Danny Trejo și ascensiunea lui din celula închisorii la marele ecran

Danny Trejo, starul din „Machete”, a trecut de la celulele închisorii la marile studiouri de film, într-o poveste de viață captivantă, plină de realități sumbre și noroc.

Este un „dur” popular de pe marele ecran, care își poartă autenticitatea pe piele, datorită unui tatuaj emblematic. Dar succesul și recunoașterea de care se bucură astăzi au avut un preț mare.

Plecând de la autobiografia sa, „Trejo: My Life of Crime, Hollywood and Redemption” („Viața mea de infracțiuni, Hollywood și mântuire”), să descoperim ascensiunea lui Trejo de la pușcăriaș înrăit la actor și filantrop notoriu.

Danny Trejo a dus o viață de infractor înainte de a deveni vedetă de cinema

danny trejo
Danny Trejo în „Machete”. Foto: Getty Images

Trejo s-a născut în Los Angeles, SUA. Familia sa a încercat să îl țină pe calea cea dreaptă, dar, în ciuda eforturilor părinților, tânărul Danny a luat-o pe o cale greșită. Texas Monthly scrie că adolescentul Trejo și amicii săi „au comis furturi de mașini și jafuri armate practic la toate micile magazine de pe o rază de 16 kilometri”.

Toate aceste acțiuni duceau într-o singură direcție: închisoarea. Închis pentru prima dată în 1962, tânărul Danny Trejo a trecut prin mai multe penitenciare, timp în care a devenit un fel de celebritate datorită talentului său la box.

O revoltă în închisoarea din San Quentin, șase ani mai târziu, l-a făcut pe Trejo să-și schimbe direcția. Un gardian al închisorii a fost grav rănit, astfel că Trejo a fost trimis la izolare. A fost momentul care l-a pus pe gânduri. Cu o posibilă condamnare pe viață atârnând deasupra capului, infamul deținut și-a reevaluat întreaga existență.

Consilier antidrog și partener de antrenament al lui Eric Roberts

Ieșind din închisoare în 1969, Trejo și-a dedicat timpul activităților de ajutorare. A oferit consiliere în domeniul drogurilor, după ce el însuși a scăpat de dependență. În mod ironic, tocmai așa a ajuns pe platourile de filmare.

La mijlocul anilor 1980, un tânăr pe care îl consilia a apelat la el pentru sprijin, afirmând că locul lui de muncă era „scăldat” în cocaină. Trejo s-a dus acolo pentru a se convinge – era vorba de filmările pentru foarte apreciatul thriller „Runaway Train” (1985), cu Jon Voight și Eric Roberts în rolurile principale.

Spre uimirea sa, a fost rugat să devină figurant. Pe deasupra, i s-a propus să joace rolul unui deținut! Totuși, trecutul său infracțional avea să îi aducă lui Trejo și mai multe surprize.

Scenaristul filmului „Runaway Train”, Edward Bunker, era el însuși un fost deținut, astfel că l-a simpatizat și promovat pe Trejo, acesta din urmă ajungând să se bată cu Eric Roberts în film.

Din spatele gratiilor în fața camerei de filmat

danny trejo
Grafică: Incredibilia

Ulterior, Trejo a primit mai multe roluri de figurant, după care a devenit actor cu drepturi depline. Danny Trejo deține recordul pentru cele mai multe morți pe ecran, depășindu-l pe celebrul Christopher Lee, un maestru al filmelor de groază.

„Blood In, Blood Out” (1993) a fost un film-cheie pentru Trejo. Producția, o dramă despre legăturile de familie chicano regizată de Taylor Hackford, l-a dus înapoi pe culoarele închisorii San Quentin, unde și-a înfruntat demonii cu demnitate.

Potrivit unui fragment din autobiografia sa, colegii de platou ai lui Trejo nu erau prea încântați să poarte veste de protecție. Hackford l-a întrebat pe Trejo de ce erau acestea necesare.

„Dacă se întâmplă ceva, gardienii vor ști pe cine să nu împuște”, a venit răspunsul.

Danny Trejo, eroul de acțiune

La mijlocul anilor 1990, Trejo a început să lucreze cu regizorul Robert Rodriguez. „Desperado” a fost primul lor proiect împreună. Colaborarea s-a dovedit a fi revelatoare în mai multe feluri: Trejo și Rodriguez au descoperit că sunt veri!

Rodriguez a fost cel care i-a oferit lui Trejo rolul principal în filmele din seria „Machete”, în care Trejo îl interpretează pe Isador Cortez, alias „Machete”, un fost agent federal mexican.

În primul film din serie, lansat în 2010, Trejo a jucat alături de Robert De Niro, cu care a mai colaborat și în drama polițistă „Heat”, în 1995. Astăzi, Danny Trejo este un actor la mare căutare, om de afaceri și o forță a schimbării în comunitatea sa.

Autobiografia lui Danny Trejo este disponibilă aici.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu