Daisen Kofun: Cel mai mare și mai misterios mormânt din lume

Acesta este Daisen Kofun, o movilă funerară arhaică, înconjurată de mister, masivă și surprinzător de puțin cunoscută de restul lumii.

Din perspectiva celor care îl văd de la sol, unul dintre cele mai mari morminte din lume pare a fi un loc de relaxare natural și scump, cuibărit în inima zonei urbane aglomerate Sakai City, din Japonia. Însă, văzută de sus, pădurea întinsă devine o gaură de cheie de culoare verde, înconjurată de trei șanțuri de forma unui cadru de ușă.

Așa cum egiptenii antici au construit piramidele în onoarea capetelor încoronate moarte (potrivit unei teorii foarte răspândite), japonezii își îngropau împărații și alte figuri notabile în structuri megalitice, cunoscute drept „kofun”.

Daisen Kofun: Cel mai mare mormânt din lume
Daisen Kofun, din Japonia, este cel mai mare mormânt din lume, judecând după suprafața sa

Între începutul secolului III și începutul secolului VII, în timpul perioadei Kofun a Japoniei, au fost construite aproximativ 200.000 de morminte în formă de gaură de cheie, de-a lungul și de-a latul arhipelagului japonez.

Daisen Kofun, despre care se crede că are cel puțin 1.600 de ani vechime, este cel mai mare tumul și primul dintre cele mai mari morminte din lume, fiind de talia mausoleului Primului Împărat Qin din China și a Marii Piramide a lui Kheops din Egipt.

Întregul complex înconjurat de șanțuri se întinde pe o jumătate de kilometru pătrat, iar tumulul în sine are o lungime de 487 de metri și 298 de metri lățime. Face parte dintr-un șir de tumuli mai mici, numit „Mozu Kofungun”, iar acest grup de monumente este în prezent luat în considerare pentru a fi inclus pe lista patrimoniului UNESCO.

Spre deosebire de alte monumente ce marchează mistere ale istoriei, această minune a lumii antice nu poate fi vizitată. De fapt, de la sfârșitul secolului XIX, Daisen Kofun nu poate fi vizitat de turiști, arheologi și nici măcar de capetele încoronate.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Daisen Kofun: Cel mai mare mormânt din lume
Vedere laterală a movilei funerare Daisen Kofun, în vecinătatea Sakai City, din Japonia

Se pare că nimeni nu a traversat șanțul interior ca să viziteze insula încă din 1872, când un taifun a produs pagube părții de jos a aranjamentului în formă de gaură de cheie. Agenția Casei Imperiale, care deține Daisen Kofun și alte monumente asemănătoare din Japonia, a interzis accesul oamenilor pe baza faptului că în locul sacru trebuie menținute „liniștea și demnitatea”.

Prin urmare, agenția a lăsat mormântul în starea sa naturală, solul fiind acoperit de o pădure deasă de copaci specifici zonei, iar șanțurile înconjurătoare oferind adăpost pentru pești și păsări de apă. Astăzi, turiștii interesați să vadă locul pot să facă acest lucru de pe o platformă de pe cel de-al doilea șanț sau mergând de-a lungul potecii de 3.2 kilometri, care înconjoară întăritura exterioară a mormântului.

Nu știm cine este îngropat în Daisen Kofun

Din cauza accesului restricționat, nu se știe cu siguranță cine zace îngropat sub canavaua pădurii. Oficialii agenției cred că monumentul a fost creat pentru împăratul Nintoku, de la începutul secolului V, însă nu s-a confirmat niciodată faptul că rămășițele sale sau ale familiei sale regale sunt îngropate pe această insulă.

În ultimele decenii, s-au făcut apeluri pentru a se oferi acces nelimitat la tumul în scop de cercetare, însă toate apelurile au fost refuzate. Pe baza celor descoperite în cazul altor movile funerare excavate în Japonia, se crede că în partea superioară circulară a structurii se află îngropate cadavrele, în timp ce zona rectangulară inferioară era folosită pentru riturile funerare.

Daisen Kofun: Cel mai mare mormânt din lume

Un articol din 1995 din The Independent relata că aici s-ar putea afla „până la 26.000 de tone de dale de piatră” îngropate sub kofun, iar înăuntru ar putea fi sigilate „săbii, bijuterii, coroane, statui și rămășițele zeului-împărat însuși”. Desigur, din câte cunoaștem, nimeni nu a explorat regiunea circulară a tumulului de mai mult de 16 secole.

Întrebarea dacă tezaurul împăratului se află înăuntru, neatins, încă își așteaptă răspunsul. Totuși, s-au făcut însă unele progrese în ceea ce privește lucrurile pe care le știm despre Daisen Kofun.

La sfârșitul lunii octombrie 2018, Agenția Casei Imperiale a demarat săpături, alături de guvernul municipal din Sakai, la una dintre întăriturile care înconjoară mormântul. Agenția insistă că aceste eforturi au rolul de a determina eforturile viitoare pentru conservarea sitului, însă arheologii sunt foarte curioși cu privire la lucrurile care ar putea fi descoperite.

Niște săpături anterioare, derulate în 1973, au scos la iveală figurine de lut care aveau un rol ritualic. Însă, până acum, movila funerară principală rămâne neatinsă – o dovadă misterioasă despre trecutul Japoniei, despre care unii cred că ar trebui explorată.

Daisen Kofun: Cel mai mare mormânt din lume
O proiecție 3D a enigmaticului Daisen Kofun. Monumentele megalitice antice în formă de gaură de cheie au fost ridicate pe tot cuprinsul Japoniei

„Agenția ar trebui să-și schimbe poziția și să permită cercetări academice la scară mare pentru a afla detalii despre circumstanțele care au dus la construcția kofunului, inclusiv pentru a afla cine este îngropat aici, astfel încât să putem oferi lumii întregi informații valabile și confirmate despre acest sit istoric”, argumenta un editorial din publicația japoneză Asahi Shimbun.

Daisen Kofun: Cel mai mare mormânt din lume

„Pentru a descoperi valoarea istorică a acestui sit pentru generațiile următoare este important să profităm de ultimele achiziții ale arheologiei și istoriei și să facem descoperirile disponibile pentru public prin tururi ale sitului și expoziții”, adăuga publicația.

Daisen Kofun: Cel mai mare mormânt din lume


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu