Au fost creați primii „cyborgi șobolani” care pot fi controlați cu mintea

Înainte să crezi că este vorba despre vreun senzaționalism media, iată titlul oficial al lucrării de cercetare, care a apărut la începutul lunii februarie în Scientific Reports: „Controlul minții umane asupra locomoției continue a cyborgilor șobolani cu o interfață wireless conectată între creiere.” Titlul spune tot.

O parte din această tehnologie – cum ar fi interfețele creier-creier (ICC) și cyborgii șobolani – nu sunt ceva nou pentru știință, așa că, într-un fel, este vorba de un pas mic într-o cursă începută de mult. Dar putem să reformulăm și să spunem că, de acum, șobolanii cyborgi pot fi controlați de la distanță, creier-la-creier.

Creierul principal

cyborgi-sobolani-controlati-cu-mintea
Șobolan cu implanturi neuronale și un „rucsac” de emisie-recepție

Iată cum stau lucrurile: ICC-urile sunt bazate pe conectarea ICM-urilor, adică „interfețe creier-mașină”. Potrivit Discover Magazine, acestea există deja de ceva vreme și sunt folosite, de exemplu, în cazuri de pacienți cu paralizie care controlează proteze bionice sau alte dispozitive.

Se pare că lucrurile pot funcționa și invers – în loc ca un creier să controleze un dispozitiv, o mașină poate schimba tiparele cerebrale sau poate „să importe în creier informații tactile”, după cum spun autorii studiului. Deci ICM-urile permit „controlul” mecanic al creierelor.

În fapt, funcționează astfel: un om are gânduri legate de mișcare, pe care o electroencefalogramă le reperează și le transferă pe un computer. Computerul traduce apoi semnalul în „instrucțiuni de control”, care sunt transmise wireless pe simulatorul de pe spatele șobolanului și apoi, prin electrozi, în creierul său (acest animal poate fi numit acum cyborg șobolan, din cauza componentelor sale cibernetice).

Apoi, șobolanul răspunde la instrucțiuni și le execută. Toată această tehnologie există deja, însă, dintr-un motiv sau altul, „foarte puține studii anterioare au explorat comunicarea directă între creiere”, scriu autorii.

Testarea șobolanilor cyborgi

cyborgi-sobolani-controlati-cu-mintea
Prezentarea schematică a modului de funcționare a sistemului de control al „șobolanilor cyborgi”

Citește și 7 curiozități despre șobolani, eternii suspecți de serviciu

Așa că au desfășurat un experiment care implica oameni care controlează wireless cyborgi șobolani prin labirinturi. Totul este cât se poate de real și autorii folosesc des fraza „cyborgi șobolani” în lucrarea lor științifică.

Cercetătorii – toți din cadrul Universității Zhejiang, din China – explică faptul că își doreau un sistem care să funcționeze aproape instantaneu și cu mare acuratețe. Și se pare că l-au obținut.

„Cu această interfață, s-a reușit controlarea cu mintea a unui cyborg șobolan, care a îndeplinit corect sarcini de orientare prin labirint”, scriu autorii, aproape exultând.

Controlorul uman a fost conectat la ICC, iar gândul că își mișcă propria mână dreaptă sau stângă îi ordona șobolanului să o apuce în aceste direcții, în timp ce clipitul corespundea direcției „înainte”. Studiul a folosit șase șobolani-cyborg, bine antrenați și pregătiți pentru a fi controlați.

cyborgi-sobolani-controlati-cu-mintea
Șobolan cu implanturi neuronale

Partea finală a sistemului implica o cameră de filmat, care surprindea reacțiile șobolanului în timp real, permițându-i controlorului uman să primească feedback vizual instant. La început, labirintul era simplu, un set de tuburi care se întâlneau la mijloc, precum spițele unei roți.

Ideea era să fie folosit pentru a exersa comenzile date șobolanilor. Apoi labirintul a devenit mai complex, cu curbe strânse, niveluri multiple și o anumită direcție specifică. Șobolanii s-au descurcat în general bine.

Se pare că doi dintre ei au avut o performanță fără cusur. Cât despre controlorii umani, aceștia au obosit și au devenit ușor de distras, însă s-au îmbunătățit în timp, cultivând ceea ce autorii numesc „o înțelegere tacită între om și șobolanul cyborg”.

Având în vedere cât de avansată este această tehnologie, este normal să te întrebi dacă toate acestea sunt reale.

„Lucrarea este reală și nu văd nimic neplauzibil legat de ea. Rezultatele sunt cu adevăr impresionante, dar credibile”, spune Andrea Stocco, cercetător în domeniul neuroștiințelor la Universitatea Washington. Stocca nu a fost implicat în experiment.

„Niciun motiv de îngrijorare…”

cyborgi-sobolani-controlati-cu-mintea
Nimic nou sub soare? În 2014, cercetătorii de la MIT au reușit să creeze „cyborgi molii”, folosite ca drone vii. Citește aici mai multe despre acest subiect

Cât despre pasul următor, autorii discută metode de a îmbunătăți tehnologia, însă nu sugerează nimic în special, lăsând probabil totul la imaginația cititorului. Numesc ideea de a transmite informații cu ICC între două entități „intrigant de posibilă” și adaugă: „mai mult, fluxul de informații va fi făcut bidirecțional și comunicativ între doi indivizi.”

Stocco sugerează că tehnologia ar putea fi folosită pentru sistemele de realitate augmentată îmbunătățită, controlul de la distanță al unui animal în spații strâmte, sau chiar pentru ca un chirurg expert să controleze de la distanță mâinile unui doctor în cadrul unei operații delicate.

În cele din urmă, spune el, „Sfântul Graal ar fi comunicarea de conținut care nu poate fi exprimat mai bine în cuvinte, cum ar fi emoțiile și sentimentele. Suntem încă departe de așa ceva, dar, desigur, acesta ar fi visul.”

În ceea ce-l privește, directorul laboratorului de la Harvard, Seung-Schik Yoo (de asemenea, neafiliat cu lucrarea) își imaginează că o astfel de tehnologie ar putea aduce beneficii mai directe pentru oameni.

„Personal, vreau să folosesc stimularea creierului pentru aplicațiile sale neuroterapeutice. Sunt unul dintre optimiștii care cred că stimulatoarele de creier vor face parte din viața noastră cotidiană într-o zi, ca neuroproteze. Desigur, trebuie să avem grijă ca tehnologia să nu fie folosită greșit. Multe tehnologii noi sunt o sabie cu două tăișuri”,  spune el.

Ca să știi mai mult, citește „Enigmele științei”

După secole de salturi uriașe în domeniul științei – de la tiparniță la fisiunea nucleară -, ne punem întrebarea: A mai rămas ceva de descoperit și de cercetat și în secolul XXI? Știința ridică la fel de multe întrebări precum acelea la care a găsit deja răspunsuri. Toate intră în categoria „enigme ale științei”, care își așteaptă rezolvarea.

Și, cine știe, poate chiar unii dintre dumneavoastră, dragi cititori tineri, veți contribui, într-un fel sau altul, la dezlegarea lor.  Există cazuri celebre de mari oameni de știință – Faraday, Darwin, Einstein etc. – al căror drum în carieră le-a fost determinat de citirea, în adolescență, a unor modeste cărți de popularizare a științei.

Însă, de multe ori, dezlegarea unei enigme științifice duce la descoperirea alteia noi – și așa mai departe. Newton, unul din marile genii ale omenirii – cu modestie – a scris, la sfârșitul cărții sale „Principiile matematice ale filosofiei naturale”, tipărită în 1689, următoarele cuvinte:

„Nu știu cum arăt eu în fața lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe țărmul mării și se distrează căutând din timp în timp pietricele colorate sau o scoică roșie, în timp ce marele «ocean al adevărului» se întinde necunoscut în fața mea”.

Deși între timp au fost făcute multe descoperiri științifice, „pietricelele colorate” nu s-au epuizat, oceanul adevărului vă așteaptă ! Tocmai de aceea, știința continuă să fie vie și atât de fascinantă. Pentru mai multe informații privind temele puse în discuție, cititorii sunt invitați să consulte bibliografia care a stat la baza documentării autorului, anexată la sfârșitul acestei cărți.

„Enigmele științei” se găsește cu reducere pe eMag sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Au fost creați primii „cyborgi șobolani” care pot fi controlați cu mintea”

Lasă un comentariu