Dagen H: Haosul din ziua în care Suedia a schimbat sensul de mers al mașinilor

Știai că, până pe 3 septembrie 1968, șoferii din Suedia au condus pe banda stângă a șoselelor, la fel ca în Anglia, Japonia sau Africa de Sud? Însă, în acea zi, sensul de mers s-a schimbat pe dreapta, cauzând multă confuzie și având drept rezultat niște imagini interesante, care surprinh haosul temporar.

Decizia de aliniere la regulile europene în ceea ce privea sensul de mers al mașinilor s-a luat în 1967. La acea vreme, în Suedia existau 1.5 milioane de șoferi și previziunile arătau că numărul urma să crească la 2.8 milioane până în 1975.

Schimbarea a fost foarte nepopulară. Într-un referendum din 1955, 83% au votat să mențină sensul de condus pe stânga. Foto: RareHistoricalPhotos.com

Însă aproximativ 90% dintre autovehiculele înregistrate aveau volanul pe dreapta, lucru care trebuia să se schimbe. La începutul epocii mașinilor personale (începutul secolului XX), în cele mai multe țări europene circulau mașini cu volanul pe dreapta, care se deplasau pe banda stângă.

Însă, după Convenția de la Paris din 1920, țările au fost sfătuite să treacă la circulația pe banda dreaptă, cu scopul de a standardiza circulația mașinilor pe întregul continent.

Oficial, Suedia folosea regulile de trafic pe banda stângă încă din jurul anului 1734 (da, pentru căruțe, trăsuri și alte atelaje), așa că banda stângă putea fi considerată „banda tradițională” de circulație.

Un referendum din 1955 părea să arate un sprijin popular puternic în favoarea condusului pe banda stângă. Cu toate acestea, în 1967 s-a luat decizia de a se trece pe banda dreaptă, la fel ca în cea mai mare parte a Europei.

Pe măsură ce Dagen H se apropia, fiecare intersecție era echipată cu un set suplimentar de indicatoare acoperite cu plastic negru. În dimineața pe Dagen H, muncitorii au fost trimiși pe străzi pentru a îndepărta învelitorile. Foto: RareHistoricalPhotos.com

Pe 3 septembrie, drumurile publice au fost închise de la de la ora 1 până la ora 6, timp în care numai serviciile de urgență și vehiculele cu permis special au avut voie să circule.

Schimbarea a avut loc la ora 4:50 dimineața, iar șoferii vehiculelor care se aflau în trafic în acel moment au fost obligați să treacă de pe banda stângă pe banda dreaptă.

Oamenii au fost informați despre schimbare în timp real printr-o numărătoare inversă la radio, care se termina cu fraza:

„Acum este timpul să facem schimbarea.”

În pofida confuziei temporare generalizate, numărul accidentelor a rămas scăzut chiar și în ziua schimbării, fiind raportate numai 157 de tamponări, dintre care cele mai multe au fost minore și nu au creat victime.

În pofida haosului temporar, nu s-au înregistrat accidente cu victime. Foto: RareHistoricalPhotos.com

În orașele mai mari, cum ar fi Stockholm, Helsinborg și Malmo, toate tramvaiele au fost înlocuite cu autobuze care aveau ușile pe partea dreaptă, după cum prevedeau schimbările.

Această zi a rămas în cărțile de istorie drept „Dagen H”, ceea ce înseamnă „Ziua H” în suedeză. „H” vine de la „hoger”, adică „dreapta”. În ziua de azi, schimbarea este numită „Hogertrafikomalaggningen”, ceea ce se traduce prin „devierea traficului pe partea dreaptă”.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>