Daisugi, tehnica prin care japonezii produc lemn fără să defrișeze pădurile

În Japonia, pe dealurile din apropiere de Kyoto, există păduri imense de cedru plantate de-a lungul secolelor. Acest cedru – cedru de Kitayama – este foarte căutat încă din secolul al XV-lea, în special pentru două calități: crește drept și nu are noduri.

Având în vedere cererea enormă și lipsa de spațiu, silvicultorii japonezi medievali au găsit o modalitate ingenioasă de a cultiva mai mult lemn folosind mai puțin teren. Au dezvoltat o tehnică horticolă numită daisugi („cedru platformă”).

Lemn de cedru crescut prin tehnica daisugi. Foto: Pinterest

Tehnica a dus la obținerea unui copac care seamănă cu un palmier din care cresc pe verticală mai mulți lăstari. În imaginea de mai sus este un daisugi din districtul Kitayama din Kyoto, probabil cel mai faimos exemplu din întreaga Japonie.

Tehnica a fost dezvoltată ca soluție pentru deficitul de cherestea și a fost folosită vreme de sute de ani pentru a obține cât mai mult lemn dintr-un singur copac. Această tehnică implică tăierea unui cedru-platformă astfel încât pe el să apară lăstari care cresc pe verticală. Este, practic, un bonsai la scară mare.

Tehnica daisugi le permite silvicultorilor și să recolteze lemnul mult mai repede. Rezultatul este un cedru subțire, flexibil și dens – alegerea perfectă pentru acoperișurile și grinzile tradiționale din lemn.

Muncitorii taie periodic crengile care cresc pe trunchiurile lăstarilor, pentru a obține cherestea fără noduri. Foto: Pinterest

Cedrul daisugi poate fi recoltat o dată la 20-30 de ani și, având în vedere că arborele de bază trăiește sute de ani, dintr-un singur copac se poate recolta foarte mult lemn. Chiar dacă 20 de ani poate părea o perioadă îndelungată, aceasta este de fapt mai mică decât perioada de creștere a cedrului tradițional.

Pentru a obține lemn fără noduri, muncitorii se urcă pe trunchiurile lungi la fiecare trei-patru ani și taie cu grijă orice ramură care se dezvoltă. După două sau trei decenii, lăstarii sunt în cele din urmă recoltați, având mai multe utilizări.

Lăstarii sunt fie plantați, pentru a ajuta la popularea rapidă a unei păduri, fie recoltați și folosiți în diverse scopuri: în construcții sau la crearea de mobilier ori de bețișoare pentru mâncare.

Recoltarea lemnului de cedru. Foto: Pinterest

În mod tradițional, bucățile de lemn netede și plăcute din punct de vedere estetic erau folosite ca piloni principali în construcțiile numite tokonoma. Apărute în secolul al XV-lea, acestea erau folosite la expunerea de obiecte artistice sau diverse pergamente.

De asemenea, lemnul de cedru ocupă un loc important în casele de ceai din Kyoto. Se spune că Sen-no-rikyu, cel mai mare maestru al ceaiului din Kyoto, a fost cel, în secolul XV, a cerut să fie folosiți numai cedri perfecți.

Deși utilizarea cedrului de Kitayama la ridicarea de tokonoma este în declin, acest lemn rămâne în continuare foarte apreciat în Japonia. Aplicată corect, tehnica daisugi poate preveni defrișările și poate duce la obținerea de lemn bun pentru construcții – stâlpi drepți, fără noduri, cunoscuți sub numele de taruki.

Astăzi, acest lemn este folosit îndeosebi la construirea acoperișurilor ceainăriilor japoneze tradiționale.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu