu găini.

Ca să știi mai mult

Dacă te interesează subiectul accidentelor nucleare, îți recomandăm una dintre cele mai bune cărți despre evenimentele de la Cernobîl și tragediile de acolo: „Rugăciune pentru Cernobîl”. Cartea a fost interzisă în Belarus și i-a adus scriitoarei Premiul Nobel pentru Literatură. „În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori – foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani -, ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire. Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, cartea sa este o lucrare crucială, care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului.”

Comandă cartea „Rugăciune pentru Cernobîl” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu